
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu
Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją nową ulubioną – wędzone podsmażone na chrupko tofu naprawdę pasuje tu jak ulał. Wykorzystałam sezonowe warzywa – paprykę i cukinię oraz moim zdaniem niezbędną przyprawę – wędzoną paprykę. Dodaje ona niesamowitego wędzonego aromatu, który zwłaszcza świetnie pasuje do wegetariańskiej wersji bez kiełbasy. Tak doprawione leczo z dodatkiem wędzonego tofu będzie smakowało również mięsożercom. Bardzo polecam!
Składniki:
5-6 porcji
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 2 średnie cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (polecam rafinowany kokosowy)
- 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól
Chrupiące paprykowane tofu:
- 2 opakowania wędzonego tofu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, liśćie laurowe i kminek. Smaż na średnim ogniu, dopóki cebula się nie zeszkli.
2. Teraz dodaj do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dodaj 2-3 szczypty soli, zamieszaj i duś pok przykryciem ok. 7-10 minut.
3. Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, zamieszaj i duś kolejne ok. 5 minut.
4. Teraz dodaj 2 puszki pomidorów i gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez ostatnie ok. 10 minut.
5. W międzyczasie przygotuj tofu: rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojone w kostkę tofu i smaż dopóki lekko się nie zarumieni, najepiej ze wszystkich stron. Na koniec dodaj paprykę wedzoną i słodką, zamieszaj, smaż chwilę i wyłącz.
6. Spróbuj leczo – dopraw solą i pieprzem według uznania, dodaj koncentratu pomidorowego jeśli nie jest wystarczajaco gęste. Na koniec wymieszaj ze smażonym tofu.
7. Podawaj jak lubisz – z chlebem, ziemniakami lub kaszą.

Więcej wege przepisów:
Jak gotować fasolę?
Jak ugotować fasolę - kompletny przewodnikFasola to jedno z najbardziej wszechstronnych i wartościowych źródeł białka roślinnego dostępnych w naszej kuchni. Wiele osób zastanawia się jednak, jak ugotować fasolę, aby była smaczna, miękka i łatwa w trawieniu. W tym...
Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane
Tradycyjny przepis na placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Cieszą się one dużą popularnością zarówno w domach, jak i w restauracjach, w których są serwowane w najróżniejszych wariantach. Ich chrupiąca...
Jak przechowywać syrop z sosny?
Jak przechowywać syrop z sosny?Domowy syrop z sosny to prawdziwy skarb natury, który warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Ten naturalny specyfik, ceniony za swoje właściwości wspierające odporność i łagodzące dolegliwości dróg oddechowych, wymaga jednak...