Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu

 

Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją nową ulubioną – wędzone podsmażone na chrupko tofu naprawdę pasuje tu jak ulał. Wykorzystałam sezonowe warzywa – paprykę i cukinię oraz moim zdaniem niezbędną przyprawę – wędzoną paprykę. Dodaje ona niesamowitego wędzonego aromatu, który zwłaszcza świetnie pasuje do wegetariańskiej wersji bez kiełbasy. Tak doprawione leczo z dodatkiem wędzonego tofu będzie smakowało również mięsożercom. Bardzo polecam!

 

 

Składniki:

5-6  porcji

  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (polecam rafinowany kokosowy)
  • 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • sól

Chrupiące paprykowane tofu:

  • 2 opakowania wędzonego tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, liśćie laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu, dopóki cebula się nie zeszkli.
2. Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dodaj 2-3 szczypty soli, zamieszaj i duś pok przykryciem ok. 7-10 minut.
3. Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, zamieszaj i duś kolejne ok. 5 minut.
4. Teraz dodaj 2 puszki pomidorów i gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez ostatnie ok. 10 minut.
5. W międzyczasie przygotuj tofu: rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojone w kostkę tofu i smaż dopóki lekko się nie zarumieni, najepiej ze wszystkich stron. Na koniec dodaj paprykę wedzoną i słodką, zamieszaj, smaż chwilę i wyłącz.
6. Spróbuj leczo – dopraw solą i pieprzem według uznania, dodaj koncentratu pomidorowego jeśli nie jest wystarczajaco gęste. Na koniec wymieszaj ze smażonym tofu.
7. Podawaj jak lubisz – z chlebem, ziemniakami lub kaszą.

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Pieczona pietruszka w miso

Pieczona pietruszka w miso

Przepis na pietruszkę w paście misoPietruszka w paście miso i puree z fasoli   Tak, tak - pietruszka w roli głównej - pieczona w glazurze miso, podana na puree z fasoli z pieczonym czosnkiem .Pogadajmy o tej nieszczęsnej pietruszce, która najczęściej ląduje...