Chłodnik z botwiny bez nabiału czyli wegański chłodnik z botwinki
Przepis na wegański chłodnik z botwinki
Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze – wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego dania w wersji w pełni roślinnej. Ten chłodnik smakuje tak jak tradycyjny litewski. Warto postarać się znaleźć dobre składniki, jak wegańską śmietanę. Ta dostępna czasami w Lidlu jest absolutnie najlepsza do tego przepisu. Ja dodaję również jogurt dla dodatkowej kwasowości. Nie przejmuj się, jeśli zaraz po przygotowaniu chłodnik będzie miał brzydki kolor i będzie zbyt rzadki – przełożony do lodówki na odpowiednio długi czas (ok. 2h) będzie wyglądał i smakował jak trzeba.
Składniki:
4 porcje
- 2 pęczki botwinki
- woda
- pół łyżeczki soli
- 2 wege kwaśne śmietany (po 180g)
- 2 wege jogurty (po 150g)
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
Dodatki:
- ogórek
- rzodkiewki
- koperek
- szczypiorek lub dymka
Przygotowanie:
- Botwinkę umyj i posiekaj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj buraczków ze skórki
- Przełóż do garnka, zalej minimalną ilością wody – niech botwinka nieco wystaje, liście się szybciutko skurczą podczas gotowania
- Dodaj pół łyżeczki soli gotuj ok. 5 minut
- Po ostygnięciu dodaj śmietanę, jogurty, 1 łyżeczkę octu – spróbuj, dodaj trochę soli jeśli potrzebujesz
- Przełóż do lodówki gdzie chłodnik zgęstnieje i nabierze ładniejszego, bardziej intensywnego koloru
- Początkowo chłodnik będzie miał brzydki kolor, dlatego warto przygotować go ok. 2 h wcześniej lub nawet poprzedniego dnia
- Podawaj ze świeżo posiekanymi wiosennymi warzywami: z ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Wegańskie placki z cukinii wysokobiałkowe
Przepis na wegańskie wielowarzywne plackiCukiniowe placki z warzywami wysokobiałkowe Kto nie lubi placków? Jeśli jesteś taką osobą to śmiało, wiesz gdzie jest wyjście. Zdecydowana większość jednak placki lubi, a wręcz uwielbia. Standardowo jemy te...
Przepis na chłodnik litewski wege – pomysł jak zrobić chłodnik z botwiny bez nabiału
Wiosenny chłodnik na botwinie bez nabiału ale za to z wegańską śmietaną oraz wege jogurtem. Zamiast jajka – tofu.