Ekspresowa zupa miso z tofu, makaronem i dodatkami
To nie jest oryginalny przepis na miso, ponieważ w Japonii ta zupa jest jedynie dodatkiem do innych potraw. Tutaj proponuję wersję, która dzięki temu, że zawiera tofu, makaron i inne dodatki, jest samodzielnym, sycącym i pełnowartościowym daniem. Sama robię ją zawsze, kiedy nie mam czasu, ani pomysłu na gotowanie – ta zupa ma jedną potężną zaletę – czas jej przygotowania (w zależności od ilości dodatków) wynosi od 5 do 15 minut. I już. Ilość składników podana na dwie porcje. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś ciepłego, zdrowego i pełnowartościowego – to jest przepis dla Ciebie. No i oczywiście – jeśłi lubisz kuchnię azjatycką i słone, umamiczne smaki. Miso jest też świetna dla osób, które nie przepadają za ostrym jedzeniem, a chciałaby spróbować coś z łagodniejszej strony kuchni azjatyckiej.
Składniki:
- Pasta miso wege dowolnego rodzaju – 1 czubata łyżka
- Jedna kostka tofu
- 700-800ml wody
- Makaron ramen, udon lub soba
Dodatki (całkowicie opcjonalne):
- Grzyby shimeji lub boczniaki
- Pokrojony w paski arkusz nori
- Olej sezamowy
- Sezam
Przygotowanie:
- Pastę miso najpierw dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą
- W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej od razu pokrojone w kostę tofu i makaron
- Gotuj tyle, ile wynosi czas gotowania makaronu (u mnie 5min)
- Wyłącz palnik i dorzuć rozmieszaną pastę miso
- Spróbuj. Jeśli jest za mało słone, dopraw sosem sojowym
- Na patelni na dowolnym oleju (oliwa, olej arachidowy lub sezamowy) usmaż na rumiano grzyby, z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego (najpierw podsmaż grzyby na oleju kilka minut, na końcu dodaj sos sojowy, uwaga – nie dodawaj już soli)
- Do miski lub talerza nałóż zupę z tofu i makaronem
- Podaj z podsmażonymi grzybami, dorzuć nori
- Opcjonalnie dorzuć sezam i olej sezamowy
- Możesz też dorzucić posiekaną dymkę lub szczypiorek
Więcej wege przepisów:
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...