Bardzo lekki i idealny na upały chłodnik wegański z melona i ogórka
Chłodnik ogórkowy z melonem
Tak po prostu prosto z mostu – ten chłodnik jest absolutnym kozakiem wśród chłodników. Jadłam kiedyś podobną kompozycję smakową w restauracji, ale w wersji z nabiałem. Zrobił na mnie naprawdę wrażenie, sam skład musiałam już odtworzyć. Teraz przyszła pora, żeby ten chłodnik dodatkowo zweganizować, co okazało się bardzo proste. Czego możecie się spodziewać po połączeniu melona i ogórka? Zaskakującego, odświeżającego smaku. Dodatek czosnku sprawia, że przebija się nieco jego ostrość, która zostaje uzupełniona przez świeżość ogórka, lekką słodycz melona i kwaśny smak cytryny i jogurtu. To chłodnik ma w sobie wszystko. Charakteru doda mu też wykończenie z oleju z pestek dyni, ale śmiało możecie sięgnąć po inny olej roślinny dobrej jakości (byle nie lniany).
Składniki:
2 porcje
- pół dojrzałego melona
- 3 ogórki gruntowe
- 2 małe jogurty roślinne (u mnie kokosowy) lub 1 duży
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 lyżka oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
Do podania: dowolne świeże zioła, posiekane orzechy, olej z pestek dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Melona i ogórki najlepiej przechowywać w lodówce – wtedy chłodnik będzie miał idealną temperaturę.
- Zostawić kawałek melona i jednego ogórka, resztę zblendować do uzyskania płynnej konsystencji. Każdy blender da sobie z tym radę.
- Melona pokroić w drobną kostkę, ogórka można w plasterki.
- Orzechy posiekać (u mnie włoskie, sprawdzą się każde inne, ale także migdały lub pestki dyni), można podprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
- Wybrane zioła posiekać (u mnie mięta i szczypiorek).
- Chłodnik podajemy z plastrami ogórka, z pokrojonym w kostkę melonem, z posiekanymi orzechami i ziołami.
- Wykańczamy olejem z pestek dyni, ale można go zastąpić dobrej jakości oliwą lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Wegańskie placki z cukinii wysokobiałkowe
Przepis na wegańskie wielowarzywne plackiCukiniowe placki z warzywami wysokobiałkowe Kto nie lubi placków? Jeśli jesteś taką osobą to śmiało, wiesz gdzie jest wyjście. Zdecydowana większość jednak placki lubi, a wręcz uwielbia. Standardowo jemy te...
Kozacki chłodnik ogórkowy bez nabiału z melonem
To jest jeden z najlepszych chłodników jakie w życiu jadłam. Możesz go również przygotować w tradycyjnej wersji z użyciem nabiału.