Krem z botwinki – idealny na upały

wegański chłodnik z botwinki

 Wegański kremowy chłodniczek z botwinki

 

Do chłodnika z botwinki można podejść na wiele sposobów – zrobić jak najbardziej tradycyjny, albo nieco poszaleć i trochę pozmieniać tu i tam. Tutaj zmiana wydaje się z jednej strony banalna, a z drugiej bardzo dużo wnosi do smaku. No bo to, jaką konsystencję ma nasze danie, jak połączą się ze sobą dane składniki, ma kluczowe znaczenie. No to przygotowałam chłodnik o konsystencji kremu, świeże warzywa wykorzystując jako topping. Nie powiem – wyszło pysznie, i tak bardziej fancy. No elegancko taki chłodniczek wygląda, sami przyznajcie.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 1-2 pęczki botwinki (pęczek pęczkowi nierówny)
  • Woda lub bulion warzywny (może być z kostki, a raczej z połowy kostki)
  • Roślinny nabiał: jakikolwiek jogurt będzie najlepszy
  • Sól i ocet (winny lub jabłkowy)

Do podania:

  • Warzywka pokrojone w kosteczkę: tradycyjnie ogórek (świetny będzie małosolny) i rzodkiewka, może być szczypiorek, czy cebulka
  • Posiekany koperek

Przygotowanie:

  • Botwinkę razem z buraczkami (dokładnie umytą) pokrój jak najdrobniej. Przełóż na garnka, zalej jak najmniejszą ilością wody lub bulionu (botwinka powinna wręcz nieco wystawać ponad poziom płynu). To jest ważne – jeśli dasz za dużo wody, krem będzie zbyt wodnisty, a nie o to nam chodzi. Jeśli używasz bulionu z kostki: do wody dodaj pokruszoną połowę warzywnej kostki bulionowej. Używasz wody? Dodaj trochę soli.
  • Botwinkę gotuj pod przykryciem 15-20min czyli do całkowitej miękkości – pamiętaj, będziemy robić z tego krem. Przy normalnym chłodniku nie gotuję botwinki dłużej niż 7 minut.
  • Pozwól botwince ostygnąć, bo niezależnie od tego jakiego jogurtu użyjesz, to się zważy.
  • Zblenduj botwinkę na gładki krem (nie powinno być z tym problemu, bo jest ugotowana do miękkości) razem z wybranym jogurtem – ok. 300g tego jogurtu. Dopraw do smaku solą i octem.
  • Początkowo może się wydawać, że chłodnik jest zbyt rzadki a kolor nieciekawy – dlatego przed podaniem trzeba schłodzić krem w lodówce, najlepiej co najmniej godzinę. Wtedy się pięknie zagęści i kolor będzie bardziej różowy.
  • Przed podaniem przemieszaj krem, żeby nabrał jednolitej konsystencji, podawaj z posiekanymi drobno warzywami (ogórek i rozdkiewika) oraz z koperkiem. Możesz dodatkowo dodać łyżkę jogurtu lub roślinnej śmietanki.

Więcej wege przepisów:

Malinowe gazpacho

Malinowe gazpacho

Po prostu przepis na gazpacho z malinamiKlasyczny hiszpański chłodnik - gazpacho   Gazpacho każdy robi trochę po swojemu. To, co jest niezmienne to baza - jest to chłodnik na bazie pomidorów z dość dużą ilością oliwy. A reszta... to już zależy w dużej mierze...

Pomysł na: wegański chłodnik z botwinki kremowy

Bez nabiału o kremowej konsystencji, łatwy w przygotowaniu i zniewalającym kolorze – skorzystaj z przepisu na wyjątkowy wege chłodnik z botwinki