Przepis na najlepszy barszcz na zakwasie

wegański chłodnik z botwinki

Wigilijny barszcz z buraków

 

Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona wersja barszczu, który jest podwójnie buraczany. Bazą na ten barszcz jest zakwas, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Równie ważnym dodatkiem są pieczone buraki, które robią niesamowitą robotę – dodają lekkiej słodyczy przełamującej zakwas, podciągają kolor i dopełniają buraczanym smakiem pozostałe składniki. To jest najlepszy barszcz – serio.

 

 

Składniki:

4-6 porcji

  • 3 upieczone buraki
  • 1 garść suszonych grzybów
  • kilka suszonych lub wędzonych śliwek
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 opalona cebula
  • 1 zwykła cebula
  • kawałek pora
  • 1 litr wody
  • 1 litr zakwasu z buraków
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • majeranek (do podania)

Przygotowanie:

  • Buraki: obierz je ze skórki i zawiń w folię aluminiową, piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Najlepiej piec buraki przy okazji pieczenia innych potraw w piekarniku.
  • Upieczone buraki pokrój na dość grube plastry, wrzuć do garnka
  • Do garnka dodaj też suszone grzyby i śliwki
  • Całość zalej wodą i odstaw na całą noc – dzięki temu buraki oddadzą swój smak i kolor do barszczu.
  • Następnego dnia dorzuć resztę warzyw, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj – ustaw średni ogień, barszcz ma się powoli zagotowywać. Jak się zagotuje zmniejsz ogień (niech lekko pyrka) i zostaw to tak na godzinę, albo dłużej.
  • Po tym czasie odcedź barszcz, dolej zakwas i wyłącz palnik.
  • Spróbuj, dopraw solą, sosem sojowym i pieprzem do smaku, dolej 1 łyżkę neutralnego oleju (opcjonalnie, ale tłuszcz jest nośnikiem smaku).

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Barszcz wigilijny na zakwasie – must have świątecznego stołu

Świąteczny barszcz wigilijny z pieczonymi burakami i na zakwasie – absolutnie najlepszy przepis