Przepis na zupę z botwinki z mlekiem kokosowym

 

Jaki maj taki chłodnik. Jeśli mamy marzec w maju, to zamiast chłodnika wjeżdża ciepła i wspaniała zupa botwinkowa. Do tej zupy mam sentyment – uwielbiałam w dzieciństwie, pewnie sporo dawał sam kolor. Za to właśnie uwielbiam botwinkę – delikatny smak, krótki czas gotowania i aż chce się jeść, bo wygląda samo w sobie pięknie. Tutaj wersja w pełni roślinna, z wykorzystaniem mleka kokosowego light. Wychodzi równie pysznie, a delikatny aromat kokosa idealnie gra z lekkością botwinki. Warto na koniec doprawić czymś kwaśnym, octem albo sokiem z cytryny, żeby zbalansować smak w stronę kwaśnej śmietany. A sam przepis prosty jak bułka z masłem.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • kilka obranych ze skórki ziemniaków (najlepiej młodych)
  • Bulion warzywny lub woda
  • 1 puszka mleka kokosowego light
  • Puszka białej drobnej fasoli
  • Do smaku: ocet winny lub jabłkowy lub sok z cytryny, sól i pieprz – 1-2 łyżki

Do podania: jogurt lub śmietana, szczypiorek, koperek, itd.

 

Przygotowanie:

  • Do ok. 500-700ml bulionu lub wody wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotuj
  • Botwinkę umyj, odkrój korzonki, resztę posiekaj.
  • Rada: nie obieraj burczaków z botwinki – mają bardzo delikatną i zupełnie niewyczuwalną skórkę.
  • Botwinkę dodaj do ziemniaków, której gotowały się ok. 5 minut.
  • Dodaj puszkę mleka kokosowego.
  • Całość gotuj jeszcze 10 minut lub dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
  • Całość dopraw dodatkowo octem lub sokiem z cytryny, ponieważ mleko kokosowe jest dość mdłe, więc trochę kwasu zdecydowanie poprawi profil smakowy.
  • Dodaj soli i pieprzu według swoich preferencji.
  • Podawaj z dodatkowym kleksem jogurtu lub śmietany, posypane obficie koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  • Zupa lepiej smakuje następnego dnia.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1493,1494″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis

Przepis na najlepszy barszcz na zakwasieWigilijny barszcz z buraków   Przepis na absolutnie najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek jedliście. Ta receptura bazuje na tradycji, nie znajdziesz tu żadnych nietypowych składników, więc bez obaw. To świąteczna wypasiona...

Dyniowy ramen miso

Dyniowy ramen miso

Przepis na pumpkin miso ramenDyniowy, wegański, błyskawiczny ramen   Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w...