Przepis na wege burrito idealne na śniadanie

 Burrito w wersji śniadaniowej, jakiego jeszcze nie jadłeś

 

Są osoby, które nie jedzą śniadań. A są takie, które bez porządnego śniadania nie działają. Ja jestem gdzieś pomiędzy, bo moje śniadanie często przypada na godzinę 10.00-12.00 i to wcale nie dlatego, że długo śpię. Po prostu dzień zaczynam od kawy. Ale potem muszę wsunąć coś porządnego, najczęściej z solidną ilością białka. Dlatego burrito z tofu a la jajecznica sprawdza się świetnie. Jeżeli nie napakujesz do środka pomidorów czy innych warzyw bogatych w soki, to świetnie się sprawdzi zabrane do pudełka.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 2 pszenne tortille
  • 1 kostka naturalnego tofu (może być wędzone)
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • Sól zwykła lub kala namak
  • Kurkuma
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Posiekana kolendra (opcjonalnie)
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Dodatkowe warzywa według preferencji, np liście sałaty, szpinaku, rukoli, papryka, ogórek, cebula (świetna będzie marynowana cebulka z tego przepisu), itd.

Przygotowanie:

  • Zacznij od zrobienia tofu – pokrusz je, wymieszaj z majonezem lub jogurtem, dopraw solą kala namak (ostrożnie, zacznij od 1 szczypty), dodaj kurkumę (szczypta powinna wystarczyć do koloru)
  • Zrób guacamole – dojrzałe awokado rozgnieć widelcem razem z sokiem z limonki, szczyptą soli, dodatkiem tabasco (opcjonalnie), dorzuć posiekany ząbek czosnku i kolendrę, popraw konsystencję oliwą.
  • Rozłóż tortille – zacznij od tofu, potem daj guacamole i napakuj tyle warzyw ile się zmieści, żeby tortilla mogła się bez problemu zawinąć.
  • Zawijanie: zacznij od zagięcia górnej i dolnej częśći, potem zwiń w rulon.
  • Zarumień tortille na suchej patelni z obu stron, pilnując żeby się nie rozwaliła – zrobi się chrupiąca i dodatkowo bardziej zwarta.
Co zrobić z grillowanych warzyw?

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...