Krem z botwinki – idealny na upały
Wegański kremowy chłodniczek z botwinki
Do chłodnika z botwinki można podejść na wiele sposobów – zrobić jak najbardziej tradycyjny, albo nieco poszaleć i trochę pozmieniać tu i tam. Tutaj zmiana wydaje się z jednej strony banalna, a z drugiej bardzo dużo wnosi do smaku. No bo to, jaką konsystencję ma nasze danie, jak połączą się ze sobą dane składniki, ma kluczowe znaczenie. No to przygotowałam chłodnik o konsystencji kremu, świeże warzywa wykorzystując jako topping. Nie powiem – wyszło pysznie, i tak bardziej fancy. No elegancko taki chłodniczek wygląda, sami przyznajcie.
Składniki:
2 porcje
- 1-2 pęczki botwinki (pęczek pęczkowi nierówny)
- Woda lub bulion warzywny (może być z kostki, a raczej z połowy kostki)
- Roślinny nabiał: jakikolwiek jogurt będzie najlepszy
- Sól i ocet (winny lub jabłkowy)
Do podania:
- Warzywka pokrojone w kosteczkę: tradycyjnie ogórek (świetny będzie małosolny) i rzodkiewka, może być szczypiorek, czy cebulka
- Posiekany koperek
Przygotowanie:
- Botwinkę razem z buraczkami (dokładnie umytą) pokrój jak najdrobniej. Przełóż na garnka, zalej jak najmniejszą ilością wody lub bulionu (botwinka powinna wręcz nieco wystawać ponad poziom płynu). To jest ważne – jeśli dasz za dużo wody, krem będzie zbyt wodnisty, a nie o to nam chodzi. Jeśli używasz bulionu z kostki: do wody dodaj pokruszoną połowę warzywnej kostki bulionowej. Używasz wody? Dodaj trochę soli.
- Botwinkę gotuj pod przykryciem 15-20min czyli do całkowitej miękkości – pamiętaj, będziemy robić z tego krem. Przy normalnym chłodniku nie gotuję botwinki dłużej niż 7 minut.
- Pozwól botwince ostygnąć, bo niezależnie od tego jakiego jogurtu użyjesz, to się zważy.
- Zblenduj botwinkę na gładki krem (nie powinno być z tym problemu, bo jest ugotowana do miękkości) razem z wybranym jogurtem – ok. 300g tego jogurtu. Dopraw do smaku solą i octem.
- Początkowo może się wydawać, że chłodnik jest zbyt rzadki a kolor nieciekawy – dlatego przed podaniem trzeba schłodzić krem w lodówce, najlepiej co najmniej godzinę. Wtedy się pięknie zagęści i kolor będzie bardziej różowy.
- Przed podaniem przemieszaj krem, żeby nabrał jednolitej konsystencji, podawaj z posiekanymi drobno warzywami (ogórek i rozdkiewika) oraz z koperkiem. Możesz dodatkowo dodać łyżkę jogurtu lub roślinnej śmietanki.
Więcej wege przepisów:
Chłodnik ogórkowy z melonem
Bardzo lekki i idealny na upały chłodnik wegański z melona i ogórkaChłodnik ogórkowy z melonem Tak po prostu prosto z mostu - ten chłodnik jest absolutnym kozakiem wśród chłodników. Jadłam kiedyś podobną kompozycję smakową w restauracji, ale w wersji z...
Malinowe gazpacho
Po prostu przepis na gazpacho z malinamiKlasyczny hiszpański chłodnik - gazpacho Gazpacho każdy robi trochę po swojemu. To, co jest niezmienne to baza - jest to chłodnik na bazie pomidorów z dość dużą ilością oliwy. A reszta... to już zależy w dużej mierze...
Chłodnik z botwinki – wiosenny klasyk w roślinnej wersji
Chłodnik z botwiny bez nabiału czyli wegański chłodnik z botwinkiPrzepis na wegański chłodnik z botwinki Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze - wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć...
Pomysł na: wegański chłodnik z botwinki kremowy
Bez nabiału o kremowej konsystencji, łatwy w przygotowaniu i zniewalającym kolorze – skorzystaj z przepisu na wyjątkowy wege chłodnik z botwinki