Przepis na wegański serek na kanapki

wegański chłodnik z botwinki

Serek bez sera  – nie tylko na kanapki

 

Żarty się skończyły. Przyznam, że jestem zawiedziona smakiem sklepowych wegańskich serów. Poza jednym, jedynym producentem, to jest dla mnie niejadalne. No nie. Za klasycznym smakiem żółtego sera nadal tęsknię. I zrobiłam sobie serek na bazie tofu, który ma tak serowy smak, że o jeżu drogi. To jest najlepsza wegańską pasta serowa jaką jadłam i jaką kiedykolwiek zrobiłam. Idealna na kanapki, na tosty, jako baza do mac & cheese (po dodaniu większej ilości mleka roślinnego), można ją jeść łyżkami. Serio. Serrrio. No i już nie tęsknię za smakiem żółtego sera.

 

 

Składniki:

Na dużo kanapek

  • 1 opakowanie naturalnego tofu (180g)
  • 2 łyżki rozpuszczonego rafinowanego oleju kokosowego lub innego o neutralnym smaku
  • 5-6 łyżek mleka roślinnego
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół (u mnie prowansalskie)
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (lub soku z cytryny)
  • sól do smaku (ok. 2 szczypty)

Przygotowanie:

 

  • Tofu wyjmij z opakowania i osusz ręcznikiem.
  • Najlepiej użyj rozdrabniacza – najłatwiej uzyskasz idealnie kremową konsystencję.
  • Możesz jednak użyć także blendera kielichowego (jak ja) lub ręcznego.
  • W zależności od sprzętu, przełóż tofu do odpowiedniego naczynia.
  • Dodaj mleko roślinne, ocet (lub sok z cytryny), miso, sos sojowy, przyprawy, płatki drożdżowe, wybrany przez siebie olej.
  • Jeśli używasz kokosowego, najpierw go rozpuść.
  • Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji, może to zająć trochę czasu.
  • Jeśli blenduje się bardzo ciężko, dolej nieco więcej mleka roślinnego.
  • Spróbuj – jeśli smak jest zbyt mdły, dodaj odrobinę więcej octu lub soku z cytryny, dosól według swoich preferencji.
  • Smak powinien być wyraźnie serowy, umamiczny, lekko kwaskowy i nieco słony. Jak esencja sera.

Więcej wege przepisów:

Dyniowe mac&cheese

Dyniowe mac&cheese

Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese   Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...

Ricotta z tofu

Ricotta z tofu

Przepis na najłatwiejszą wegańską ricottęWegańska ricotta z tofu   Jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wyobrazić. Jednocześnie ricotta ma bardzo szerokie zastosowanie - możesz ją jeść w daniach na słono, i na słodko. Tradycyjna wersja tego serka...

Przepis na najlepszy wegański serek kanapkowy

Bardzo serowa pasta na kanapki i bardzo prosta w zrobieniu