Przepis na bardzo łatwą azjatycką zupę laksę, na mleku kokosowym

 

Szybka zupa – pod warunkiem, że masz wszystkie składniki w domu, Sekretem jest pasta laksa, ale wcale nie musisz jej kupować. Wystarczy, że masz jakąkolwiek pastę do tajskiego curry (chociaż najlepsza żółta lub zielona), dodatkowy imbir, czosnek i kurkumę w proszku. Zrobienie tej zupy trwa tyle, ile gotowanie warzyw, które do niej dodasz. U mnie w wersji zimowej to fasolka i groszek z zamrażalnika plus czerwona papryka. Jako źródło białka użyj tofu wędzonego lub tempehu, już do miski możesz dorzucić kiełki. Jest zdecydowanie pikantna i rozgrzewająca – no to jedziemy do Malezji (przynajmniej na talerzu).

 

 

Składniki:

3-4 porcje

Na pastę laksa:

  • dowolna wegańska pasta curry w tajskim stylu – u mnie zielona – 1-2 łyżeczki (zalezy od preferowanej ostrości)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru lub pasty imbirowej
  • 2 łyżeczki posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku (3 ząbki)
  • Kurkuma – 2 łyżeczki (można użyć świeżej)

Na zupę:

  • Pasta laksa
  • Dowolne warzywa, mogą być mrożone
  • U mnie: papryka, mrożona fasolka, mrożony groszek
  • Wędzony tempeh lub wędzone tofu – 200g
  • Mleko kokosowe light
  • Woda
  • Sos sojowy jasny
  • Sok z limonki lub cytryny
  • Makaron ryżowy wstążki, ugotowany osobno

 

Przygotowanie:

  • Składniki na pastę wymieszaj
  • Podsmaż pastę na dnie garnka przez max 1 minutę
  • Dodaj wszystkie warzywa i tofu lub tempeh
  • Zalej mlekiem kokosowym, uzupełnij wodą
  • Gotuj ok. 5-7 minut
  • Dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki
  • Makaron ugotuj w osobnym garnku zgodnie z instrukcją
  • Podawaj laksę z makaronem
  • Opcjonalne dodatki: olej sezamowy, czarny sezam, świeża kolendra, kiełki fasoli mung
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1290,1284,1285,1281,1278,1277″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...