Przepis na błyskawiczną pomidorową z azjatyckim twistem
Nikt nie przejdzie obok tego dania obojętnie – wygląda obłędnie, jest szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje Azją. Zupa pomidorowa gotowa w ok. 15 minut, idealna dla miłośników kuchni azjatyckiej. Nie wiem czy też tak macie, ale mi się często zdarza azjatyzować typowo polskie dania. Zresztą, zupa pomidorowa naprawdę występuje na całym świecie w wielu różnych wariantach, więc warto sięgać po inspirację. Jeżeli lubicie pikantne i wyraziste smaki, to ta wersja trafi w wasz gust.
Składniki:
4 porcje
- Bulion warzywny – ok. 1 litr
- Sos sojowy – 2-3 łyżki
- Pasta koreańska gochujang – 2 łyżeczki (można zastąpić innym ostrym sosem, np. srirachą)
- 1 puszka pomidorów
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Ugotowany makaron ryżowy
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- Podsmażone na patelni i podlane sosem sojowym grzyby (pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake – dowolne)
- Dymka
- Olej sezamowy
- Ocet ryżowy lub sok z limonki
Przygotowanie:
- Do bulionu dodaj pomidory w puszce, pastę gochujang (lub inny ostry sos), sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zagotuj.
- Spróbuj – jeśli jest za mało słone, dolej więcej sosu sojowego
- Na rozgrzanej patelni wrzuć połrojone w kawałki grzyby, lekko posól i usmaż na złoto, pod koniec podlej 1 łyżką sosu sojowego, smaż jeszcze ok. minuty
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przed podaniem przelej zimną wodą.
- Do miski nałóż porcję makaronu, pokrojone w kostkę wędzone tofu, zalej zupą.
- Dodaj posiekaną dymkę, podsmażone grzyby, polej olejem sezamowym, skrop sokiem z limonki lub odrobiną octu ryżowego.
Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...