Pasta bezrybna – jak z tuńczyka

 

Prosty przepis, który wymaga użycia tempehu (można zastąpić wędzonym tofu). Naprawdę smakuje jak pasta zrobiona z tuńczyka, ma nawet odpowiednią konsystencję. Idealne smarowidło do chleba, ale również może się sprawdzić w sałatkach w roli sosu i „tuńczyka” w jednym. Jeżeli brakuje ci w diecie roślinnej czegoś rybnego, ale jednocześnie z subtelnym posmakiem, to jest idealne rozwiązanie. Poza tym białeczko się zgadza – tempeh jest doskonałym źródłem białka w roślinnej diecie, ciecierzyca również.

 

 

Składniki:

  • 1 wędzony tempeh
  • 200g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
  • 1 łyżka majonezu 

Na 6-8 porcji

Sposób przygotowania:

  • Z tempehu odkrój kawałek – mniej więcej 1/3 – i odstaw na bok
  • Resztę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do naczynia blendera
  • Dodaj pozostałe składniki: odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, jogurt, majonez, musztardę i sos sojowy
  • Blenduj do uzyskania konsystencji pasty
  • Pozostałą część tempehu zetrzyj na wiórki na tarce – dzięki temu pasta będzie imitować teksturę tuńczyka 
  • Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku

 

Dodatkowe wskazówki:

 

  • Można ewentualnie zamienić wędzony tempeh na wędzone tofu, efekt imitacji tuńczyka nie będzie taki sam, ale pasta tez będzie bardzo dobra
  • Możesz śmiało dodać do pasty posiekany szczypiorek lub cebulkę, sprawdzą się też oliwki lub kapary
  • Jeśli liczysz kalorie, śmiało możesz zrezygnować z majonezu – po prostu dodaj więcej jogurtu 
  • Wskazówka dietetyczna dla wegetarian: wegańskie odpowiedniki majonezu i jogurtu są w większości mniej kaloryczne (w przypadku majo – nawet o połowę) 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1050,1047,1046,1045″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...