Przepis na wegański mac and cheese 

wegański chłodnik z botwinki

Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese

 

Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna – tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z użyciem co najmniej jednego gatunku sera, do tego jest zapiekany pod dodatkową warstwą sera, a na samej górze dorzuca się jeszcze podsmażone wcześniej na patelni panko (lub bułkę tartą). Jest to często serwowane danie podczas Święta Dziękczynienia, w towarzystwie indyka i innych „side dishes”. Uff, no nie jest lekko. Ale w mojej wersji jest już znacznie lżej – dzięki dyni dorzucamy do tej potrawy jakieś warzywo, do tego bez sera jest znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Oczywiście, najlepiej smakuje zapiekane z dodatkową warstwą sera (lub wegańskiego sera) i posypane panko. Ale możecie też pominąć ten etap. A sam sos jest bardzo prosty do zrobienia i bezglutenowy.

 

 

Składniki:

Na 4 porcje

Sos:

  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 90g tofu naturalnego (pół opakowania)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 5-6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
  • Sól do smaku (0,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub z tapioki

Reszta składników:

  • 3 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • Twój ulubiony makaron (może być bezglutenowy) – np. kolanka, penne, farfalle, świderki
  • Ser wegański lub tradycyjny – do zapiekania
  • Panko lub posiekane orzechy (w wersji bezglutenowej) – do zapiekania

Przygotowanie:

 

  • Wszystkie składniki sosu zblenduj na gładką masę blenderem, spróbuj czy nie brakuje ci soli.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, smaż na patelni na oleju dopóki się nie zarumieni.
  • Teraz wlej sos i mieszaj – dzięki skrobii będzie się zagęszczał – trwa to zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
  • Teraz masz dwie opcje: albo możesz dodać na patelnię do sosu ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
  • Albo przełóż makaron do naycznia żaroodpornego, wymieszaj z 3/4 sosu.
  • Resztę sosu daj na samą górę, dodaj ser, posyp pokruszonym panko i zapiekaj ok. 10 minut (drugie pięterko) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • I ta wersja jest moim zdaniem znacznie lepsza.

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Dyniowe wegańskie i zdrowe mac and cheese

Przepis na bezglutenowe mac and cheese w wegańskiej roślinnej wersji