Curry z mango i chrupiącym tofu z patelni

wegański chłodnik z botwinki

 Wegańskie żółte curry 

 

Ten przepis jest dziełem mojej nieuwagi. Zamarzył mi się sorbet z mango, więc kupiłam mrożone mango, ale podczas rozpakowywania zakupów jakoś mi się o nim zapomniało. Przypomniało mi się dnia następnego, kiedy było już kompletnie rozmrożone. I tak marzenia o sorbecie pierzchły w siną dal. Dokonując szybkiego przeglądu tego co mam w lodówce i szafkach, doszłam do wniosku, że zrobię se curry. Curry z mango, z dodatkiem fasolki szparagowej i usmażonego na chrupko tofu w chili. Wyszedł stos. Dlatego nie płaczcie ani nad rozlanym mlekiem, ani nad rozmrożonym mango. Zawsze jest jakieś wyjścia awaryjne, które może was zaprowadzić do kulinarnej Narnii.

 

 

Składniki:

na 3-4 porcje

  • Opakowanie mrożonego mango (może by świeże)
  • Warzywa do wyboru: u mnie żółta fasolka szparagowa i czerwone papryka
  • Ugotowany ryż
  • 1 opakowanie marynowanego tofu, najlepiej w chili (może być tofu wędzone)
  • Olej kokosowy lub arachidowy, ewentualnie oliwa
  • 1 śmietanka roślinna do gotowania (u mnie sojowa) lub mleko kokosowe (może być w wersji light)

Przyprawy:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka dodatkowe kurkumy
  • Ewentualnie – chili do smaku

Przygotowanie:

  • Zacznij od przygotowania tofu. Najlepiej wybierz olej kokosowy lub arachidowy, dzięki temu tofu wyjdzie bardzo chrupiące bez żadnej panierki. Rozgrzej pół lyżki oleju kokosowego na patelni, dodaj pokrojone w kostkę tofu i smaż na średniomocnym ogniu, obracając od czasu do czasu – pozwól się tofu solidnie zarumienić, wtedy będzie chrupiące. Najlepiej użyć do tego przepisy tofu zamarynowanego w chili, które ma już swój smak.
  • Zdejmij chrupiące tofu z patelni, dodaj pół łyżki oleju kokosowego, wrzuć wybrane warzywa – pokrój je jak będzie ci wygodnie. Smaż przez kilka do kilkanaśnie minut – zalecam wybranie warzyw, które da się usmażyć dość szybko. Dorzuć mango, dodaj przyprawy – sos sojowy, garam masalę, curry i kurkumę, wlej śmietankę lub mleko kokosowe – zmniejsz ogień i duś pod przykryciem dopóki warzywa nie będą miękkie (ale nie mają być papką, dobrze żeby pozostały lekko chrupkie). Spróbuj czy nie trzeba dodatkowej soli, dosól według preferencji (lub dodaj więcej sosu sojowego)
  • Curry podawaj z ryżem i usmażonym na chrupko tofu. Powinno być słodkie od mango, wyraźnie pikantne z pięknym, wyrazistym żółtym kolorem.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...

Pomysł na: wegetariańskie żółte curry z mango i z tofu

Rewelacyjny przepis na łatwe wegańskie curry z tofu