Przepis na wegański mac and cheese
Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese
Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna – tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z użyciem co najmniej jednego gatunku sera, do tego jest zapiekany pod dodatkową warstwą sera, a na samej górze dorzuca się jeszcze podsmażone wcześniej na patelni panko (lub bułkę tartą). Jest to często serwowane danie podczas Święta Dziękczynienia, w towarzystwie indyka i innych „side dishes”. Uff, no nie jest lekko. Ale w mojej wersji jest już znacznie lżej – dzięki dyni dorzucamy do tej potrawy jakieś warzywo, do tego bez sera jest znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Oczywiście, najlepiej smakuje zapiekane z dodatkową warstwą sera (lub wegańskiego sera) i posypane panko. Ale możecie też pominąć ten etap. A sam sos jest bardzo prosty do zrobienia i bezglutenowy.
Składniki:
Na 4 porcje
Sos:
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 90g tofu naturalnego (pół opakowania)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 5-6 łyżek płatków drożdżowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Sól do smaku (0,5 łyżeczki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
Reszta składników:
- 3 ząbki czosnku
- Pół cebuli
- Twój ulubiony makaron (może być bezglutenowy) – np. kolanka, penne, farfalle, świderki
- Ser wegański lub tradycyjny – do zapiekania
- Panko lub posiekane orzechy (w wersji bezglutenowej) – do zapiekania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu zblenduj na gładką masę blenderem, spróbuj czy nie brakuje ci soli.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, smaż na patelni na oleju dopóki się nie zarumieni.
- Teraz wlej sos i mieszaj – dzięki skrobii będzie się zagęszczał – trwa to zazwyczaj ok. 2-3 minuty.
- Teraz masz dwie opcje: albo możesz dodać na patelnię do sosu ugotowany makaron, wymieszać i podawać.
- Albo przełóż makaron do naycznia żaroodpornego, wymieszaj z 3/4 sosu.
- Resztę sosu daj na samą górę, dodaj ser, posyp pokruszonym panko i zapiekaj ok. 10 minut (drugie pięterko) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- I ta wersja jest moim zdaniem znacznie lepsza.
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Dyniowe wegańskie i zdrowe mac and cheese
Przepis na bezglutenowe mac and cheese w wegańskiej roślinnej wersji