Bardzo lekki i idealny na upały chłodnik wegański z melona i ogórka

wegański chłodnik z botwinki

Chłodnik ogórkowy z melonem

 

Tak po prostu prosto z mostu – ten chłodnik jest absolutnym kozakiem wśród chłodników. Jadłam kiedyś podobną kompozycję smakową w restauracji, ale w wersji z nabiałem. Zrobił na mnie naprawdę wrażenie, sam skład musiałam już odtworzyć. Teraz przyszła pora, żeby ten chłodnik dodatkowo zweganizować, co okazało się bardzo proste. Czego możecie się spodziewać po połączeniu melona i ogórka? Zaskakującego, odświeżającego smaku. Dodatek czosnku sprawia, że przebija się nieco jego ostrość, która zostaje uzupełniona przez świeżość ogórka, lekką słodycz melona i kwaśny smak cytryny i jogurtu. To chłodnik ma w sobie wszystko. Charakteru doda mu też wykończenie z oleju z pestek dyni, ale śmiało możecie sięgnąć po inny olej roślinny dobrej jakości (byle nie lniany).

 

 

Składniki:

2 porcje

  • pół dojrzałego melona
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 małe jogurty roślinne (u mnie kokosowy) lub 1 duży
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 lyżka oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku

Do podania: dowolne świeże zioła, posiekane orzechy, olej z pestek dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Melona i ogórki najlepiej przechowywać w lodówce – wtedy chłodnik będzie miał idealną temperaturę.
  • Zostawić kawałek melona i jednego ogórka, resztę zblendować do uzyskania płynnej konsystencji. Każdy blender da sobie z tym radę.
  • Melona pokroić w drobną kostkę, ogórka można w plasterki.
  • Orzechy posiekać (u mnie włoskie, sprawdzą się każde inne, ale także migdały lub pestki dyni), można podprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
  • Wybrane zioła posiekać (u mnie mięta i szczypiorek).
  • Chłodnik podajemy z plastrami ogórka, z pokrojonym w kostkę melonem, z posiekanymi orzechami i ziołami.
  • Wykańczamy olejem z pestek dyni, ale można go zastąpić dobrej jakości oliwą lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Więcej wege przepisów:

Sos kurkowy wegański

Sos kurkowy wegański

Przepis na sos z kurek w wersji roślinnejSos kurkowy jak tradycyjny   Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoikaNaprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...

Kozacki chłodnik ogórkowy bez nabiału z melonem

To jest jeden z najlepszych chłodników jakie w życiu jadłam. Możesz go również przygotować w tradycyjnej wersji z użyciem nabiału.