Przepis na wegański mac and cheese
Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese
Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna – tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z użyciem co najmniej jednego gatunku sera, do tego jest zapiekany pod dodatkową warstwą sera, a na samej górze dorzuca się jeszcze podsmażone wcześniej na patelni panko (lub bułkę tartą). Jest to często serwowane danie podczas Święta Dziękczynienia, w towarzystwie indyka i innych „side dishes”. Uff, no nie jest lekko. Ale w mojej wersji jest już znacznie lżej – dzięki dyni dorzucamy do tej potrawy jakieś warzywo, do tego bez sera jest znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Oczywiście, najlepiej smakuje zapiekane z dodatkową warstwą sera (lub wegańskiego sera) i posypane panko. Ale możecie też pominąć ten etap. A sam sos jest bardzo prosty do zrobienia i bezglutenowy.
Składniki:
Na 4 porcje
Sos:
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 90g tofu naturalnego (pół opakowania)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 5-6 łyżek płatków drożdżowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Sól do smaku (0,5 łyżeczki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
Reszta składników:
- 3 ząbki czosnku
- Pół cebuli
- Twój ulubiony makaron (może być bezglutenowy) – np. kolanka, penne, farfalle, świderki
- Ser wegański lub tradycyjny – do zapiekania
- Panko lub posiekane orzechy (w wersji bezglutenowej) – do zapiekania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu zblenduj na gładką masę blenderem, spróbuj czy nie brakuje ci soli.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, smaż na patelni na oleju dopóki się nie zarumieni.
- Teraz wlej sos i mieszaj – dzięki skrobii będzie się zagęszczał – trwa to zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
- Teraz masz dwie opcje: albo możesz dodać na patelnię do sosu ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
- Albo przełóż makaron do naycznia żaroodpornego, wymieszaj z 3/4 sosu.
- Resztę sosu daj na samą górę, dodaj ser, posyp pokruszonym panko i zapiekaj ok. 10 minut (drugie pięterko) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- I ta wersja jest moim zdaniem znacznie lepsza.
Więcej wege przepisów:
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Najlepsza zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni – przepis na aromatyczną, wegańską zupę dyniowąPrzygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni, która dzięki pieczonej dyni Hokkaido, świeżemu imbirowi i soku z pomarańczy nabiera niepowtarzalnego smaku. To idealny, rozgrzewający posiłek na chłodniejsze dni,...
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Dyniowe wegańskie i zdrowe mac and cheese
Przepis na bezglutenowe mac and cheese w wegańskiej roślinnej wersji