Lekki żurek z fasolą i ziemniakami na zakwasie gryczanym

 

Wiecie, że żurek jest najbardziej polską zupą? Praktycznie nie występuje w innych kuchniach odpowiednik tego dania. Podstawa żurku, czyli zakwas, jest produktem całkowicie roślinnym. Dla mnie ta zupa (a jestem ze Śląska) jest wyjątkowo wdzięcznym tematem eksperymentów kulinarnych. Możesz użyć nie tylko zakwasu z mąki żytniej (tradycyjnego w żurku śląskim), ale także zakwasów z innych mąk. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, spróbuj wykorzystać zakwas gryczany lub jaglany – można zrobić samodzielnie, ale coraz częściej można również kupić gotowy. Kwestia dodatków to naprawdę drugorzędna sprawa, dlatego tak łatwo przygotować wersję wegetariańską. Żurek na zakwasie gryczanym jest delikatniejszy, ale jednocześnie ma pełną „żurkową” charakterystykę. Dodatek fasoli sprawia, że taka zupa jest pełnowartościowa (białko) i sycąca. Warto dodać do żurku karmelizowaną cebulę z jabłkiem i majerankiem, idealnie pasują do tej zupy, przełamując kwaśny smak.

 

 

Składniki:

  • Zakwas na żurek – u mnie gryczany, można uzyć tradycyjnego 
  • kilka ziemniaków
  • Woda lub bulion – ok. 1 litr
  • 2 jabłka
  • 2-3 cebule 
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub jedna puszka) 
  • Opcjonalnie: śmietana (u mnie kokosowa)

 

Przyprawy:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek lub lubczyk 
  • sól i pieprz 

 

Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę w garnku (lub bulion – może być na kostce) i wrzuć do niej pokrojone w kostkę ziemniaki
  • Ziemniaki gotuj około 10-12 minut – do miękkości
  • Dorzuć do garnka fasolę, wlej rozmieszany zakwas i zagotuj, wyłącz 
  • Obierz jabłka i cebulę
  • Jabłka i cebulę pokrój w kostkę
  • Na patelnię daj łyżkę tłuszczu roślinnego (olej lub oliwa, może być też masło)
  • Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu)
  • Wrzuć jabłko i cebulę i smaż najpierw na większym ogniu, potem zmniejsz
  • Jabłka i cebulę podsmażaj dopóki cebula nie zacznie się karmelizować – na średnim lub małym ogniu, ok. 10-15 min
  • Wrzuć jabłka i cebulę do garnka z żurkiem, zagotuj (dosłownie 1 minuta)
  • Dosól do smaku, dodaj pieprz
  • Opcjonalnie – dodaj śmietankę
  • Jeśli jesz jajka, możesz podać żurek z gotowanym jajkiem
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1060,1059″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: