
Kanapkowy serek z tofu
Tęsknicie za tradycyjnym kanapkowym serkiem w stylu almette? Takim kremowym, twarogowym, z charakterystycznym serkowym smakiem? A może staracie się ograniczać nabiał i chcecie spróbować zastąpić serek na kanapce czymś, co nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego? Nieważne jaka jest Twoja odpowiedź, być może po prostu zalega ci w lodówce opakowanie naturalnego tofu, być może zostało ono kupione w przypływie impulsu, nieważne – ten prosty przepis może zmienić Twoje podejście do tofu. I do kanapkowych serków. Bo jest zdrowsze, mniej kaloryczne, cruelty free i – co dla niektórych może być argumentem najbardziej przekonującym – wychodzi dużo taniej, niż krowi odpowiednik.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego, bez dodatków (180-200g) (nadaje się każde przeciętne tofu, które dostaniecie w dyskontach – nie nadaje się siliken tofu ani tofu bardzo zbite)
- 1 łyżka (taka od serca) dowolnego wegańskiego majonezu (można zastąpić tradycyjnym, można użyć jogurtu, lub chlusnąć mlekiem sojowym (ok. 1 łyżki tego mleka) – chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji serka
- pół łyżeczki soli (maksymalnie, można zmniejszyć)
- pół łyżki lub łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy o neutralnym smaku
Kluczowe składniki dla uzyskania serowego smaku:
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można zrezygnować, można dla dodatkowego smaku umami użyć 1 suszonego pomidora, lub kilka kaparów)
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – absolutnie nie można tego pominąć, to właśnie daje ten charakterystyczny, kwasowy posmak znany z tradycyjnych, nabiałowych twarożków, bardzo ewentualnie można zastąpić sokiem z cytryny, wtedy dodajemy też trochę więcej soli
Przyprawy:
- ulubione zioła suszone (w sezonie wiosenno-letnim świeże, ale dodane dopiero do zblendowanego już serka), u mnie: koperek, czosnek niedźwiedzi, szałwia, tymianek
- 1- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany (jak kto lubi, można też pominąć)
- co ci w duszy gra – sprawdzi się: wędzona papryka, posiekane orzechy (dodane na końcu), chrzan, posiekane rzodkiewki lub ogórek (dodane na końcu, po blendowaniu)

Sposób przygotowania:
- tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii – po prostu do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę
- jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej albo więcej soku z kiszonych ogórków (lub cytryny), albo dolej odrobinę wody
- Ilość porcji – 4
Koszt 1 porcji – ok. 1,5 PLN
Czas przygotowanie – poniżej 30 minut
Dodatkowe wskazówki:
- użyjcie albo blendera kielichowego, albo rozdrabniacza (jak na zdjęciu). Blender żyrafa też da radę, ale konsystencja może być bardziej twarożkowa, mniej kremowa.
- podawać na ulubionym chlebku (może być bezglutenowy), nadaje się również do faszerowania np. ostrych papryczek (jako wegańskie antipasti), lub jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupkach.
- można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do tygodnia, pewnie ciut dłużej – dużo zależy od daty przydatności do spożycia, którą macie na opakowaniu tofu.
Więcej wege przepisów:
Ciasto na Wegańskie Gofry – Jak Zrobić?
Ciasto na Wegańskie Gofry - Jak Zrobić?Wegańskie gofry to pyszna alternatywa dla tradycyjnych gofrów, które można przygotować w prosty sposób. W tym artykule przedstawimy krok po kroku, jak zrobić idealne ciasto na wegańskie gofry, jakie składniki są potrzebne oraz...
Gofry: Wegańskie czy Wegetariańskie?
Gofry: Wegańskie czy Wegetariańskie?Gofry to popularny przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. W zależności od preferencji dietetycznych, można wybierać między wersjami wegańskimi a wegetariańskimi. W tym artykule przyjrzymy się obu opcjom, ich...
Pomysły na Wegańskie Gofry
Pomysły na Wegańskie GofryWegańskie gofry to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Można je przygotować na wiele sposobów, dostosowując składniki do własnych upodobań. Oto kilka pomysłów na ich przygotowanie: 1. Gofry z bananem Dodaj do ciasta do...