Przepis na sałatkę z ziemniaków z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch
Sałatka z tofuboczkiem i sosem ranch
Sałatka ziemniaczana to królowa każdej imprezy – od świątecznego stołu (w wersji jarzynowej), przez imprezy rodzinne, po letnie grillowanie. Ta wersja nie jest inna niż wszystkie – jest po prostu prosta, pyszna i zrobiona tak, aby smakowała każdemu. A, no i oczywiście jest wegańska. Najlepszym jej elementem jest tofuboczek, który polecam dodać do niej zaraz przed podaniem (można go przechowywać w lodówce). Jest to chrupiący dodatek, z wędzonym smakiem, który nawet sceptykom kuchni roślinnej będzie smakował. No i sos ranch. Ten sos to jest super do wszystkich sałatek.
Składniki:
- Ugotowane ziemniaki sałatkowe (ja wybieram jak najmniejsze i nie obieram ich potem ze skórki)
- Ogórki kiszone – 3-4
- 1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
- 1-2 cebule (opcjonalnie)
- Możesz też dorzucić: ugotowanego brokuła, kukurydzę, groszek, jabłko
Tofuboczek:
- wędzone tofu,
- sos sojowy 1 łyżka,
- wędzona papryka 1 łyżeczka,
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wegański sos ranch:
- 2 łyżki wege majo,
- 2 łyżki jogurtu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i wrzuć do wrzącej wody (bez soli) i gotuj do miękkości – ok. 17-20minut (najlepiej sprawdzać widelcem).
- Przygotuj w międzyczasie tofuboczek : wędzone tofu pokrój w dość cienkie plastry lub w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie lub innym oleju (ok. 2 łyżki) i mocnym ogniu z dwóch stron, jak tofu się zarumieni, zdejmij patelnię z kuchenki, wylej nadmiar oleju i dodaj wymieszane wcześniej przyprawy: syrop klonowy, sos sojowy i wędzoną paprykę – wymieszaj z tofu na patelni, uwaga – bez włączonego gazu, patelnia będzie jeszcze ciepła, więc sos dobrze pokryje tofu, a syrop klonowy się lekko skarmelizuje, jeśli zostawisz włączony gaz to tofu można spalić, a nie o to nam chodzi.
- Ogórki i dodatkowe wybrane warzyw pokrój na takie kawałki, jak lubisz.
- Przygotuj sos ranch – po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie tego składniki.
- Ziemniaki możesz obierać lub nie. Jak ostygną, pokrój je na ćwiartki.
- Zlóż sałatkę – ogórki, ziemniaki i pozostałe składniki lekko wymieszaj, polej sosem ranch i na górę ułóż chrupiący tofuboczek.
Więcej wege przepisów:
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniu
Sałatka ziemniaczana – łatwy przepis na klasykę w wegetariańskim wydaniuSałatka ziemniaczana to ponadczasowa potrawa, która zawsze zachwyca swoim smakiem i prostotą. Czy to na rodzinne spotkania, pikniki, czy po prostu jako dodatek do obiadu – jest to danie, które...
Zupa krem z pomidorów z puszki – wegetariańska
Zupa krem z pomidorów - wegetariańska zupa pomidorowaZupa krem z pomidorów przepis na szybki obiad Ten przepis na zupę krem z pomidorów jest idealny, jeśli potrzebujesz czegoś szybkiego, pysznego i wegetariańskiego na obiad. Dzięki zastosowaniu pomidorów z puszki...
Wegetariański wrap z tofu a la kurczak
Wegetariański wrap z tofu a la kurczakOdkryj zdrowy wrap z tofu a la kurczak - idealny na szybki obiad lub kolację. Ten przepis to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają fast food, ale chcą zjeść coś zdrowszego. Wrap z tofu i warzywami dostarcza sporą dawkę...
Wegańska sałatka ziemniaczana z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch
Prosty przepis na sałatkę z ziemniaków z boczkiem z tofu i pysznym sosem ranch