Śniadaniowe burrito wegańskie

wegański chłodnik z botwinki

Tortilla z tofucznicą

 

Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito – pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie jedzenie i zawsze mam na nie ochotę. Tofu jest doskonałym zamiennikiem jajek przy wegańskiej jajecznicy, wsadzenie tak przygotowanego tofu w tortille to pomysł prosty i genialny jednocześnie. Dorzuć kilka dodatkowych składników, zawiń, podsmaż na suchej patelni i voila – śniadaniowe burrito gotowe. Mało tego, możesz zabrać je ze sobą i zjeść w pracy. I nie będzie capić jajem. Same zalety!

 

 

Potrzebujesz:

  • Trotillę
  • Tofucznicę (na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokruszone tofu, dodaj przyprawy: kurkumę, paprykę mieloną, sól, płatki drożdżowe (ewentualnie), podlej to wszystko mlekiem roślinnym, wymieszaj i smaż do uzyskania swojej ulubionej konsystencji)
  • Świeże warzywa: u mnie rzodkiewki, papryka, szpinak i kiełki
  • Jakieś inne warzywa: gotowa marynowana czerwona kapusta
  • Ewentualnie resztki: u mnie sojowe mięsko z kolacji
  • Ostry sos: u mnie sriracha, może być też czosnkowy albo po prostu keczup 

 

Zawiń to wszystko w tortillę, podsmaż na suchej patelni z obu stron, ciesz się smakiem od razu lub zostaw na później.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Burrito z tofucznicą – pomysł na wegańskie wysokobiałkowe śniadanie

Proste przepisy są najlepsze – spróbuj koniecznie – tortilla z tofu w formie wegańskiej jajecznicy jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa