Poznaj przepis na domową zupkę instant – bez gotowania, z samych zdrowych składników, pełnowartościowa, i do tego – z kimchi

„Chińska zupka” w domowej wersji, pyszna zupa z kimchi instant
Kto nie je nigdy przenigdy zupek chińskich, niech pierwszy rzuci kamieniem. Wszyscy wiemy – niezdrowe, często niezbyt smaczne, mają zdecydowanie zbyt wiele soli, tłuszcz palmowy i całą masę badziewia w składzie. Do tego taka zupka, bez żadnych dodatków, nie jest nawet zbyt sycąca. Co nie zmienia faktu, że ratują nam tyłki i puste żołądki od bardzo dawna. A co jeśli Ci powiem, że możesz sobie złożyć taką zupkę z kilku składników (ok, przyznaję – duża część z was nie będzie mieć ich w domu, ale może następnym razem rzucicie na nie łaskawym okiem, jak będziecie w sklepie), i będzie ona pyszna, pełnowartościowa i szybka w przygotowaniu niczym pendolino? Proponuję wersję z dodatkiem kimchi – ja wykorzystałam resztki domowej, ale coraz częściej można ją kupić nawet w Biedronce, czy Lidlu. A warto – bo jak zobaczycie wcale nie musicie wiele z tym super zdrowym produktem kombinować. Bardzo ważny jest dodatek tofu – to źródło pełnowartościowego białka sprawi, że będzie dobrze odżywieni i najedzeni.
Składniki:
1 porcja
- Pół opakowania makaronu vermicelli (glass noodle) – taki makaron nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, dlatego jest takim super składnikiem. Warto mieć pod ręką w domowej spiżarni.
- Pół kostki tofu – dowolnie jakie, sprawdzi się każdy rodzaj, możesz też zaszaleć i dodać tempeh.
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego – najlepiej niskosodowego, tutaj polecam dać mniej, i ewentualnie dodać później, ponieważ dużo zależy ile wody wlejecie i jaką objętość ma Wasza miska.
- Kimchi – w ilości, ile wlezie.
- Kiełki fasoli mung lub inne – opcjonalnie, ale warto – u mnie zrobione własną metodą (przypięte na Instagramie na profilu jako „Kiełki DIY”).
- Jakaś ilość zielonego, np. dymka – bez stresu, opcjonalnie.
- Do tego: olej sezamowy (możesz dać inny zdrowy tłuszcz, ale ten wnosi mnóstwo dodatkowego aromatu) i więcej sosu sojowego do smaku (według własnych preferencji).
Przygotowanie:
- Tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii, nawet jeśli gotowanie wody na herbatę czasem cię przerasta, to dasz radę, wierzę w Ciebie.
- Makaron wrzuć do miski (ma jedną wadę – trudno go rozdzielić, można uwalić w ten sposób pół kuchni, ale nie jest to też fizyka kwantowa).
- Wrzuć pół kostki tofu, pokrojonego w kostkę.
- Dodaj jasny sos sojowy, maksymalnie jedną łyżkę
- Zalej to wszystko wrzątkiem i zostaw na 2-3 minuty.
- Dowal na górę kimchi – tyle, ile wlezie, podlej olejem sezamowym (ok. 1 łyżki), dodaj sos sojowy jeśli nie jest wystarczająco słone (ale powinno być, bo kimchi też jest słone), dla efektu obsyp posiekaną dymką, czy tam innym szczypiorkiem. No i wcinaj.

Więcej wege przepisów:
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłek
Wegańska zupa pho – szybki i prosty przepis na aromatyczny posiłekJeśli szukasz pomysłu na szybki, aromatyczny obiad, to wegańska zupa pho jest strzałem w dziesiątkę! Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce cieszyć się głębokim smakiem pho bez konieczności...
Wegańska miska buddy – jak skomponować?
Jak skomponować wegańską miskę Buddy?Miska Buddy, zwana również miską mocy, to pożywne danie składające się z różnych elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. W diecie wegańskiej taka miska to idealny sposób na dostarczenie niezbędnych składników...
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim
Szybki wegański obiad: przepis na tofu w stylu azjatyckim Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na tofu będzie idealnym rozwiązaniem! To tofu przepis azjatycki, który łączy w sobie wyraziste smaki i prostotę przygotowania. Delikatne kawałki tofu,...
Kimchi czyli koreańska fermentowana kapusta to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Nie ma prostszego przepis niż ten na zupę z kimchi w wersji instant.