Fasolka w sosie BBQ, lekko chrupiące tofu i roślinne kiełbaski – zapraszam na wegańskie angielskie śniadanie

Przepis na wegańskie śniadanie w angielskim stylu

 

Z weekendem tak jest, że ma się ochotę na solidne i leniwe śniadanie, ale niekoniecznie ma się już ochotę na stanie przy garach. Przyznam, że byłam wielką fanką jajek na śniadanie w każdej formie. Jajecznica, szakszuka, sadzone, omlety, na miękko. Nadal jem czasami jajka, jednak coraz rzadkiej – bo wiecie, etyka swoją drogą, a cholesterol zapierdala. Angielskie śniadanie nie należy do najzdrowszych i najlepszych na świecie. Tradycyjnie zawiera: fasolkę w pomidorowym sosie (to spoko), bekon lub kiełbasę (to w ogóle nie spoko), sadzone jajka (średnio spoko). Jest to solidne, wysokobiałkowe i sycące śniadanie, idealne żeby sobie zrobić w sobotę lub niedzielę i ruszyć potem do prac ogrodowych albo na rower. No to łapcie teraz bardzo łatwą wegańską wersję – z lekko chrupiącym tofu zamiast jajek i z gotową wege kiełbaską. Bo fasolki na szczęście wymieniać na nic nie trzeba.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym, lub w sobie bbq (u mnie ta druga)
  • 1 opakowanie tofu, najlepiej marynowanego lub wędzonego (u mnie w marynacie cebulowej)
  • Olej lub oliwa
  • Twoje ulubione roślinne kiełbaski

Przygotowanie:

  • To jest naprawdę śniadanie, które jest tak proste do złożenia jak stolik LACK z Ikei, dacie radę, serio.
  • Więc po pierwsze: pokrój tofu na plastry, takie mniej więcej jak na zdjęciu.
  • Na patelni rozgrzej ciut oleju, max 1 łyżkę.
  • Obsmaż tofu na patelni z obu stron, niech się lekko zarumieni, i odłóż je na talerz na bok.
  • Na tej samej patelni (nie musisz już nic dodawać, ani nawet jej wycierać) podsmaż swoje ulubione roślinne kiełbaski (lub roślinny boczek, też spoko) i odłóż na bok.
  • Nadal do tej samej patelni, dodaj fasolkę w sosie pomidorowym (lub inną swojego wyboru) i podgrzej.
  • Dodaj to tofu podsmażone najpierw, i te kiełbaski, no i voila – udało się złożyć wege angielskie śniadanie. Nawet prościej niż z użyciem jajek (bo zrobienie idealnych sadzonych jajek z płynnym żółtkiem to wyższa szkoła jazdy – serio).
Co zrobić z grillowanych warzyw?
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1610,1611,1612,1613″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Przepis na wysokobiałkowe wegetariańskie śniadanie, keto wege śniadanie, angielskie śniadanie wege

Jesteś na keto diecie i szukasz przepisu na niskowęglowodanowe śniadanie? Albo trenujesz i potrzebujesz dużo biała? Ten przepis na angielskie wysokobiałkowe śniadanie może być dla Ciebie strzałem w 10.