Przepis na masło czosnkowe roślinne
Jak to mawiają, do trzech razy sztuka. W przypadku tego przepisu to powiedzenie trafia w punkt. Dopiero za trzecim razem udało mi się opracować idealne proporcje, żeby uzyskać w 100% roślinne, domowe masełko. Bez tłuszczów trans. Z niedrogich składników. O idealnej kremowej, wręcz śmietankowej konsystencji i smaku. To masło spełnia wszystkie warunki, jakie możesz stawiać przed masłem – jest w pełni użyteczne, idealne do pieczywa, ale też do wielu wytrawnych dań.
Składniki:
- 100ml mleka sojowego
- 8ml soku z cytryny (2 lłyżeczki)
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 5ml soli (pół łyżeczki do 1 łyżeczki soli)
- 2 łyżeczki oleju lnianego (opcjonalnie)
- Olej rzepakowy – ok. 100ml
- Olej kokosowy RAFINOWANY- 5 łyżek
- Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
- Szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wlej mleko sojowe, dodaj sok z cytryny, sól i płatki drożdżowe
- Zblenuj i zostaw na ok. 10min
- Olej kokosowy przełóż do rondelka i podgrzej, żeby miał płynną formę
- Do mleka sojowego wsadź blender i dolej ok. 1 łyżki oleju rzepakowego
- Olej wlewaj porcjami, płyn powinien stopniowo gęstnieć
- Możesz przerwać blendowanie podczas porcjowania oleju
- Na końcu dodaj roztopiony i przestudzony olej kokosowy, również porcjami
- Całość procesu blendowania trwa między 3 a 5 minut
- Po dodaniu oleju kokosowego masa powinna być bardzo gęsta, to jest moment na dodanie przypraw czyli czosnku i kurkumy
- Masę najlepiej przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia
Dodatkowe wskazówki:
- Masło wychodzi lekko kwaśne, jeśli ci to przeszkadza zmniejsz ilość soku z cytryny, ale nie mam pewności, czy cały proces przebiegnie tak samo.
- Możesz zrobić to masło bez dodatku soli, płatków drożdżwoych czy pozostałych przypraw
- To masełko jest delikatnie słone i lekko czosnkowe, możesz zwiększyć ilość według swoich preferencji
- Na patelni zachowuje się identycznie jak tradycyjne masło, więc śmiało możesz używać do smażenia, albo jako baza do sosów wytrawnych, albo do zapiekanek.
- Ta wersja nie nadaje się do stosowania na słodko.
Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....