Austrowęgierski gulasz z ziemniaków

Wegański gulasz ziemniaczany
To bardzo proste danie, które pochodzi z kuchni węgierskiej, ale popularne jest w całym regionie – także w Austrii i w Czechach. Pierwszy raz zetknęłam się z gulaszem z ziemniaków w czeskiej Pradze, kiedy dwa lata temu spędzałam tam urodzinowy wyjazd. Wpadłam do jednej z wegetariańskich restuaracji w okolicach Starego Miasta, zobaczyłam to danie w menu i musiałam spróbować – jest idealne dla miłośników papryki, lecza i gulaszu. Przypomniał mi o tym daniu… Makłowicz, który w jednym ze swoich odcinków przygotowywał tradycyjną wersję tego dania.
Składniki:
4 porcje
- 7-8 ziemniaków
- 3-4 średnie cebule
- 2-3 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów
- 1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
- Przyprawy: ok. 05, łyżeczki soli, 2-3 liście laurowe, 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, 2 łyżeczki papryki wędzonej. 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka ostrej węgierskiej paprykowej pasty (opcjonalnie, można zastąpić ostrą papryką mieloną), 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie), 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
- Paprykę pokrój w kostkę
- Rozgrzej olej, wrzuć cebulę i wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego, daj szczyptę soli
- Jak cebula się zeszkli, dodaj paprykę
- Jak papryka zmięknie, wrzuć ziemniaki i dodaj sos sojowy i sól
- Smaż kilka minut, ziemniaki podlej białym winem i pomidorami
- Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś pod przykryciem dopóki ziemniaki nie bębą miękkie, od czasu do czasu mieszaj
- Można dodać na koniec dodatkowo pokrojoną i podsmażoną na patelni wege kiełbaskę lub wędzone tofu

Więcej wege przepisów:
Olej rzepakowy w diecie wegańskiej
Czemu warto włączyć do diety olej rzepakowy?Dieta roślinna (wegańska i wegetariańska) a olej rzepakowy Cudze chwalicie, swojego nie znacie - to znane powiedzenie dobrze ilustruje, czemu zamiast powszechnie docenianej oliwy, warto postawić na nasz lokalny...
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Przepis na bardzo łatwy gulasz z ziemniaków inspirowany Makłowiczem
Wegetariański gulasz z ziemniaków – spróbuj koniecznie!