Przepis na najłatwiejszą wegańską ricottę

wegański chłodnik z botwinki

Wegańska ricotta z tofu

 

Jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wyobrazić. Jednocześnie ricotta ma bardzo szerokie zastosowanie – możesz ją jeść w daniach na słono, i na słodko. Tradycyjna wersja tego serka włoski klasyk – o delikatnym i bardzo neutralnym smaku, o miękkiej konsystencji. Tofu nadaje się idealnie jako baza do zrobienia roślinnej wersji – jest dostępne, tanie i bardzo neutralnej w smaku. Przygotuj swoją ricottę z tofu – to prostsze niż myślisz, potrzebujesz do tego tylko kilku składników, które pewnie masz w swojej kuchni.

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego tofu (180g)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 szczypty soli
  • śmietanka roślinna lub mleko roślinne – 3 łyzki

Przygotowanie:

 

  • Tofu osusz i pokrusz do wysokiego naczynia.
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Ricottę wykorzystaj jak lubisz, na kanapki, do sałatek, na pizze
  • To naprawę jest aż tak prosty przepis
  • Ricottę możesz przechowywać w lodówce kilka dni 
  • Nadaje się także do przygotowania słodkich dań, możesz ją podać z owocami i skropić syropem klonowym lub wykorzystać zamiast jogurtu 

Więcej wege przepisów:

Dyniowe mac&cheese

Dyniowe mac&cheese

Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese   Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...

Wegański serek kanapkowy

Wegański serek kanapkowy

Przepis na wegański serek na kanapkiSerek bez sera  - nie tylko na kanapki   Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem...

Ricotta z tofu – najłatwiejsza wegańska ricotta

Przepis dla każdego – prosta w zrobieniu w 100% roślinna ricotta na bazie tofu