Przepis na pumpkin miso ramen

wegański chłodnik z botwinki

Dyniowy, wegański, błyskawiczny ramen

 

Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w 15-20minut. Jeśli macie puree z dyni, kawałki pieczonej dyni i pastę miso, to naprawdę będzie błyskawiczna zupa. Jeśli musicie upiec dynię, dorzućcie dodatkowe 20 minut – to nadal jak na ramen prędkość błyskawicy. A ta zupa jest naprawdę pyszna – ma kremową konsystencję, delikatny dyniowy smak, podkreślony masłem orzechowym i charakternego kopa od pasty miso. Najlepiej smakuje podana z olejem chili, który wprowadza trochę ognia. Jeden z moich ulubionych ramenów na pewno!

 

 

Składniki:

Na 4 porcje

  • 1 l wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego lub 1 łyżka pasty tahini
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu

Dodatki:

  • Makaron (dajcie se takie kluski jakie lubicie i macie w domu)
  • Plastry smażonego tofu a la boczek
  • Konfitowane pomidory (można zastąpić suszonymi)
  • Kawałki pieczonej dyni (opcjonalnie, najlepiej sobie odłożyc z pieczenia dyni na puree)
  • Coś zielonego (u mnie kiełki, może być posiekana dymka, kolendra, pak choi)
  • Olej aromatyczny – sezamowy albo chili

Przygotowanie:

 

  • Wodę zagotuj, dodaj miso, sos sojowy, masło orzechowe i puree – albo zmieszaj trzepaczką albo ręcznym blenderem do kremowej konsystencji. Spróbuj czy nie brakuje ci jest wystarczająco słone, jak nie jest dopraw sosem sojowym.
  • Tofu: pokrój tofu w plastry – nie za cienkie, nie za grube. Usmaż je na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby się zarumieniły z dwóch stron. W międzyczasie w miseczce wymieszaj: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę miodu/syropu, 1 łyżeczkę octu ryżowego (lub winnego). Podsmażone tofu zalej tym sosem i smaż jeszcze chwilę.
  • Makaron ugotuj według instrukcji.
  • Podawaj: wlej do miski zupę, wrzuć makaron, ułóż plastry tofu, dorzuć pomidory, kawałki pieczonej dyni, coś zielonego i polej wybranym przez siebie aromatycznym olejem. Enjoy.

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis   "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy  to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...

Przepis na szybki ramen – dyniowy wegański miso ramen

Kremowy dyniowy ramen z pastą miso gotowy w 15 minut!