Przepis na wegański mac and cheese 

wegański chłodnik z botwinki

Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese

 

Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna – tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z użyciem co najmniej jednego gatunku sera, do tego jest zapiekany pod dodatkową warstwą sera, a na samej górze dorzuca się jeszcze podsmażone wcześniej na patelni panko (lub bułkę tartą). Jest to często serwowane danie podczas Święta Dziękczynienia, w towarzystwie indyka i innych „side dishes”. Uff, no nie jest lekko. Ale w mojej wersji jest już znacznie lżej – dzięki dyni dorzucamy do tej potrawy jakieś warzywo, do tego bez sera jest znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Oczywiście, najlepiej smakuje zapiekane z dodatkową warstwą sera (lub wegańskiego sera) i posypane panko. Ale możecie też pominąć ten etap. A sam sos jest bardzo prosty do zrobienia i bezglutenowy.

 

 

Składniki:

Na 4 porcje

Sos:

  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 90g tofu naturalnego (pół opakowania)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 5-6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
  • Sól do smaku (0,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub z tapioki

Reszta składników:

  • 3 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • Twój ulubiony makaron (może być bezglutenowy) – np. kolanka, penne, farfalle, świderki
  • Ser wegański lub tradycyjny – do zapiekania
  • Panko lub posiekane orzechy (w wersji bezglutenowej) – do zapiekania

Przygotowanie:

 

  • Wszystkie składniki sosu zblenduj na gładką masę blenderem, spróbuj czy nie brakuje ci soli.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, smaż na patelni na oleju dopóki się nie zarumieni.
  • Teraz wlej sos i mieszaj – dzięki skrobii będzie się zagęszczał – trwa to zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
  • Teraz masz dwie opcje: albo możesz dodać na patelnię do sosu ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
  • Albo przełóż makaron do naycznia żaroodpornego, wymieszaj z 3/4 sosu.
  • Resztę sosu daj na samą górę, dodaj ser, posyp pokruszonym panko i zapiekaj ok. 10 minut (drugie pięterko) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • I ta wersja jest moim zdaniem znacznie lepsza.

Więcej wege przepisów:

Pasta z dyni i fasoli

Pasta z dyni i fasoli

Przepis na pastę z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidoramiBardzo łatwa pasta z dyni   Bardzo łatwa pasta na kanapki z dyni i białej fasoli z suszonymi pomidorami. Robi się ją dosłownie w 2 minuty, każdy ręczny blender robie z nią poradzi. A jest pyszna....

Dyniowe wegańskie i zdrowe mac and cheese

Przepis na bezglutenowe mac and cheese w wegańskiej roślinnej wersji