Bardzo lekki i idealny na upały chłodnik wegański z melona i ogórka

wegański chłodnik z botwinki

Chłodnik ogórkowy z melonem

 

Tak po prostu prosto z mostu – ten chłodnik jest absolutnym kozakiem wśród chłodników. Jadłam kiedyś podobną kompozycję smakową w restauracji, ale w wersji z nabiałem. Zrobił na mnie naprawdę wrażenie, sam skład musiałam już odtworzyć. Teraz przyszła pora, żeby ten chłodnik dodatkowo zweganizować, co okazało się bardzo proste. Czego możecie się spodziewać po połączeniu melona i ogórka? Zaskakującego, odświeżającego smaku. Dodatek czosnku sprawia, że przebija się nieco jego ostrość, która zostaje uzupełniona przez świeżość ogórka, lekką słodycz melona i kwaśny smak cytryny i jogurtu. To chłodnik ma w sobie wszystko. Charakteru doda mu też wykończenie z oleju z pestek dyni, ale śmiało możecie sięgnąć po inny olej roślinny dobrej jakości (byle nie lniany).

 

 

Składniki:

2 porcje

  • pół dojrzałego melona
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 małe jogurty roślinne (u mnie kokosowy) lub 1 duży
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 lyżka oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku

Do podania: dowolne świeże zioła, posiekane orzechy, olej z pestek dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Melona i ogórki najlepiej przechowywać w lodówce – wtedy chłodnik będzie miał idealną temperaturę.
  • Zostawić kawałek melona i jednego ogórka, resztę zblendować do uzyskania płynnej konsystencji. Każdy blender da sobie z tym radę.
  • Melona pokroić w drobną kostkę, ogórka można w plasterki.
  • Orzechy posiekać (u mnie włoskie, sprawdzą się każde inne, ale także migdały lub pestki dyni), można podprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.
  • Wybrane zioła posiekać (u mnie mięta i szczypiorek).
  • Chłodnik podajemy z plastrami ogórka, z pokrojonym w kostkę melonem, z posiekanymi orzechami i ziołami.
  • Wykańczamy olejem z pestek dyni, ale można go zastąpić dobrej jakości oliwą lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1884,1885″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Kozacki chłodnik ogórkowy bez nabiału z melonem

To jest jeden z najlepszych chłodników jakie w życiu jadłam. Możesz go również przygotować w tradycyjnej wersji z użyciem nabiału.