Przepis na sałatkę z ziemniaków z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch

wegański chłodnik z botwinki

Sałatka z tofuboczkiem i sosem ranch

 

Sałatka ziemniaczana to królowa każdej imprezy – od świątecznego stołu (w wersji jarzynowej), przez imprezy rodzinne, po letnie grillowanie. Ta wersja nie jest inna niż wszystkie – jest po prostu prosta, pyszna i zrobiona tak, aby smakowała każdemu. A, no i oczywiście jest wegańska. Najlepszym jej elementem jest tofuboczek, który polecam dodać do niej zaraz przed podaniem (można go przechowywać w lodówce). Jest to chrupiący dodatek, z wędzonym smakiem, który nawet sceptykom kuchni roślinnej będzie smakował. No i sos ranch. Ten sos to jest super do wszystkich sałatek.

 

 

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki sałatkowe (ja wybieram jak najmniejsze i nie obieram ich potem ze skórki)
  • Ogórki kiszone – 3-4
  • 1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
  • 1-2 cebule (opcjonalnie)
  • Możesz też dorzucić: ugotowanego brokuła, kukurydzę, groszek, jabłko

 

Tofuboczek:

  • wędzone tofu,
  • sos sojowy 1 łyżka,
  • wędzona papryka 1 łyżeczka,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

 

Wegański sos ranch:

  • 2 łyżki wege majo,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

 

  • Ziemniaki umyj i wrzuć do wrzącej wody (bez soli) i gotuj do miękkości – ok. 17-20minut (najlepiej sprawdzać widelcem).
  • Przygotuj w międzyczasie tofuboczek : wędzone tofu pokrój w dość cienkie plastry lub w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie lub innym oleju (ok. 2 łyżki) i mocnym ogniu z dwóch stron, jak tofu się zarumieni, zdejmij patelnię z kuchenki, wylej nadmiar oleju i dodaj wymieszane wcześniej przyprawy: syrop klonowy, sos sojowy i wędzoną paprykę – wymieszaj z tofu na patelni, uwaga – bez włączonego gazu, patelnia będzie jeszcze ciepła, więc sos dobrze pokryje tofu, a syrop klonowy się lekko skarmelizuje, jeśli zostawisz włączony gaz to tofu można spalić, a nie o to nam chodzi.
  • Ogórki i dodatkowe wybrane warzyw pokrój na takie kawałki, jak lubisz.
  • Przygotuj sos ranch – po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie tego składniki.
  • Ziemniaki możesz obierać lub nie. Jak ostygną, pokrój je na ćwiartki.
  • Zlóż sałatkę – ogórki, ziemniaki i pozostałe składniki lekko wymieszaj, polej sosem ranch i na górę ułóż chrupiący tofuboczek.

Więcej wege przepisów:

Zimowa sałatka wegańska

Zimowa sałatka wegańska

Sałatka z jarmużem, pieczonym burakiem i hummusemPrzepis na pyszną sycącą sałatkę   U mnie powoli na talerzu rozpycha się zima. Nie jest to najlepsza pora roku dla osób na diecie roślinnej, ale nadal mamy całą gamę świetnych sezonowych produktów. Jarmuż to...

Wegańska sałatka ziemniaczana z tofuboczkiem, ogórkami i sosem ranch

Prosty przepis na sałatkę z ziemniaków z boczkiem z tofu i pysznym sosem ranch