Przepis na hummus z dynią

Kolorowy dyniowy hummus – lekki jak chmurka
Dynia – królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz solidną dynię, to potem zastanawiasz się co z nią zrobić. Najlepiej upiec i przerobić na puree – najlepszą odmianą do tego będzie hokkaido, bo nie musisz obierać jej ze skórki. Nadmiar puree z dyni zawsze możesz zamrozić. A potem jak ci się o tym przypomni, to zrób ten hummus z dynią – sezonowy, pyszny i uzależniający. Serio. Aż skoczysz do sklepu po kolejną dynię i zaczniesz cykl od nowa.
Składniki:
Na 1l objętości hummusu
- 1/4 upieczonej dyni hokkaido lub 1 szklanka puree z dyni
- 1 słoik ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- Sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- ok. 150-200ml zimnej wody z lodówki
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia przełóż dynię lub puree, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, ok. połowy ciecierzycy i trochę wody.
- Miksuj ręcznym blenderem 2-3 minuty.
- Dodaj resztę ciecierzycy, dolej kolejną porcję wody i miksuj dalej, dolewaj wody stopniowo, aż do uzyskania lekkiej konsystencji, na końcu dodaj oliwę i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Hummus z dodatkiem dyni – na kanapki, jako dip, do wszystkiego
Idealnie kremowy hummus z dynią, prosty przepis, najlepszy przepis na hummus