Przepis na sałatkę z ziemniaków z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch

wegański chłodnik z botwinki

Sałatka z tofuboczkiem i sosem ranch

 

Sałatka ziemniaczana to królowa każdej imprezy – od świątecznego stołu (w wersji jarzynowej), przez imprezy rodzinne, po letnie grillowanie. Ta wersja nie jest inna niż wszystkie – jest po prostu prosta, pyszna i zrobiona tak, aby smakowała każdemu. A, no i oczywiście jest wegańska. Najlepszym jej elementem jest tofuboczek, który polecam dodać do niej zaraz przed podaniem (można go przechowywać w lodówce). Jest to chrupiący dodatek, z wędzonym smakiem, który nawet sceptykom kuchni roślinnej będzie smakował. No i sos ranch. Ten sos to jest super do wszystkich sałatek.

 

 

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki sałatkowe (ja wybieram jak najmniejsze i nie obieram ich potem ze skórki)
  • Ogórki kiszone – 3-4
  • 1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
  • 1-2 cebule (opcjonalnie)
  • Możesz też dorzucić: ugotowanego brokuła, kukurydzę, groszek, jabłko

 

Tofuboczek:

  • wędzone tofu,
  • sos sojowy 1 łyżka,
  • wędzona papryka 1 łyżeczka,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

 

Wegański sos ranch:

  • 2 łyżki wege majo,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

 

  • Ziemniaki umyj i wrzuć do wrzącej wody (bez soli) i gotuj do miękkości – ok. 17-20minut (najlepiej sprawdzać widelcem).
  • Przygotuj w międzyczasie tofuboczek : wędzone tofu pokrój w dość cienkie plastry lub w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie lub innym oleju (ok. 2 łyżki) i mocnym ogniu z dwóch stron, jak tofu się zarumieni, zdejmij patelnię z kuchenki, wylej nadmiar oleju i dodaj wymieszane wcześniej przyprawy: syrop klonowy, sos sojowy i wędzoną paprykę – wymieszaj z tofu na patelni, uwaga – bez włączonego gazu, patelnia będzie jeszcze ciepła, więc sos dobrze pokryje tofu, a syrop klonowy się lekko skarmelizuje, jeśli zostawisz włączony gaz to tofu można spalić, a nie o to nam chodzi.
  • Ogórki i dodatkowe wybrane warzyw pokrój na takie kawałki, jak lubisz.
  • Przygotuj sos ranch – po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie tego składniki.
  • Ziemniaki możesz obierać lub nie. Jak ostygną, pokrój je na ćwiartki.
  • Zlóż sałatkę – ogórki, ziemniaki i pozostałe składniki lekko wymieszaj, polej sosem ranch i na górę ułóż chrupiący tofuboczek.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Wegańska sałatka ziemniaczana z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch

Prosty przepis na sałatkę z ziemniaków z boczkiem z tofu i pysznym sosem ranch