Przepis na wegański mac and cheese

Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese
Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna – tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z użyciem co najmniej jednego gatunku sera, do tego jest zapiekany pod dodatkową warstwą sera, a na samej górze dorzuca się jeszcze podsmażone wcześniej na patelni panko (lub bułkę tartą). Jest to często serwowane danie podczas Święta Dziękczynienia, w towarzystwie indyka i innych „side dishes”. Uff, no nie jest lekko. Ale w mojej wersji jest już znacznie lżej – dzięki dyni dorzucamy do tej potrawy jakieś warzywo, do tego bez sera jest znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Oczywiście, najlepiej smakuje zapiekane z dodatkową warstwą sera (lub wegańskiego sera) i posypane panko. Ale możecie też pominąć ten etap. A sam sos jest bardzo prosty do zrobienia i bezglutenowy.
Składniki:
Na 4 porcje
Sos:
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 90g tofu naturalnego (pół opakowania)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 5-6 łyżek płatków drożdżowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Sól do smaku (0,5 łyżeczki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
Reszta składników:
- 3 ząbki czosnku
- Pół cebuli
- Twój ulubiony makaron (może być bezglutenowy) – np. kolanka, penne, farfalle, świderki
- Ser wegański lub tradycyjny – do zapiekania
- Panko lub posiekane orzechy (w wersji bezglutenowej) – do zapiekania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu zblenduj na gładką masę blenderem, spróbuj czy nie brakuje ci soli.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, smaż na patelni na oleju dopóki się nie zarumieni.
- Teraz wlej sos i mieszaj – dzięki skrobii będzie się zagęszczał – trwa to zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
- Teraz masz dwie opcje: albo możesz dodać na patelnię do sosu ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
- Albo przełóż makaron do naycznia żaroodpornego, wymieszaj z 3/4 sosu.
- Resztę sosu daj na samą górę, dodaj ser, posyp pokruszonym panko i zapiekaj ok. 10 minut (drugie pięterko) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- I ta wersja jest moim zdaniem znacznie lepsza.

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Dyniowe wegańskie i zdrowe mac and cheese
Przepis na bezglutenowe mac and cheese w wegańskiej roślinnej wersji