Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja halloumi? Da się – wykorzystaj do tego tofu!

Halloumi z tofu – klasyk na grilla w roślinnej wersji
Ser halloumi z grilla to jest naprawdę sztos. Od kiedy regularnie pojawiał się w sklepach, gościł regularnie nie tylko na moim grillu, ale także na patelni. Ma on jednak dwie zasadnicze wady – jest produktem pochodzenia zwierzęcego, no i ma naprawdę bardzo dużo kalorii. Wydaje się być niewinny, ale bywa tak tłusty, jak kiełbasa. Jeśli chcecie spróbować czegoś znacznie lżejszego, to polecam to tofu. Zaznaczam od razu – nie jest to idealny zamiennik dla halloumi, ma jednak ten charakterystyczny słony smak i nawet trochę skrzypi. Sprawdzi się także idealnie jako dodatek do sałatki, bez konieczności grillowania. Żeby tofu naprawdę przejęło smak halloumi zostało wcześniej przemrożone. Zobacz przepis i dowiedz się, co daje taki trik.
A jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o grillach gazowych to zapraszam tu: https://mitles.pl/czy-warto-postawic-na-grille-gazowe/
Składniki:
- 1-2 opakowania naturalnego tofu, przekrojone wzdłuż
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodziwa
- Woda – do uzyskania w pełni płynnej konsystencji
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
Etap 1 – mrożone tofu
- Tofu wyjmij z opakowania, odlej nadmiar wody, wsadź do zamrażalnika w osobnym worku lub pudełku.
- Warto od razu zamrozić więcej tofu, jest to tez świetny sposób żeby przedłużyć jego trwałość.
- Następnego dnia wyjmij tofu i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka h do pełnego rozmrożenia.
- Jak tofu się rozmrozi, delikatnie weź je w obie dłonie i ściśnij, żeby usunąć nadmiar wody – dzięki temu „serek” wchłonie idealnie smaki marynaty.
Etap 2 – marynowanie
- Rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru tofu przekrój wzdłuż na 2 połówki.
- Przygotuj marynatę: do pojemnika, w którym swobodnie zmieścić wszystkie kawałki tofu, które chcesz zamarynować, dodaj wszystkie składniki.
- Wymieszaj widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, dolej wody jeśli trzeba.
- Konsystencja marynaty ma być wodnista, tofu ma w niej pływać.
- Marynuj tofu kilka h lub przez noc, przechowuj w lodówce.
- Takie tofu możesz od razu pokroić do sałatki.
- Jeśli chcesz je zgrillować, osusz lekko ręcznikiem i wrzuć na średnio rozgrzanego grilla.
- Grilluj z obu stron, tofu nie powinno przywierać.

Więcej wege przepisów:
Z czego robi się tofu – przewodnik dla początkujących
Z czego robi się tofu?Tofu to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów roślinnych, który zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród wegan i wegetarian. Ten biały, delikatny w smaku sojowy ser powstaje w procesie, który przypomina nieco tradycyjne...
Z czym jeść tofu – pyszne i proste pomysły na dania
Z czym jeść tofu?Tofu, czyli twaróg sojowy, to wszechstronny składnik roślinny, który podbija coraz więcej kuchni na całym świecie. Dla wielu osób pytanie "z czym jeść tofu?" pozostaje jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Ten niepozorny biały blok potrafi być...
Tofu jak zrobić – domowy przepis krok po kroku
Tofu jak zrobić - domowy przepis krok po krokuTofu to niezwykle wszechstronny produkt pochodzący z soi, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób poszukujących alternatyw dla produktów odzwierzęcych. Zastanawiasz się, jak zrobić tofu w domowych warunkach?...
Przepis na tofu na grilla w wersji jak ser halloumi
Pomysł na marynowane tofu, które idealnie imituje smak greckiego sera halloumi. Idealne na grilla