Przepis na stir fry z leśnych grzybów
Grzyby z patelni po azjatycku – łatwy przepis
Grzyby to mięso z lasu, są świetnym roślinnym zamiennikiem mięsa z uwagi na swoje właściwości smakowe, ale i fakturę. Leśne grzyby najlepsze są zebrane samodzielnie, zwłaszcza że ich cena na targach i bazarkach potrafi wbić w ziemię. Jendak ten przepis na stir fry grzybowy jest dużo bardziej uniwersalny – nie musisz używać do niego grzybów leśnych, świetnie sprawdzą się także boczniaki, pieczarki, shitake czy shimeji. To co jest jednak ważne, to żeby były co najmniej dwa różne rodzaje grzybów – dzięki temu uzyskamy różnorodną fakturę dania i pełniejszy smak. Sam stir fry jest bardzo prosty w przygotowaniu, najlepiej serwować go z dodatkiem ryżu lub makaronu azjatyckiego (np. chow mein).
Składniki:
2- 3 porcje
- ok. 700-800g różnych grzybów (u mnie koźlaki, kurki i boczniaki)
- Sprawdzą się: grzyby leśne, pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake, ważne żeby były co najmniej 2 rożne rodzaje
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru (opcjonalnie)
- Olej roślinny do smażenia
- Sos sojowy jasny – 3-4 łyżki
- Sos sojowy ciemny – 2 łyżeczki (można zastąpić większą ilością jasnego)
- Syrop klonowy (lub miód, lub z agawy) – 2 łyżeczki
- Olej sezamowy – opcjonalnie
- Sól
- Możesz także dodać papryczki chili
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej
- Grzyby pokrój w nieregularne kawałki, żeby faktura dania była bardziej różnorodna
- Na rozgrzany olej wrzuć najpierw posiekany czosnek, imbir i chili (jeśli używasz)
- Po kilku minutach dodaj grzyby
- Smaż na mocnym ogniu, żeby wilgoć z grzybów mogła jak najszybciej odparować, ciągle mieszaj.
- Jak grzyby stracą większość swojej wody, dodaj pozostałe przyprawy: oba sosy sojowe i syrop klonowy.
- Smaż jeszcze ok. minuty
- Podawaj skropione olejem sezamowym z ugotowanym ryżem lub makaronem. Możesz dorzucić dodatkowo trochę posiekanego chili i liście kolendry.
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Przepis na danie ze świeżych grzybów leśnych
Leśne grzyby z patelni czyli grzybowy stir fry