Przepis na chrupiącą ciecierzycę

wegański chłodnik z botwinki

Chrupiąca cieciorka przepis

 

„Jak serowe” chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit – zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie je zastąpi, dodatek płatków drożdżowych wynosi pieczoną ciecierzycę na zupełnie nowy level. To jest super pyszne –  możesz posypać chrupiącą ciecierzycą wszystko – idealne jako topping do sałatek, przekąska w podróży, zamiast grzanek do zupy krem. Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. 

 

 

Składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy lub 1 puszka
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy:
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 0,5-1 łyżeczki soli (zależy od preferencji)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przepłucz na sitku i przełóż na czysty ręcznik kuchenny, poroluj ją w tym ręczniku ok. 1 minuty – wtedy skórka z ciecierzycy przyklei się do ręcznika.
  2. Pozwól jej trochę przeschnąć (w międzyczasie ustaw piekarnik na 180 stopni najlepiej termoobieg) i przełóż ciecierzycę do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj dokładnie
  3. Przyprawy wymieszaj ze sobą i odstaw
  4. Ciecierzycę piecz do chrupkości czyli przez ok. 30 minut, możesz ją przemieszać
  5. Na samym końcu przełóż ciecierzycę do miski, dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj ją dokładnie z przyprawami.
  6. Wsadź z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
  7. Postaraj się nie zeżreć jej od razu całej xD

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoika Naprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...

Chrupiąca ciecierzyca – świetna przekąska o smaku serowym

Chrupki z ciecierzycy – wysokobiałkowa i pyszna przekąska z dodatkiem płatków drożdżowych