Chłodnik z botwiny bez nabiału czyli wegański chłodnik z botwinki

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na wegański chłodnik z botwinki

 

Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze – wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego dania w wersji w pełni roślinnej. Ten chłodnik smakuje tak jak tradycyjny litewski. Warto postarać się znaleźć dobre składniki, jak wegańską śmietanę. Ta dostępna czasami w Lidlu jest absolutnie najlepsza do tego przepisu. Ja dodaję również jogurt dla dodatkowej kwasowości. Nie przejmuj się, jeśli zaraz po przygotowaniu chłodnik będzie miał brzydki kolor i będzie zbyt rzadki – przełożony do lodówki na odpowiednio długi czas (ok. 2h) będzie wyglądał i smakował jak trzeba.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 pęczki botwinki
  • woda
  • pół łyżeczki soli
  • 2 wege kwaśne śmietany (po 180g)
  • 2 wege jogurty (po 150g)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

Dodatki:

  • ogórek
  • rzodkiewki
  • koperek
  • szczypiorek lub dymka

 

Przygotowanie:

  • Botwinkę umyj i posiekaj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj buraczków ze skórki
  • Przełóż do garnka, zalej minimalną ilością wody – niech botwinka nieco wystaje, liście się szybciutko skurczą podczas gotowania
  • Dodaj pół łyżeczki soli gotuj ok. 5 minut
  • Po ostygnięciu dodaj śmietanę, jogurty, 1 łyżeczkę octu – spróbuj, dodaj trochę soli jeśli potrzebujesz
  • Przełóż do lodówki gdzie chłodnik zgęstnieje i nabierze ładniejszego, bardziej intensywnego koloru
  • Początkowo chłodnik będzie miał brzydki kolor, dlatego warto przygotować go ok. 2 h wcześniej lub nawet poprzedniego dnia
  • Podawaj ze świeżo posiekanymi wiosennymi warzywami: z ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1521,1519″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Przepis na chłodnik litewski wege – pomysł jak zrobić chłodnik z botwiny bez nabiału

Wiosenny chłodnik na botwinie bez nabiału ale za to z wegańską śmietaną oraz wege jogurtem. Zamiast jajka – tofu.