Przepis na stir fry z leśnych grzybów

Grzyby z patelni po azjatycku – łatwy przepis
Grzyby to mięso z lasu, są świetnym roślinnym zamiennikiem mięsa z uwagi na swoje właściwości smakowe, ale i fakturę. Leśne grzyby najlepsze są zebrane samodzielnie, zwłaszcza że ich cena na targach i bazarkach potrafi wbić w ziemię. Jendak ten przepis na stir fry grzybowy jest dużo bardziej uniwersalny – nie musisz używać do niego grzybów leśnych, świetnie sprawdzą się także boczniaki, pieczarki, shitake czy shimeji. To co jest jednak ważne, to żeby były co najmniej dwa różne rodzaje grzybów – dzięki temu uzyskamy różnorodną fakturę dania i pełniejszy smak. Sam stir fry jest bardzo prosty w przygotowaniu, najlepiej serwować go z dodatkiem ryżu lub makaronu azjatyckiego (np. chow mein).
Składniki:
2- 3 porcje
- ok. 700-800g różnych grzybów (u mnie koźlaki, kurki i boczniaki)
- Sprawdzą się: grzyby leśne, pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake, ważne żeby były co najmniej 2 rożne rodzaje
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru (opcjonalnie)
- Olej roślinny do smażenia
- Sos sojowy jasny – 3-4 łyżki
- Sos sojowy ciemny – 2 łyżeczki (można zastąpić większą ilością jasnego)
- Syrop klonowy (lub miód, lub z agawy) – 2 łyżeczki
- Olej sezamowy – opcjonalnie
- Sól
- Możesz także dodać papryczki chili
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej
- Grzyby pokrój w nieregularne kawałki, żeby faktura dania była bardziej różnorodna
- Na rozgrzany olej wrzuć najpierw posiekany czosnek, imbir i chili (jeśli używasz)
- Po kilku minutach dodaj grzyby
- Smaż na mocnym ogniu, żeby wilgoć z grzybów mogła jak najszybciej odparować, ciągle mieszaj.
- Jak grzyby stracą większość swojej wody, dodaj pozostałe przyprawy: oba sosy sojowe i syrop klonowy.
- Smaż jeszcze ok. minuty
- Podawaj skropione olejem sezamowym z ugotowanym ryżem lub makaronem. Możesz dorzucić dodatkowo trochę posiekanego chili i liście kolendry.

Więcej wege przepisów:
W czym przechowywać suszone jabłka – praktyczny poradnik
W czym przechowywać suszone jabłka - praktyczny poradnikSuszone jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, którą warto mieć pod ręką przez cały rok. Jednak aby zachowały swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze, kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym artykule...
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedzieć
Jak przechowywać suszone grzyby? Wszystko co warto wiedziećSezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji, ale równie ważne...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Przepis na danie ze świeżych grzybów leśnych
Leśne grzyby z patelni czyli grzybowy stir fry