Czemu warto włączyć do diety olej rzepakowy?

wegański chłodnik z botwinki

Dieta roślinna (wegańska i wegetariańska) a olej rzepakowy

 

Cudze chwalicie, swojego nie znacie – to znane powiedzenie dobrze ilustruje, czemu zamiast powszechnie docenianej oliwy, warto postawić na nasz lokalny produkt – czyli olej rzepakowy. To nasze polskie płynne złoto – oprócz tego, że to tradycyjny produkt lokalny, ma szereg innych zalet. A co najważniejsze  – w kontekście tematyki tego bloga – naprawdę może być ważnym odżywczo składnikiem w diecie wegan i wegetarian. Wszyscy wiemy, że kuchnia roślinna jest dużo zdrowsza od tradycyjnej, ale jednocześnie niesie ze sobą pewne ryzyko niedoborów. Jednym ze składników, na które warto zwrócić szczególną uwagę są kwasy tłuszczowe omega-3. Ale dlaczego warto się nad tym pochylić? Ponieważ mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a do tego pełnią wiele ważnych ról w naszym organizmie. Olej rzepakowy jest dobrym źródłem kwasów omega-3, ponieważ zawiera go aż 10-krotnie więcej od popularnej oliwy. Dodatkową korzyścią jest proporcja kwasu alfa-linolenowego do kwasu linolowego (omega-6), co sprzyja procesom tworzenia się EPA i DHA w organizmie. Chcesz wiedzieć więcej o zdrowotnych zaletach oleju rzepakowy? Koniecznie odwiedź stronę: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu.

Szczególnie polecam ten artykuł: olej rzepakowy w diecie roślinnej

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Mam jeszcze dla Was przepis na kawior z bakłażana, który jest doskonałym pomysłem na danie z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.

 

 

Przepis na kawior z bakłażana:

5-6 porcji

  • na 1 średni słoik (ok. 6 porcji)
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 6-7 łyżek oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 arkusz nori (opcjonalnie)
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój najpierw w cienkie plastry, potem w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć bakłażana i dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli.
  3. Smaż ok. 7-10 minut, do miękkości, na średnim ogniu.
  4. Jeśli używasz nori, wrzuć kawałki nori do blendera typu s lub kielichowego i zblenduj najdrobniej, jak to możliwe.
  5. Do bakłażana na patelni dodaj posiekany drobno koperek i natkę pietruszkę, posiekaną drobno cebulkę, kapary i sok z cytryny. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dosól do smaku. Na tym etapie dodaj też nori.
  6. Przełóż do słoika, dolej jeszcze trochę oleju rzepakowego na samą górę i po ostygnięciu wsadź do lodówki.
  7. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się “przegryzą”, możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”3531,3532,3534″ _builder_version=”4.17.6″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]