Przepis na chrupiącą ciecierzycę
Chrupiąca cieciorka przepis
„Jak serowe” chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit – zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie je zastąpi, dodatek płatków drożdżowych wynosi pieczoną ciecierzycę na zupełnie nowy level. To jest super pyszne – możesz posypać chrupiącą ciecierzycą wszystko – idealne jako topping do sałatek, przekąska w podróży, zamiast grzanek do zupy krem. Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy.
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy lub 1 puszka
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy:
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 0,5-1 łyżeczki soli (zależy od preferencji)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki ostrej (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę przepłucz na sitku i przełóż na czysty ręcznik kuchenny, poroluj ją w tym ręczniku ok. 1 minuty – wtedy skórka z ciecierzycy przyklei się do ręcznika.
- Pozwól jej trochę przeschnąć (w międzyczasie ustaw piekarnik na 180 stopni najlepiej termoobieg) i przełóż ciecierzycę do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj dokładnie
- Przyprawy wymieszaj ze sobą i odstaw
- Ciecierzycę piecz do chrupkości czyli przez ok. 30 minut, możesz ją przemieszać
- Na samym końcu przełóż ciecierzycę do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj ją dokładnie z przyprawami.
- Wsadź z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
- Postaraj się nie zeżreć jej od razu całej xD
Więcej wege przepisów:
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Coleslaw czyli azjatycka surówka z czerwonej kapusty
Przepis na surówkę z czerwonej kapustyPrzepis na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty - slaw Często dodatki pełnią bardzo ważną funkcję. Jeżeli macie dość klasycznych surówek z kapusty, sięgnijcie po ten przepis. To bomba smaku i witamin - prosty slaw z...
Najlepsze marynowane kurki
Przepis na kurki w occie do słoika Naprawdę to najlepsze marynowane kurki Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...
Chrupiąca ciecierzyca – świetna przekąska o smaku serowym
Chrupki z ciecierzycy – wysokobiałkowa i pyszna przekąska z dodatkiem płatków drożdżowych