Przepis na naprawdę rewelacyjny makaron z botwinką z kabanosami z chili

Pomysł na botwinkę

 

Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto wycisnąć z niej jak najwięcej. Jak już najecie się klasykami jak zupa botwinkowa albo chłodnik, pora wykorzystać to wiosenne warzywo inaczej. Ja postawiłam na sos do makaronu, który jest gotowy w około 10 minut. Dodałam do niego roślinne kabanosy z chili i to był strzał w 10. Chili idealnie dopełnia delikatną botwinkę i podbija jej smak. Możesz użyć także wędzonej ostrej papryki lub słodkiej wędzonej papryki i papryczki chili. Polecam to połączenie bardzo. Idealne na szybki obiad lub bardziej wyrafinowaną kolację. Do tego dania możesz użyć różnych makaronów – ale fusilli, penne lub farfalle sprawdzą się najlepiej.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • Pęczek botwinki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Śmietanka roślinna (można użyć mleka)
  • Roślinne kabanosy chili (możesz zastąpić ostrą wędzoną papryką lub słodką wędzoną papryką i dodatkową papryczką chili)- 2 grubsze lub więcej tych cienkich
  • Sól i pieprz
  • Płatki drożdżowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zacznij podsmażać posiekany czosnek, uważaj żeby się nie spalił.
  • Umytą botwinkę podziej na 2 części – buraczki z łodygami i liście
  • Z buraczków odetnij korzonki, posiekaj buraczki i łodygi jak najdrobniej i wrzuć na patelnię do lekko podsmażonego czosnku
  • Dodaj szczyptę soli i duś na średnim ogniu ok. 10minut
  • Ugotuj makaron według przepisu (u mnie penne, sprawdzi się większość kształtów)
  • Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki kabanosy.
  • Na patelnię dodaj teraz posiekane liście, podsmaż chwilę i zalej 100ml roślinnej śmietanki lub mleka (tradycyjny nabiał też się sprawdzi)
  • Podsmaż chwilę, wrzuć na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj.
  • Możesz podać z płatkami drożdżowymi lub vermezanem.
Co zrobić z grillowanych warzyw?

Więcej wege przepisów: