Kanapkowy serek z tofu
Tęsknicie za tradycyjnym kanapkowym serkiem w stylu almette? Takim kremowym, twarogowym, z charakterystycznym serkowym smakiem? A może staracie się ograniczać nabiał i chcecie spróbować zastąpić serek na kanapce czymś, co nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego? Nieważne jaka jest Twoja odpowiedź, być może po prostu zalega ci w lodówce opakowanie naturalnego tofu, być może zostało ono kupione w przypływie impulsu, nieważne – ten prosty przepis może zmienić Twoje podejście do tofu. I do kanapkowych serków. Bo jest zdrowsze, mniej kaloryczne, cruelty free i – co dla niektórych może być argumentem najbardziej przekonującym – wychodzi dużo taniej, niż krowi odpowiednik.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego, bez dodatków (180-200g) (nadaje się każde przeciętne tofu, które dostaniecie w dyskontach – nie nadaje się siliken tofu ani tofu bardzo zbite)
- 1 łyżka (taka od serca) dowolnego wegańskiego majonezu (można zastąpić tradycyjnym, można użyć jogurtu, lub chlusnąć mlekiem sojowym (ok. 1 łyżki tego mleka) – chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji serka
- pół łyżeczki soli (maksymalnie, można zmniejszyć)
- pół łyżki lub łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy o neutralnym smaku
Kluczowe składniki dla uzyskania serowego smaku:
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można zrezygnować, można dla dodatkowego smaku umami użyć 1 suszonego pomidora, lub kilka kaparów)
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – absolutnie nie można tego pominąć, to właśnie daje ten charakterystyczny, kwasowy posmak znany z tradycyjnych, nabiałowych twarożków, bardzo ewentualnie można zastąpić sokiem z cytryny, wtedy dodajemy też trochę więcej soli
Przyprawy:
- ulubione zioła suszone (w sezonie wiosenno-letnim świeże, ale dodane dopiero do zblendowanego już serka), u mnie: koperek, czosnek niedźwiedzi, szałwia, tymianek
- 1- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany (jak kto lubi, można też pominąć)
- co ci w duszy gra – sprawdzi się: wędzona papryka, posiekane orzechy (dodane na końcu), chrzan, posiekane rzodkiewki lub ogórek (dodane na końcu, po blendowaniu)
Sposób przygotowania:
- tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii – po prostu do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę
- jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej albo więcej soku z kiszonych ogórków (lub cytryny), albo dolej odrobinę wody
- Ilość porcji – 4
Koszt 1 porcji – ok. 1,5 PLN
Czas przygotowanie – poniżej 30 minut
Dodatkowe wskazówki:
- użyjcie albo blendera kielichowego, albo rozdrabniacza (jak na zdjęciu). Blender żyrafa też da radę, ale konsystencja może być bardziej twarożkowa, mniej kremowa.
- podawać na ulubionym chlebku (może być bezglutenowy), nadaje się również do faszerowania np. ostrych papryczek (jako wegańskie antipasti), lub jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupkach.
- można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do tygodnia, pewnie ciut dłużej – dużo zależy od daty przydatności do spożycia, którą macie na opakowaniu tofu.
Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....