Yuba – przepis na wegetariańskie żeberka

wegański chłodnik z botwinki

Co to jest yuba? Przepis na wege żeberka

 

To są najbardziej przekonujące wegańskie żeberka jakie w życiu widziałam, są też super pyszne, bardziej przypominają wieprzowinę niż seitan. Serio – to jest totalny sztos. Większość przepisów na wegetariańską wersję żeberek bazuje na seitanie. A jest to dość problematyczny produkt, który wymaga sporego doświadczenia. Poza tym seitanowe żeberka naprawdę nie wyglądają aż tak przekonująco, plus osoby na diecie bezglutenowej nie mogą ich zjeść. Ten przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, pod warunkiem jeśli macie kluczowy składnik jakim jest yuba. Ale co to jest za dziwactwo? To jest suszony kożuch z mleka sojowego, nazywany też suszonym tofu. Brzmi dziwnie? Tak naprawdę odżywczo jest odpowiednikiem tofu. Jest to więc produkt, po który możecie sięgać bez obaw, dostępny w azjatyckich sklepach w formie lasek i płatów, ceny od ok. 13 PLN (za 150g) do 20 PLN (za 200g). Taka ilość wystarczy spokojnie na 4-5 porcji żeberek, więc cenowo wypada nienajgorzej.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • Yuba w laskach, jest też dostępna w płatach, tez możecie jej użyć, ale trzeba będzie ją po namoczeniu zwinąć w ruloniki przypominające żeberka – 1 opakowanie (150g)
  • 1-2 arkusze papieru ryżowego

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu hoisin,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2 łyżeczki czegoś słodkiego (u mnie ksylitol),
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • ostry sos według preferencji

 

Przygotowanie:

 

  • Zagotuj wodę w garnku, wyłącz palnik i namocz yubę. Musi się moczyć tak długo, żeby była miękka, czyli ok. 40 min. do godziny. Możesz też ją podgotować przez 15-20minut. Odcedź i odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Przygotuj sos: po prostu wymieszaj w miseczce wszystkie składniki.
  • Weź prostokątne naczynie żaroodporne i ułóż w nim yubę w poprzek. Kawałki yuby mają różną długość, możesz je albo podocinać do wymiarów krótszego boku naczynia, albo pozawijać.
  • Zalej wszystko sosem, postaraj się zrobić to tak, żeby pokrył yubę dość równomiernie – najlepiej zrobić to rękami.
  • Wsadź do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmij żeberka, może być dość dużo płynu – jest to zupełnie normalne.
  • Weź papier ryżowy i nożyczkami zrób z niego 4 skórki, tak żeby wszystkie pokryły od góry yubę. Jeśli płynu jest dużo, po prostu nałóż ten papier na górę, przyciśnij sztućcem, żeby wchłonął ten płyn. Możesz też namoczyć papier w wodzie i ułożyć na górze.
  • Wsadź do piekarnika jeszcze na 10 minut.
  • Żeberka są gotowe – odstaw je na chwilę, nabiorą dużo lepszej i bardziej zwartej konsystencji. Podziel je delikatnie na 4 porcje.
  • Podawaj z ryżem i warzywami.

Więcej wege przepisów:

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...

Co to jest yuba? Yuba – przepis na wegańskie żeberka 

Tofu skin. – przepis z użyciem składnika – yuba. Łatwe wegetariańskie żeberka!