tofu przepisy pasta z tofu

Kanapkowy serek z tofu

 

Tęsknicie za tradycyjnym kanapkowym serkiem w stylu almette? Takim kremowym, twarogowym, z charakterystycznym serkowym smakiem? A może staracie się ograniczać nabiał i chcecie spróbować zastąpić serek na kanapce czymś, co nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego? Nieważne jaka jest Twoja odpowiedź, być może po prostu zalega ci w lodówce opakowanie naturalnego tofu, być może zostało ono kupione w przypływie impulsu, nieważne – ten prosty przepis może zmienić Twoje podejście do tofu. I do kanapkowych serków. Bo jest zdrowsze, mniej kaloryczne, cruelty free i – co dla niektórych może być argumentem najbardziej przekonującym – wychodzi dużo taniej, niż krowi odpowiednik.

 

 

Składniki:

  •  1 opakowanie tofu naturalnego, bez dodatków (180-200g) (nadaje się każde przeciętne tofu, które dostaniecie w dyskontach – nie nadaje się siliken tofu ani tofu bardzo zbite)
  • 1 łyżka (taka od serca) dowolnego wegańskiego majonezu (można zastąpić tradycyjnym, można użyć jogurtu, lub chlusnąć mlekiem sojowym (ok. 1 łyżki tego mleka) – chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji serka
  • pół łyżeczki soli (maksymalnie, można zmniejszyć)
  • pół łyżki lub łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy o neutralnym smaku

 

Kluczowe składniki dla uzyskania serowego smaku:

  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można zrezygnować, można dla dodatkowego smaku umami użyć 1 suszonego pomidora, lub kilka kaparów)
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – absolutnie nie można tego pominąć, to właśnie daje ten charakterystyczny, kwasowy posmak znany z tradycyjnych, nabiałowych twarożków, bardzo ewentualnie można zastąpić sokiem z cytryny, wtedy dodajemy też trochę więcej soli

 

Przyprawy:

  • ulubione zioła suszone (w sezonie wiosenno-letnim świeże, ale dodane dopiero do zblendowanego już serka), u mnie: koperek, czosnek niedźwiedzi, szałwia, tymianek 
  • 1- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany (jak kto lubi, można też pominąć)
  • co ci w duszy gra – sprawdzi się: wędzona papryka, posiekane orzechy (dodane na końcu), chrzan, posiekane rzodkiewki lub ogórek (dodane na końcu, po blendowaniu)

Sposób przygotowania:

  • tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii  – po prostu do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę
  • jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej albo więcej soku z kiszonych ogórków (lub cytryny), albo dolej odrobinę wody
  • Ilość porcji – 4

Koszt 1 porcji – ok. 1,5 PLN  

Czas przygotowanie – poniżej 30 minut

Dodatkowe wskazówki:

  • użyjcie albo blendera kielichowego, albo rozdrabniacza (jak na zdjęciu). Blender żyrafa też da radę, ale konsystencja może być bardziej twarożkowa, mniej kremowa. 
  • podawać na ulubionym chlebku (może być bezglutenowy), nadaje się również do faszerowania np. ostrych papryczek (jako wegańskie antipasti), lub jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupkach. 
  • można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do tygodnia, pewnie ciut dłużej – dużo zależy od daty przydatności do spożycia, którą macie na opakowaniu tofu. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”120,119,251,122″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: