Co można jeść na diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna znacząco różni się od tradycyjnego modelu żywienia, dlatego narosło wokół niej dużo mitów. Keto dieta skupia się na zwiększeniu spożycia tłuszczów i redukcji węglowodanów, co prowadzi do stanu zwanego ketozą. Dlaczego jest to stan korzystny dla organizmu? I co tak naprawdę można jeść, a czego należy unikać wykluczyć z diety ketogenicznej?

Czym jest ketoza odżywcza?

Ketoza jest zjawiskiem fizjologicznym, do którego dochodzi wtedy, gdy zmniejszeniu spożycia węglowodanów i umiarkowanej konsumpcji białka towarzyszy wzrost podaży tłuszczów. W efekcie organizm przestaje pobierać energię z glukozy (cukru) i zaczyna przekształcać tłuszcze do tzw. ciał ketonowych. Oznacza to, że głównym źródłem energii dla organizmu stają się tłuszcze (znajdujące się w twoim organizmie), a nie cukry dostarczane wraz z pożywieniem. Stosowanie diety ketogenicznej ma na celu stałe podtrzymywanie stanu ketozy – aby to było możliwe, trzeba stosować się do zasad keto diety i wiedzieć, jakich produktów unikać. 

Główne efekty ketozy:

  • zwiększone spalanie tłuszczów,
  • obniżenie poziomu glukozy, cholesterolu HDL i trójglicerydów we krwi,
  • przyspieszone odchudzania,
  • zmniejszone uczucie głodu,
  • zwiększenie energii.
jak przechowywać pomidory, jak przechowywać pomidory w domu, jak przechowywać pomidory w lodówce, jak przechowywać pomidory koktajlowe

Keto dieta online – z dietetykiem czy bez?

Dieta ketogeniczna jest obecnie tak popularna, że bez problemu znajdziesz rzetelne treści i jadłospisy – bez wychodzenia z domu. Coraz łatwiej dostępna staje się keto dieta online, jednak warto pamiętać, by wybrać ofertę przygotowaną przez dyplomowanego dietetyka, który zaplanuje dietę i będzie czuwał nad postępami. Dietetyk Grzegorz Klonek od 10 lat stosuje dietę ketogeniczną i wprowadza w stan ketozy ok. 1500 osób rocznie. Oprócz indywidualnych konsultacji zapewnia również darmowe przepisy i rzetelne artykuły na swojej stronie ketodietetyk.pl

Na współpracę z dietetykiem warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, gdy:

  • samodzielnie stosowana dieta keto nie przynosi efektów, 
  • zmagasz się z insulinoopornością, hashimoto, hiperinsulinemią lub PCOS,
  • przytłacza Cię ilość informacji na temat diety keto dostępna online,
  • nie wiesz, jaką suplementację stosować w diecie ketogenicznej,
  • chcesz przejść na keto pod opieką profesjonalisty,
  • cierpisz na chorobę przewlekłą lub stosujesz leki na nadciśnienie/cukrzycę.

Co można jeść na diecie keto?

Głównym założenie keto jest redukcja węglowodanów do 20–50 g dziennie. Rekomendowane proporcje makroskładników na diecie ketogenicznej:

  • tłuszcz – od 70% do 80%,
  • białko – od 20% do 25%,
  • węglowodany – od 5% do 10%.

Przykładowe produkty dopuszczalne na diecie keto:

  • nieprzetworzone mięso, np. drób, wołowina, wieprzowina, baranina, cielęcina – powinno stanowić od 1/4 do 1/2 posiłku,
  • ryby i owoce morza, np. tuńczyk, sum, łosoś, pstrąg, krewetki, kraby, homary, przegrzebki,
  • jajka w każdej postaci (nawet do 10 sztuk dziennie),
  • naturalne tłuszcze, np. oliwa z oliwek, masło, tłuszcz gęsi, nierafinowany olej kokosowy, olej arachidowy,
  • warzywa, zwłaszcza warzywa zielone rosnące nad ziemią (mają mniej węglowodanów i skrobi), np. rukola, kapusta, cykoria, szczypiorek, szpinak, 
  • nabiał – do 100 g dziennie serów (z wyjątkiem topionych), do 4 łyżek stołowych dziennie śmietany i majonezu, 
  • orzechy – najlepsze będą orzechy brazylijskie, makadamia i pekan (unikać bogatych w węglowodany pistacji i orzechów nerkowca).

Produkty zakazane na keto to: węglowodany proste i złożone, w tym cukier, piwo, mleko, jogurty smakowe, owoce, soki owocowe, zboża, ryż, mąka, pieczywo, makarony, warzywa skrobiowe (fasola, marchew, kukurydza, ziemniaki itp.).

Podobne wpisy: