Przepis na stir fry z leśnych grzybów

wegański chłodnik z botwinki

Grzyby z patelni po azjatycku – łatwy przepis

 

Grzyby to mięso z lasu, są świetnym roślinnym zamiennikiem mięsa z uwagi na swoje właściwości smakowe, ale i fakturę. Leśne grzyby najlepsze są zebrane samodzielnie, zwłaszcza że ich cena na targach i bazarkach potrafi wbić w ziemię. Jendak ten przepis na stir fry grzybowy jest dużo bardziej uniwersalny – nie musisz używać do niego grzybów leśnych, świetnie sprawdzą się także boczniaki, pieczarki, shitake czy shimeji. To co jest jednak ważne, to żeby były co najmniej dwa różne rodzaje grzybów – dzięki temu uzyskamy różnorodną fakturę dania i pełniejszy smak. Sam stir fry jest bardzo prosty w przygotowaniu, najlepiej serwować go z dodatkiem ryżu lub makaronu azjatyckiego (np. chow mein).

 

 

Składniki:

2- 3 porcje

  • ok. 700-800g różnych grzybów (u mnie koźlaki, kurki i boczniaki)
  • Sprawdzą się: grzyby leśne, pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake, ważne żeby były co najmniej 2 rożne rodzaje
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru (opcjonalnie)
  • Olej roślinny do smażenia
  • Sos sojowy jasny – 3-4 łyżki
  • Sos sojowy ciemny – 2 łyżeczki (można zastąpić większą ilością jasnego)
  • Syrop klonowy (lub miód, lub z agawy) – 2 łyżeczki
  • Olej sezamowy – opcjonalnie
  • Sól
  • Możesz także dodać papryczki chili

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej olej
  • Grzyby pokrój w nieregularne kawałki, żeby faktura dania była bardziej różnorodna
  • Na rozgrzany olej wrzuć najpierw posiekany czosnek, imbir i chili (jeśli używasz)
  • Po kilku minutach dodaj grzyby
  • Smaż na mocnym ogniu, żeby wilgoć z grzybów mogła jak najszybciej odparować, ciągle mieszaj.
  • Jak grzyby stracą większość swojej wody, dodaj pozostałe przyprawy: oba sosy sojowe i syrop klonowy.
  • Smaż jeszcze ok. minuty
  • Podawaj skropione olejem sezamowym z ugotowanym ryżem lub makaronem. Możesz dorzucić dodatkowo trochę posiekanego chili i liście kolendry.

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Przepis na danie ze świeżych grzybów leśnych

Leśne grzyby z patelni czyli grzybowy stir fry