
Pasta bezrybna – jak z tuńczyka
Prosty przepis, który wymaga użycia tempehu (można zastąpić wędzonym tofu). Naprawdę smakuje jak pasta zrobiona z tuńczyka, ma nawet odpowiednią konsystencję. Idealne smarowidło do chleba, ale również może się sprawdzić w sałatkach w roli sosu i „tuńczyka” w jednym. Jeżeli brakuje ci w diecie roślinnej czegoś rybnego, ale jednocześnie z subtelnym posmakiem, to jest idealne rozwiązanie. Poza tym białeczko się zgadza – tempeh jest doskonałym źródłem białka w roślinnej diecie, ciecierzyca również.
Składniki:
- 1 wędzony tempeh
- 200g ciecierzycy z puszki lub słoika
- 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
- 1 łyżka majonezu
Na 6-8 porcji
Sposób przygotowania:
- Z tempehu odkrój kawałek – mniej więcej 1/3 – i odstaw na bok
- Resztę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do naczynia blendera
- Dodaj pozostałe składniki: odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, jogurt, majonez, musztardę i sos sojowy
- Blenduj do uzyskania konsystencji pasty
- Pozostałą część tempehu zetrzyj na wiórki na tarce – dzięki temu pasta będzie imitować teksturę tuńczyka
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku
Dodatkowe wskazówki:
- Można ewentualnie zamienić wędzony tempeh na wędzone tofu, efekt imitacji tuńczyka nie będzie taki sam, ale pasta tez będzie bardzo dobra
- Możesz śmiało dodać do pasty posiekany szczypiorek lub cebulkę, sprawdzą się też oliwki lub kapary
- Jeśli liczysz kalorie, śmiało możesz zrezygnować z majonezu – po prostu dodaj więcej jogurtu
- Wskazówka dietetyczna dla wegetarian: wegańskie odpowiedniki majonezu i jogurtu są w większości mniej kaloryczne (w przypadku majo – nawet o połowę)





Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...