Ekspresowa zupa miso z tofu, makaronem i dodatkami
To nie jest oryginalny przepis na miso, ponieważ w Japonii ta zupa jest jedynie dodatkiem do innych potraw. Tutaj proponuję wersję, która dzięki temu, że zawiera tofu, makaron i inne dodatki, jest samodzielnym, sycącym i pełnowartościowym daniem. Sama robię ją zawsze, kiedy nie mam czasu, ani pomysłu na gotowanie – ta zupa ma jedną potężną zaletę – czas jej przygotowania (w zależności od ilości dodatków) wynosi od 5 do 15 minut. I już. Ilość składników podana na dwie porcje. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś ciepłego, zdrowego i pełnowartościowego – to jest przepis dla Ciebie. No i oczywiście – jeśłi lubisz kuchnię azjatycką i słone, umamiczne smaki. Miso jest też świetna dla osób, które nie przepadają za ostrym jedzeniem, a chciałaby spróbować coś z łagodniejszej strony kuchni azjatyckiej.
Składniki:
- Pasta miso wege dowolnego rodzaju – 1 czubata łyżka
- Jedna kostka tofu
- 700-800ml wody
- Makaron ramen, udon lub soba
Dodatki (całkowicie opcjonalne):
- Grzyby shimeji lub boczniaki
- Pokrojony w paski arkusz nori
- Olej sezamowy
- Sezam
Przygotowanie:
- Pastę miso najpierw dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą
- W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej od razu pokrojone w kostę tofu i makaron
- Gotuj tyle, ile wynosi czas gotowania makaronu (u mnie 5min)
- Wyłącz palnik i dorzuć rozmieszaną pastę miso
- Spróbuj. Jeśli jest za mało słone, dopraw sosem sojowym
- Na patelni na dowolnym oleju (oliwa, olej arachidowy lub sezamowy) usmaż na rumiano grzyby, z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego (najpierw podsmaż grzyby na oleju kilka minut, na końcu dodaj sos sojowy, uwaga – nie dodawaj już soli)
- Do miski lub talerza nałóż zupę z tofu i makaronem
- Podaj z podsmażonymi grzybami, dorzuć nori
- Opcjonalnie dorzuć sezam i olej sezamowy
- Możesz też dorzucić posiekaną dymkę lub szczypiorek
Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...