Przepis na błyskawiczną pomidorową z azjatyckim twistem

 

Nikt nie przejdzie obok tego dania obojętnie – wygląda obłędnie, jest szybka i łatwa w przygotowaniu i smakuje Azją. Zupa pomidorowa gotowa w ok. 15 minut, idealna dla miłośników kuchni azjatyckiej. Nie wiem czy też tak macie, ale mi się często zdarza azjatyzować typowo polskie dania. Zresztą, zupa pomidorowa naprawdę występuje na całym świecie w wielu różnych wariantach, więc warto sięgać po inspirację. Jeżeli lubicie pikantne i wyraziste smaki, to ta wersja trafi w wasz gust.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • Bulion warzywny – ok. 1 litr
  • Sos sojowy – 2-3 łyżki
  • Pasta koreańska gochujang – 2 łyżeczki (można zastąpić innym ostrym sosem, np. srirachą)
  • 1 puszka pomidorów
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Ugotowany makaron ryżowy
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • Podsmażone na patelni i podlane sosem sojowym grzyby (pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake – dowolne)
  • Dymka
  • Olej sezamowy
  • Ocet ryżowy lub sok z limonki

Przygotowanie:

  • Do bulionu dodaj pomidory w puszce, pastę gochujang (lub inny ostry sos), sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zagotuj.
  • Spróbuj – jeśli jest za mało słone, dolej więcej sosu sojowego
  • Na rozgrzanej patelni wrzuć połrojone w kawałki grzyby, lekko posól i usmaż na złoto, pod koniec podlej 1 łyżką sosu sojowego, smaż jeszcze ok. minuty
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przed podaniem przelej zimną wodą.
  • Do miski nałóż porcję makaronu, pokrojone w kostkę wędzone tofu, zalej zupą.
  • Dodaj posiekaną dymkę, podsmażone grzyby, polej olejem sezamowym, skrop sokiem z limonki lub odrobiną octu ryżowego.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1469,1470,1471,1472,1473″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: