Przepis na sałatkę z ziemniaków z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch

Sałatka z tofuboczkiem i sosem ranch
Sałatka ziemniaczana to królowa każdej imprezy – od świątecznego stołu (w wersji jarzynowej), przez imprezy rodzinne, po letnie grillowanie. Ta wersja nie jest inna niż wszystkie – jest po prostu prosta, pyszna i zrobiona tak, aby smakowała każdemu. A, no i oczywiście jest wegańska. Najlepszym jej elementem jest tofuboczek, który polecam dodać do niej zaraz przed podaniem (można go przechowywać w lodówce). Jest to chrupiący dodatek, z wędzonym smakiem, który nawet sceptykom kuchni roślinnej będzie smakował. No i sos ranch. Ten sos to jest super do wszystkich sałatek.
Składniki:
- Ugotowane ziemniaki sałatkowe (ja wybieram jak najmniejsze i nie obieram ich potem ze skórki)
- Ogórki kiszone – 3-4
- 1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
- 1-2 cebule (opcjonalnie)
- Możesz też dorzucić: ugotowanego brokuła, kukurydzę, groszek, jabłko
Tofuboczek:
- wędzone tofu,
- sos sojowy 1 łyżka,
- wędzona papryka 1 łyżeczka,
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wegański sos ranch:
- 2 łyżki wege majo,
- 2 łyżki jogurtu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i wrzuć do wrzącej wody (bez soli) i gotuj do miękkości – ok. 17-20minut (najlepiej sprawdzać widelcem).
- Przygotuj w międzyczasie tofuboczek : wędzone tofu pokrój w dość cienkie plastry lub w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie lub innym oleju (ok. 2 łyżki) i mocnym ogniu z dwóch stron, jak tofu się zarumieni, zdejmij patelnię z kuchenki, wylej nadmiar oleju i dodaj wymieszane wcześniej przyprawy: syrop klonowy, sos sojowy i wędzoną paprykę – wymieszaj z tofu na patelni, uwaga – bez włączonego gazu, patelnia będzie jeszcze ciepła, więc sos dobrze pokryje tofu, a syrop klonowy się lekko skarmelizuje, jeśli zostawisz włączony gaz to tofu można spalić, a nie o to nam chodzi.
- Ogórki i dodatkowe wybrane warzyw pokrój na takie kawałki, jak lubisz.
- Przygotuj sos ranch – po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie tego składniki.
- Ziemniaki możesz obierać lub nie. Jak ostygną, pokrój je na ćwiartki.
- Zlóż sałatkę – ogórki, ziemniaki i pozostałe składniki lekko wymieszaj, polej sosem ranch i na górę ułóż chrupiący tofuboczek.


Więcej wege przepisów:
Jak przechowywać syrop z sosny?
Jak przechowywać syrop z sosny?Domowy syrop z sosny to prawdziwy skarb natury, który warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Ten naturalny specyfik, ceniony za swoje właściwości wspierające odporność i łagodzące dolegliwości dróg oddechowych, wymaga jednak...
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?Sezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji, ale równie ważne jest to, jak przechowywać...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...
Wegańska sałatka ziemniaczana z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch
Prosty przepis na sałatkę z ziemniaków z boczkiem z tofu i pysznym sosem ranch