Przepis na pumpkin miso ramen

Dyniowy, wegański, błyskawiczny ramen
Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w 15-20minut. Jeśli macie puree z dyni, kawałki pieczonej dyni i pastę miso, to naprawdę będzie błyskawiczna zupa. Jeśli musicie upiec dynię, dorzućcie dodatkowe 20 minut – to nadal jak na ramen prędkość błyskawicy. A ta zupa jest naprawdę pyszna – ma kremową konsystencję, delikatny dyniowy smak, podkreślony masłem orzechowym i charakternego kopa od pasty miso. Najlepiej smakuje podana z olejem chili, który wprowadza trochę ognia. Jeden z moich ulubionych ramenów na pewno!
Składniki:
Na 4 porcje
- 1 l wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1-2 łyżki pasty miso
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego lub 1 łyżka pasty tahini
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu
Dodatki:
- Makaron (dajcie se takie kluski jakie lubicie i macie w domu)
- Plastry smażonego tofu a la boczek
- Konfitowane pomidory (można zastąpić suszonymi)
- Kawałki pieczonej dyni (opcjonalnie, najlepiej sobie odłożyc z pieczenia dyni na puree)
- Coś zielonego (u mnie kiełki, może być posiekana dymka, kolendra, pak choi)
- Olej aromatyczny – sezamowy albo chili
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, dodaj miso, sos sojowy, masło orzechowe i puree – albo zmieszaj trzepaczką albo ręcznym blenderem do kremowej konsystencji. Spróbuj czy nie brakuje ci jest wystarczająco słone, jak nie jest dopraw sosem sojowym.
- Tofu: pokrój tofu w plastry – nie za cienkie, nie za grube. Usmaż je na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby się zarumieniły z dwóch stron. W międzyczasie w miseczce wymieszaj: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę miodu/syropu, 1 łyżeczkę octu ryżowego (lub winnego). Podsmażone tofu zalej tym sosem i smaż jeszcze chwilę.
- Makaron ugotuj według instrukcji.
- Podawaj: wlej do miski zupę, wrzuć makaron, ułóż plastry tofu, dorzuć pomidory, kawałki pieczonej dyni, coś zielonego i polej wybranym przez siebie aromatycznym olejem. Enjoy.

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Przepis na szybki ramen – dyniowy wegański miso ramen
Kremowy dyniowy ramen z pastą miso gotowy w 15 minut!