Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja halloumi? Da się – wykorzystaj do tego tofu!

Halloumi z tofu – klasyk na grilla w roślinnej wersji

 

Ser halloumi z grilla to jest naprawdę sztos. Od kiedy regularnie pojawiał się w sklepach, gościł regularnie nie tylko na moim grillu, ale także na patelni. Ma on jednak dwie zasadnicze wady – jest produktem pochodzenia zwierzęcego, no i ma naprawdę bardzo dużo kalorii. Wydaje się być niewinny, ale bywa tak tłusty, jak kiełbasa. Jeśli chcecie spróbować czegoś znacznie lżejszego, to polecam to tofu. Zaznaczam od razu – nie jest to idealny zamiennik dla halloumi, ma jednak ten charakterystyczny słony smak i nawet trochę skrzypi. Sprawdzi się także idealnie jako dodatek do sałatki, bez konieczności grillowania. Żeby tofu naprawdę przejęło smak halloumi zostało wcześniej przemrożone. Zobacz przepis i dowiedz się, co daje taki trik.

 

 

Składniki:

  • 1-2 opakowania naturalnego tofu, przekrojone wzdłuż
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodziwa
  • Woda – do uzyskania w pełni płynnej konsystencji
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Etap 1 – mrożone tofu

  • Tofu wyjmij z opakowania, odlej nadmiar wody, wsadź do zamrażalnika w osobnym worku lub pudełku.
  • Warto od razu zamrozić więcej tofu, jest to tez świetny sposób żeby przedłużyć jego trwałość.
  • Następnego dnia wyjmij tofu i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka h do pełnego rozmrożenia.
  • Jak tofu się rozmrozi, delikatnie weź je w obie dłonie i ściśnij, żeby usunąć nadmiar wody – dzięki temu „serek” wchłonie idealnie smaki marynaty.

Etap 2 – marynowanie

  • Rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru tofu przekrój wzdłuż na 2 połówki.
  • Przygotuj marynatę: do pojemnika, w którym swobodnie zmieścić wszystkie kawałki tofu, które chcesz zamarynować, dodaj wszystkie składniki.
  • Wymieszaj widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, dolej wody jeśli trzeba.
  • Konsystencja marynaty ma być wodnista, tofu ma w niej pływać.
  • Marynuj tofu kilka h lub przez noc, przechowuj w lodówce.
  • Takie tofu możesz od razu pokroić do sałatki.
  • Jeśli chcesz je zgrillować, osusz lekko ręcznikiem i wrzuć na średnio rozgrzanego grilla.
  • Grilluj z obu stron, tofu nie powinno przywierać.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1810,1811″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Przepis na tofu na grilla w wersji jak ser halloumi 

Pomysł na marynowane tofu, które idealnie imituje smak greckiego sera halloumi. Idealne na grilla