Śniadaniowe tofu „sadzone” w sosie pomidorowym BBQ
Tak przygotowane tofu przypomina nieco sadzone jajka, jest delikatne w smaku o lekko chrupkiej teksturze. Głównym nośnikiem smaku jest sos – tutaj w tej roli prosty sos BBQ na bazie pomidorów z puszki, z dodatkiem szpinaku (bo zielone zawsze warto dodać). Możesz dopasować ten przepis do siebie – dodać więcej sosu BBQ, czy też dodać ostrego sosu. To danie jest dość niskokaloryczne, ale jednocześnie wysokobiałkowe i sycące, dodatek szpinaku zdecydowanie poprawia walory odżywcze.
Składniki:
- 1 opakowanie naturalnego tofu (może być wędzone)
- Puszka pomidorów krojonych
- Ulubiony sos BBQ – 2-3łyżki lub: 1 łyżka sosu sojowego, 1- łyżeczki czegoś słodkiego (najlepiej syrop klonowy lub miód, może być też słodzik lub cukier), 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 2-3 garści szpinaku lub rukoli
- Oliwa lub olej – 1 łyżka
- Sól kala namak lub inna
- Pieprz
Przygotowanie:
- Tofu osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plastry, w międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
- Na rozgrzanym oleju smaż tofu, aż się zarumieni, z dwóch stron.
- Odłóż tofu na bok.
- Na patelnię dodaj pomidory, sos BBQ lub jego odpowiednik, dodaj szpinak, dodaj również szczyptę soli.
- Smaż do momentu kiedy pomidory stworzą sos, wrzuć tofu i podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Jeśli chcesz nieco jajeczny charakter, dodaj soli kala namak, jednak możesz użyć jakiejkolwiek innej soli, oprósz tofu dość mocno (chyba że używasz wędzonego – wtedy mniej soli), dodaj pieprz.
- Podawaj jako śniadanie lub brunch, nadaje się również jako kolacja, idealne z dodatkiem pieczywa.
Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....