Chłodnik z botwiny bez nabiału czyli wegański chłodnik z botwinki

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na wegański chłodnik z botwinki

 

Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze – wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego dania w wersji w pełni roślinnej. Ten chłodnik smakuje tak jak tradycyjny litewski. Warto postarać się znaleźć dobre składniki, jak wegańską śmietanę. Ta dostępna czasami w Lidlu jest absolutnie najlepsza do tego przepisu. Ja dodaję również jogurt dla dodatkowej kwasowości. Nie przejmuj się, jeśli zaraz po przygotowaniu chłodnik będzie miał brzydki kolor i będzie zbyt rzadki – przełożony do lodówki na odpowiednio długi czas (ok. 2h) będzie wyglądał i smakował jak trzeba.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 pęczki botwinki
  • woda
  • pół łyżeczki soli
  • 2 wege kwaśne śmietany (po 180g)
  • 2 wege jogurty (po 150g)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

Dodatki:

  • ogórek
  • rzodkiewki
  • koperek
  • szczypiorek lub dymka

 

Przygotowanie:

  • Botwinkę umyj i posiekaj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj buraczków ze skórki
  • Przełóż do garnka, zalej minimalną ilością wody – niech botwinka nieco wystaje, liście się szybciutko skurczą podczas gotowania
  • Dodaj pół łyżeczki soli gotuj ok. 5 minut
  • Po ostygnięciu dodaj śmietanę, jogurty, 1 łyżeczkę octu – spróbuj, dodaj trochę soli jeśli potrzebujesz
  • Przełóż do lodówki gdzie chłodnik zgęstnieje i nabierze ładniejszego, bardziej intensywnego koloru
  • Początkowo chłodnik będzie miał brzydki kolor, dlatego warto przygotować go ok. 2 h wcześniej lub nawet poprzedniego dnia
  • Podawaj ze świeżo posiekanymi wiosennymi warzywami: z ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem

Więcej wege przepisów:

Sos kurkowy wegański

Sos kurkowy wegański

Przepis na sos z kurek w wersji roślinnejSos kurkowy jak tradycyjny   Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoikaNaprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...

Przepis na chłodnik litewski wege – pomysł jak zrobić chłodnik z botwiny bez nabiału

Wiosenny chłodnik na botwinie bez nabiału ale za to z wegańską śmietaną oraz wege jogurtem. Zamiast jajka – tofu.