Przepis na najlepszy wege bigos na święta (i nie tylko)

wegański chłodnik z botwinki

Wegański bigos na wypasie

 

To będzie bardzo osobiste wyzwanie – byłam królową bigosu. Robiłam najlepszy bigos w całej rodzinie, traktowałam to bardzo poważnie. W moim bigosie było czerwone wino, wędzone lub suszone śliwki, suszone grzyby i odpowiednio dużo różnych mięs. Była kiełbasa jałowcowa, boczek, pierś z kaczki, schab i dziczyzna. I powiem wam jedno – da się zrobić równie dobry wegański bigos, tylko trzeba pamietać o kilku zasadach. Po pierwsze – naprawdę dobra kiszona kapusta. Po drugie – mniej więcej tyle ile kapusty, tyle pozostałych dodatków – to jest największy błąd wege bigosów, składają się prawie z samej kapusty. Dla mojego brzucha bigos z soczewicą to jest zbyt duże wyzwanie, dlatego unikam takiego połączenia. Użyjcie wędzonego tofu – będzie odpowiednikiem boczku, użyjcie kotletów lub krajanki sojowej – super zastępuje smak schabu, dorzućcie jakąś fajną wege kiełbaskę, taką jaką akurat macie pod ręką. Możecie podkręcić smak alkoholem, ale bez tego też da radę. Nie rezygnujcie z dodatku masła na koniec – tłuszcz jest nośnikiem smaku, to ważne.

 

 

Składniki:

5-6 porcji

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
  • 10g suszonych grzybów
  • pól opakowania suszonych śliwek (lub wędzonych)
  • 100g sojowej krajanki lub kotletów sojowych
  • 1 opakowanie (180g) wędzonego tofu
  • Dowolna dodatkowa wege kiełbaska (200g)
  • 1-2 cebule
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • Sos sojowy – 2,3 łyżki
  • Olej roślinny o neutralnym smaku
  • Masło (u mnie wegańskie)
  • Przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 jagody jałowca, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonego kminku, 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy, 0,5 łyżeczki tymianku, 0,5 łyżeczki cząbru, 2-3 goździki, możesz też użyć gotowej mieszanki przyprawy do bigosu

Przygotowanie:

  • Spróbuj kiszonej kapusty, jeśli jest za kwaśna i za słona przepłucz ją trochę pod zimną bieżącą wodą i zostaw na sitku kilka minut.
  • Grzyby i kotlety sojowe zalej wrzątkiem, dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego i odstaw na bok na co najmniej pół godziny.
  • Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć tam wszystkie przyprawy, smaż ok. 1 minutę. Dorzuć odcedzoną i pokrojoną kapustę, smaż jeszcze chwilę.
  • Podlej kieliszkiem wina lub mocnego alkoholu, dolej ok. 2/3 szklanki wody i duś pod przykryciem na dość niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie dodaj namoczone grzyby i kotlety sojowe (kotlety pokrój na mniejsze kawałki, krajankę zostaw jak jest), wlej je razem z całym płynem.
  • Dodaj 100g (pół opakowania) suszonych śliwek, duś pod przykryciem ok. pół godziny.
  • W międzyczasie rozgrzej olej na patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w dość drobną kostkę wędzone tofu – smaż dopóki się nie zarumieni.
  • Jak kapusta jest już wystarczająco miękka, wrzuć tofu i cebulkę razem z olejem.
  • Na tej samej patelni podsmaż wege kiełbaskę.
  • Jeśli w bigosie jest zbyt dużo płynu, zdejmij pokrywkę, pokręć moc i pozwól mu się zredukować. Przed samym podaniem dodaj podsmażoną wege kiełbaskę – one lubią się rozpadać, dlatego nie można dać jej wcześniej.
  • Na sam koniec dodaj 1-2 łyżki masła (polecam naturli).
  • Oczywiście jak każdy bigos, i ten najlepiej smakuje odgrzewany kilkukrotnie.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Wege bigos – najlepszy przepis na wegański bigos na święta

Świąteczny wegański bigos, który powali smakiem mięsożerców na kolana, spróbuj koniecznie!