Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty – slaw

 

Często dodatki pełnią bardzo ważną funkcję. Jeżeli macie dość klasycznych surówek z kapusty, sięgnijcie po ten przepis. To bomba smaku i witamin – prosty slaw z czerwonej kapusty, z dodatkiem papryczki chili i z azjatyckim sosem. Idealny dodatek do wielu dań, nie tylko azjatyckich, świetnie sprawdza się jako część wrapa, możesz też dodać tofu i zawinąć w papier ryżowy – idealne spring rollsy gotowe. Taka surówka dobrze przechowuje się w lodówce, więc warto zrobić więcej, idealna niezależnie od pory roku.

 

 

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół główki dużej
  • 2 szczypty soli
  • 1 papryczka chili

Sos:

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

 

  • Kapustę posiekaj, przełóż do miski, dodaj sól i wymasuj, odstaw na 15 minut do pół godziny
  • Dzięki temu kapusta zmięknie i puści trochę soku
  • Składniki na sos wymieszaj w miseczce
  • Odciśnij z kapusty nadmiar wody – nie będzie jej wiele, bo czerwona kapusta ma mniej wody niż biała
  • Wymieszaj kapustę z sosem
  • Dodaj posiekane chili
  • Opcjonalnie dosyp prażony sezam

Więcej wege przepisów:

Surówka slaw z czerwonej kapusty – wersja azjatycka z chili, sosem sojowym i oleje sezamowym

Zobacz łatwy przepis na ciekawą wersję surówki z czerwonej kapusty