Przepis na congee
Ryżowy kleik na śniadanie
Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee – czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona – delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z konkretnymi dodatkami. Tak naprawdę podstawowy przepis jest bardzo prosty, ilościowo wychodzi naprawdę duża liczba porcji, więc można mieć bazę śniadaniową na kilka dni. To co ważne, to żeby congee nie przypalić – dlatego wypłucz ten ryż dość porządnie, dzięki temu nie będzie się tak kleił do dna garnka. Dodatki zależą od preferencji, warto spróbować stworzyć swoją ulubioną wersję.
Składniki:
6 porcji
- 1 szklanka ryżu o długich ziarnach – u mnie jaśminowy, może być zwykły
- 7 szklanek wody – doaje się do 9 szklanek wody, ja chciałam bardziej gęstą konsystencję
- kilka kawałków grzybów suszonych (u mnie krojone shitake)
- kostka bulionowa warzywna
- kawałek kombu (opcjonalnie, ale polecam)
- dowolne wege mielone (pół opakowania)
- 250g boczniaków
- kimchi (polecam wegańskie od runoland, dostępne w Lidlu)
- dymka
- sos sojowy jasny
- olej sezamowy
Przygotowanie:
1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobii i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że cokolwiek przywrze do garnka.
2. Do garnka daj: szklankę ryżu, 7 szklanek wody, kawałek kombu, suszone grzyby, 1 kostkę bulionową warzywną. Zagotuj, zmniejsz ogień do mnimum i gotuj pod przykryciem 1 godzinę – możesz zajrzeć w połowie i ewentualnie jeszcze zmniejszyć ogień.
3. Po tym czasie wyłącz i zostaw pod przykryciem na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokorjone boczniaki. Smaż je na dość mocnym ogniu. Jak się lekko zarumienią, dodaj mielone, smaż jeszcze kilka minut, podlej sosem sojowym.
5. Serwuj: do miski nałóż congge, na górę daj boczniaki, obok kimchi, podlej sosem sojowym i olejem sezamowym, na końcu dorzuć dymkę.
6. Możesz przechowywać congee w lodówce kilka dni.
Więcej wege przepisów:
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...
Przepis na wegańskie congee
Kleik ryżowy czyli congee to naprawdę idealne śniadanie – pożywne, lekkostrawne, pełne pysznych smaków