Przepis na hummus z dynią

wegański chłodnik z botwinki

Kolorowy dyniowy hummus – lekki jak chmurka

 

Dynia – królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz solidną dynię, to potem zastanawiasz się co z nią zrobić. Najlepiej upiec i przerobić na puree – najlepszą odmianą do tego będzie hokkaido, bo nie musisz obierać jej ze skórki. Nadmiar puree z dyni zawsze możesz zamrozić. A potem jak ci się o tym przypomni, to zrób ten hummus z dynią – sezonowy, pyszny i uzależniający. Serio. Aż skoczysz do sklepu po kolejną dynię i zaczniesz cykl od nowa.

 

 

Składniki:

Na 1l objętości hummusu

  • 1/4 upieczonej dyni hokkaido lub 1 szklanka puree z dyni
  • 1 słoik ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 150-200ml zimnej wody z lodówki

Przygotowanie:

 

  • Do wysokiego naczynia przełóż dynię lub puree, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, ok. połowy ciecierzycy i trochę wody.
  • Miksuj ręcznym blenderem 2-3 minuty.
  • Dodaj resztę ciecierzycy, dolej kolejną porcję wody i miksuj dalej, dolewaj wody stopniowo, aż do uzyskania lekkiej konsystencji, na końcu dodaj oliwę i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Więcej wege przepisów:

Dyniowe mac&cheese

Dyniowe mac&cheese

Przepis na wegański mac and cheese Bezglutenowy dyniowy sos do mac and cheese   Mac&cheese czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Jak (prawie) wszystko co amerykańskie, to danie to bomba kaloryczna - tradycyjnie sos serowy robiony jest na bazie beszamelu, z...

Hummus z dodatkiem dyni – na kanapki, jako dip, do wszystkiego

Idealnie kremowy hummus z dynią, prosty przepis, najlepszy przepis na hummus