Przepis na congee

wegański chłodnik z botwinki

Ryżowy kleik na śniadanie

 

Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee – czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona – delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z konkretnymi dodatkami. Tak naprawdę podstawowy przepis jest bardzo prosty, ilościowo wychodzi naprawdę duża liczba porcji, więc można mieć bazę śniadaniową na kilka dni. To co ważne, to żeby congee nie przypalić – dlatego wypłucz ten ryż dość porządnie, dzięki temu nie będzie się tak kleił do dna garnka. Dodatki zależą od preferencji, warto spróbować stworzyć swoją ulubioną wersję. 

 

 

Składniki:

6 porcji

  • 1 szklanka ryżu o długich ziarnach – u mnie jaśminowy, może być zwykły
  • 7 szklanek wody – doaje się do 9 szklanek wody, ja chciałam bardziej gęstą konsystencję
  • kilka kawałków grzybów suszonych (u mnie krojone shitake)
  • kostka bulionowa warzywna
  • kawałek kombu (opcjonalnie, ale polecam)
  • dowolne wege mielone (pół opakowania)
  • 250g boczniaków
  • kimchi (polecam wegańskie od runoland, dostępne w Lidlu)
  • dymka
  • sos sojowy jasny
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobii i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że cokolwiek przywrze do garnka.
2. Do garnka daj: szklankę ryżu, 7 szklanek wody, kawałek kombu, suszone grzyby, 1 kostkę bulionową warzywną. Zagotuj, zmniejsz ogień do mnimum i gotuj pod przykryciem 1 godzinę – możesz zajrzeć w połowie i ewentualnie jeszcze zmniejszyć ogień.
3. Po tym czasie wyłącz i zostaw pod przykryciem na 15 minut.
4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokorjone boczniaki. Smaż je na dość mocnym ogniu. Jak się lekko zarumienią, dodaj mielone, smaż jeszcze kilka minut, podlej sosem sojowym.
5. Serwuj: do miski nałóż congge, na górę daj boczniaki, obok kimchi, podlej sosem sojowym i olejem sezamowym, na końcu dorzuć dymkę.
6. Możesz przechowywać congee w lodówce kilka dni.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Zimowy bowl

Zimowy bowl

Przepis na bowl idealny na zimęMiska pełna smaku i wartości odżywczych   ❄Zimowy buddha bowl❄. Dzisiaj coś innego, bo zamiast bardzo konkretnego przepisu, mam dla Was po prostu kulinarną inspirację. Bowl czyli miska rozmaitości, to danie które każdy może...

Przepis na wegańskie congee

Kleik ryżowy czyli congee to naprawdę idealne śniadanie – pożywne, lekkostrawne, pełne pysznych smaków