Przepis na pumpkin miso ramen
Dyniowy, wegański, błyskawiczny ramen
Oto kolejny sezonowy jesienny ramen (tu macie grzybowy), idealny na jesienny obiad, zwłaszcza po długim spacerze w lesie. Normalnie ramen robi się pół dnia. Ale ten będzie gotowy w 15-20minut. Jeśli macie puree z dyni, kawałki pieczonej dyni i pastę miso, to naprawdę będzie błyskawiczna zupa. Jeśli musicie upiec dynię, dorzućcie dodatkowe 20 minut – to nadal jak na ramen prędkość błyskawicy. A ta zupa jest naprawdę pyszna – ma kremową konsystencję, delikatny dyniowy smak, podkreślony masłem orzechowym i charakternego kopa od pasty miso. Najlepiej smakuje podana z olejem chili, który wprowadza trochę ognia. Jeden z moich ulubionych ramenów na pewno!
Składniki:
Na 4 porcje
- 1 l wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1-2 łyżki pasty miso
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego lub 1 łyżka pasty tahini
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu
Dodatki:
- Makaron (dajcie se takie kluski jakie lubicie i macie w domu)
- Plastry smażonego tofu a la boczek
- Konfitowane pomidory (można zastąpić suszonymi)
- Kawałki pieczonej dyni (opcjonalnie, najlepiej sobie odłożyc z pieczenia dyni na puree)
- Coś zielonego (u mnie kiełki, może być posiekana dymka, kolendra, pak choi)
- Olej aromatyczny – sezamowy albo chili
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, dodaj miso, sos sojowy, masło orzechowe i puree – albo zmieszaj trzepaczką albo ręcznym blenderem do kremowej konsystencji. Spróbuj czy nie brakuje ci jest wystarczająco słone, jak nie jest dopraw sosem sojowym.
- Tofu: pokrój tofu w plastry – nie za cienkie, nie za grube. Usmaż je na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby się zarumieniły z dwóch stron. W międzyczasie w miseczce wymieszaj: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę miodu/syropu, 1 łyżeczkę octu ryżowego (lub winnego). Podsmażone tofu zalej tym sosem i smaż jeszcze chwilę.
- Makaron ugotuj według instrukcji.
- Podawaj: wlej do miski zupę, wrzuć makaron, ułóż plastry tofu, dorzuć pomidory, kawałki pieczonej dyni, coś zielonego i polej wybranym przez siebie aromatycznym olejem. Enjoy.
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Przepis na szybki ramen – dyniowy wegański miso ramen
Kremowy dyniowy ramen z pastą miso gotowy w 15 minut!