Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

wegański chłodnik z botwinki

Przepis na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty – slaw

 

Często dodatki pełnią bardzo ważną funkcję. Jeżeli macie dość klasycznych surówek z kapusty, sięgnijcie po ten przepis. To bomba smaku i witamin – prosty slaw z czerwonej kapusty, z dodatkiem papryczki chili i z azjatyckim sosem. Idealny dodatek do wielu dań, nie tylko azjatyckich, świetnie sprawdza się jako część wrapa, możesz też dodać tofu i zawinąć w papier ryżowy – idealne spring rollsy gotowe. Taka surówka dobrze przechowuje się w lodówce, więc warto zrobić więcej, idealna niezależnie od pory roku.

 

 

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół główki dużej
  • 2 szczypty soli
  • 1 papryczka chili

Sos:

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

 

  • Kapustę posiekaj, przełóż do miski, dodaj sól i wymasuj, odstaw na 15 minut do pół godziny
  • Dzięki temu kapusta zmięknie i puści trochę soku
  • Składniki na sos wymieszaj w miseczce
  • Odciśnij z kapusty nadmiar wody – nie będzie jej wiele, bo czerwona kapusta ma mniej wody niż biała
  • Wymieszaj kapustę z sosem
  • Dodaj posiekane chili
  • Opcjonalnie dosyp prażony sezam

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Surówka slaw z czerwonej kapusty – wersja azjatycka z chili, sosem sojowym i oleje sezamowym

Zobacz łatwy przepis na ciekawą wersję surówki z czerwonej kapusty