Przepis na masło czosnkowe roślinne

 

Jak to mawiają, do trzech razy sztuka. W przypadku tego przepisu to powiedzenie trafia w punkt. Dopiero za trzecim razem udało mi się opracować idealne proporcje, żeby uzyskać w 100% roślinne, domowe masełko. Bez tłuszczów trans. Z niedrogich składników. O idealnej kremowej, wręcz śmietankowej konsystencji i smaku. To masło spełnia wszystkie warunki, jakie możesz stawiać przed masłem – jest w pełni użyteczne, idealne do pieczywa, ale też do wielu wytrawnych dań.

 

 

Składniki:

  • 100ml mleka sojowego
  • 8ml soku z cytryny (2 lłyżeczki)
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 5ml soli (pół łyżeczki do 1 łyżeczki soli)
  • 2 łyżeczki oleju lnianego (opcjonalnie)
  • Olej rzepakowy – ok. 100ml
  • Olej kokosowy RAFINOWANY- 5 łyżek
  • Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
  • Szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia wlej mleko sojowe, dodaj sok z cytryny, sól i płatki drożdżowe
  • Zblenuj i zostaw na ok. 10min
  • Olej kokosowy przełóż do rondelka i podgrzej, żeby miał płynną formę
  • Do mleka sojowego wsadź blender i dolej ok. 1 łyżki oleju rzepakowego
  • Olej wlewaj porcjami, płyn powinien stopniowo gęstnieć
  • Możesz przerwać blendowanie podczas porcjowania oleju
  • Na końcu dodaj roztopiony i przestudzony olej kokosowy, również porcjami
  • Całość procesu blendowania trwa między 3 a 5 minut
  • Po dodaniu oleju kokosowego masa powinna być bardzo gęsta, to jest moment na dodanie przypraw czyli czosnku i kurkumy
  • Masę najlepiej przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia

Dodatkowe wskazówki:

  • Masło wychodzi lekko kwaśne, jeśli ci to przeszkadza zmniejsz ilość soku z cytryny, ale nie mam pewności, czy cały proces przebiegnie tak samo.
  • Możesz zrobić to masło bez dodatku soli, płatków drożdżwoych czy pozostałych przypraw
  • To masełko jest delikatnie słone i lekko czosnkowe, możesz zwiększyć ilość według swoich preferencji
  • Na patelni zachowuje się identycznie jak tradycyjne masło, więc śmiało możesz używać do smażenia, albo jako baza do sosów wytrawnych, albo do zapiekanek.
  • Ta wersja nie nadaje się do stosowania na słodko.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1438,1439,1440,1441″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....