
Kanapkowy serek z tofu
Tęsknicie za tradycyjnym kanapkowym serkiem w stylu almette? Takim kremowym, twarogowym, z charakterystycznym serkowym smakiem? A może staracie się ograniczać nabiał i chcecie spróbować zastąpić serek na kanapce czymś, co nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego? Nieważne jaka jest Twoja odpowiedź, być może po prostu zalega ci w lodówce opakowanie naturalnego tofu, być może zostało ono kupione w przypływie impulsu, nieważne – ten prosty przepis może zmienić Twoje podejście do tofu. I do kanapkowych serków. Bo jest zdrowsze, mniej kaloryczne, cruelty free i – co dla niektórych może być argumentem najbardziej przekonującym – wychodzi dużo taniej, niż krowi odpowiednik.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego, bez dodatków (180-200g) (nadaje się każde przeciętne tofu, które dostaniecie w dyskontach – nie nadaje się siliken tofu ani tofu bardzo zbite)
- 1 łyżka (taka od serca) dowolnego wegańskiego majonezu (można zastąpić tradycyjnym, można użyć jogurtu, lub chlusnąć mlekiem sojowym (ok. 1 łyżki tego mleka) – chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji serka
- pół łyżeczki soli (maksymalnie, można zmniejszyć)
- pół łyżki lub łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy o neutralnym smaku
Kluczowe składniki dla uzyskania serowego smaku:
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można zrezygnować, można dla dodatkowego smaku umami użyć 1 suszonego pomidora, lub kilka kaparów)
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – absolutnie nie można tego pominąć, to właśnie daje ten charakterystyczny, kwasowy posmak znany z tradycyjnych, nabiałowych twarożków, bardzo ewentualnie można zastąpić sokiem z cytryny, wtedy dodajemy też trochę więcej soli
Przyprawy:
- ulubione zioła suszone (w sezonie wiosenno-letnim świeże, ale dodane dopiero do zblendowanego już serka), u mnie: koperek, czosnek niedźwiedzi, szałwia, tymianek
- 1- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany (jak kto lubi, można też pominąć)
- co ci w duszy gra – sprawdzi się: wędzona papryka, posiekane orzechy (dodane na końcu), chrzan, posiekane rzodkiewki lub ogórek (dodane na końcu, po blendowaniu)

Sposób przygotowania:
- tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii – po prostu do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę
- jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej albo więcej soku z kiszonych ogórków (lub cytryny), albo dolej odrobinę wody
- Ilość porcji – 4
Koszt 1 porcji – ok. 1,5 PLN
Czas przygotowanie – poniżej 30 minut
Dodatkowe wskazówki:
- użyjcie albo blendera kielichowego, albo rozdrabniacza (jak na zdjęciu). Blender żyrafa też da radę, ale konsystencja może być bardziej twarożkowa, mniej kremowa.
- podawać na ulubionym chlebku (może być bezglutenowy), nadaje się również do faszerowania np. ostrych papryczek (jako wegańskie antipasti), lub jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupkach.
- można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do tygodnia, pewnie ciut dłużej – dużo zależy od daty przydatności do spożycia, którą macie na opakowaniu tofu.
Więcej wege przepisów:
Z czego robi się tofu – przewodnik dla początkujących
Z czego robi się tofu?Tofu to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów roślinnych, który zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród wegan i wegetarian. Ten biały, delikatny w smaku sojowy ser powstaje w procesie, który przypomina nieco tradycyjne...
Z czym jeść tofu – pyszne i proste pomysły na dania
Z czym jeść tofu?Tofu, czyli twaróg sojowy, to wszechstronny składnik roślinny, który podbija coraz więcej kuchni na całym świecie. Dla wielu osób pytanie "z czym jeść tofu?" pozostaje jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Ten niepozorny biały blok potrafi być...
Tofu jak zrobić – domowy przepis krok po kroku
Tofu jak zrobić - domowy przepis krok po krokuTofu to niezwykle wszechstronny produkt pochodzący z soi, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób poszukujących alternatyw dla produktów odzwierzęcych. Zastanawiasz się, jak zrobić tofu w domowych warunkach?...