Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja halloumi? Da się – wykorzystaj do tego tofu!

Halloumi z tofu – klasyk na grilla w roślinnej wersji
Ser halloumi z grilla to jest naprawdę sztos. Od kiedy regularnie pojawiał się w sklepach, gościł regularnie nie tylko na moim grillu, ale także na patelni. Ma on jednak dwie zasadnicze wady – jest produktem pochodzenia zwierzęcego, no i ma naprawdę bardzo dużo kalorii. Wydaje się być niewinny, ale bywa tak tłusty, jak kiełbasa. Jeśli chcecie spróbować czegoś znacznie lżejszego, to polecam to tofu. Zaznaczam od razu – nie jest to idealny zamiennik dla halloumi, ma jednak ten charakterystyczny słony smak i nawet trochę skrzypi. Sprawdzi się także idealnie jako dodatek do sałatki, bez konieczności grillowania. Żeby tofu naprawdę przejęło smak halloumi zostało wcześniej przemrożone. Zobacz przepis i dowiedz się, co daje taki trik.
Składniki:
- 1-2 opakowania naturalnego tofu, przekrojone wzdłuż
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodziwa
- Woda – do uzyskania w pełni płynnej konsystencji
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
Etap 1 – mrożone tofu
- Tofu wyjmij z opakowania, odlej nadmiar wody, wsadź do zamrażalnika w osobnym worku lub pudełku.
- Warto od razu zamrozić więcej tofu, jest to tez świetny sposób żeby przedłużyć jego trwałość.
- Następnego dnia wyjmij tofu i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka h do pełnego rozmrożenia.
- Jak tofu się rozmrozi, delikatnie weź je w obie dłonie i ściśnij, żeby usunąć nadmiar wody – dzięki temu „serek” wchłonie idealnie smaki marynaty.
Etap 2 – marynowanie
- Rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru tofu przekrój wzdłuż na 2 połówki.
- Przygotuj marynatę: do pojemnika, w którym swobodnie zmieścić wszystkie kawałki tofu, które chcesz zamarynować, dodaj wszystkie składniki.
- Wymieszaj widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, dolej wody jeśli trzeba.
- Konsystencja marynaty ma być wodnista, tofu ma w niej pływać.
- Marynuj tofu kilka h lub przez noc, przechowuj w lodówce.
- Takie tofu możesz od razu pokroić do sałatki.
- Jeśli chcesz je zgrillować, osusz lekko ręcznikiem i wrzuć na średnio rozgrzanego grilla.
- Grilluj z obu stron, tofu nie powinno przywierać.



Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...
Przepis na tofu na grilla w wersji jak ser halloumi
Pomysł na marynowane tofu, które idealnie imituje smak greckiego sera halloumi. Idealne na grilla