Ekspresowa zupa miso z tofu, makaronem i dodatkami

 

To nie jest oryginalny przepis na miso, ponieważ w Japonii ta zupa jest jedynie dodatkiem do innych potraw. Tutaj proponuję wersję, która dzięki temu, że zawiera tofu, makaron i inne dodatki, jest samodzielnym, sycącym i pełnowartościowym daniem. Sama robię ją zawsze, kiedy nie mam czasu, ani pomysłu na gotowanie – ta zupa ma jedną potężną zaletę – czas jej przygotowania (w zależności od ilości dodatków) wynosi od 5 do 15 minut. I już. Ilość składników podana na dwie porcje. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś ciepłego, zdrowego i pełnowartościowego – to jest przepis dla Ciebie. No i oczywiście – jeśłi lubisz kuchnię azjatycką i słone, umamiczne smaki. Miso jest też świetna dla osób, które nie przepadają za ostrym jedzeniem, a chciałaby spróbować coś z łagodniejszej strony kuchni azjatyckiej.

 

 

Składniki:

  • Pasta miso wege dowolnego rodzaju – 1 czubata łyżka
  • Jedna kostka tofu
  • 700-800ml wody
  • Makaron ramen, udon lub soba

 

Dodatki (całkowicie opcjonalne):

  • Grzyby shimeji lub boczniaki
  • Pokrojony w paski arkusz nori
  • Olej sezamowy
  • Sezam 

 

Przygotowanie:

  • Pastę miso najpierw dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą
  • W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej od razu pokrojone w kostę tofu i makaron
  • Gotuj tyle, ile wynosi czas gotowania makaronu (u mnie 5min)
  • Wyłącz palnik i dorzuć rozmieszaną pastę miso
  • Spróbuj. Jeśli jest za mało słone, dopraw sosem sojowym 
  • Na patelni na dowolnym oleju (oliwa, olej arachidowy lub sezamowy) usmaż na rumiano grzyby, z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego (najpierw podsmaż grzyby na oleju kilka minut, na końcu dodaj sos sojowy, uwaga – nie dodawaj już soli)
  • Do miski lub talerza nałóż zupę z tofu i makaronem
  • Podaj z podsmażonymi grzybami, dorzuć nori
  • Opcjonalnie dorzuć sezam i olej sezamowy
  • Możesz też dorzucić posiekaną dymkę lub szczypiorek
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”986,989,988,984,983″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...