Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu
Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją nową ulubioną – wędzone podsmażone na chrupko tofu naprawdę pasuje tu jak ulał. Wykorzystałam sezonowe warzywa – paprykę i cukinię oraz moim zdaniem niezbędną przyprawę – wędzoną paprykę. Dodaje ona niesamowitego wędzonego aromatu, który zwłaszcza świetnie pasuje do wegetariańskiej wersji bez kiełbasy. Tak doprawione leczo z dodatkiem wędzonego tofu będzie smakowało również mięsożercom. Bardzo polecam!
Składniki:
5-6 porcji
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 2 średnie cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (polecam rafinowany kokosowy)
- 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól
Chrupiące paprykowane tofu:
- 2 opakowania wędzonego tofu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, liśćie laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu, dopóki cebula się nie zeszkli.
2. Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dodaj 2-3 szczypty soli, zamieszaj i duś pok przykryciem ok. 7-10 minut.
3. Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, zamieszaj i duś kolejne ok. 5 minut.
4. Teraz dodaj 2 puszki pomidorów i gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez ostatnie ok. 10 minut.
5. W międzyczasie przygotuj tofu: rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojone w kostkę tofu i smaż dopóki lekko się nie zarumieni, najepiej ze wszystkich stron. Na koniec dodaj paprykę wedzoną i słodką, zamieszaj, smaż chwilę i wyłącz.
6. Spróbuj leczo – dopraw solą i pieprzem według uznania, dodaj koncentratu pomidorowego jeśli nie jest wystarczajaco gęste. Na koniec wymieszaj ze smażonym tofu.
7. Podawaj jak lubisz – z chlebem, ziemniakami lub kaszą.
Więcej wege przepisów:
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniu
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniuSałatka ziemniaczana to ponadczasowa potrawa, która zawsze zachwyca swoim smakiem i prostotą. Czy to na rodzinne spotkania, pikniki, czy po prostu jako dodatek do obiadu – jest to danie, które...
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepis
Makaron z wegańskim czerwonym pesto – szybki przepisMakaron z wegańskim czerwonym pesto to prosty, szybki i smaczny pomysł na obiad, który zadowoli zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tradycyjnych smaków. Wegańskie czerwone pesto przygotowuje się na bazie...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...