Przepis na wegański kebab
Wege kebab z boczniaków – prosty przepis
Wiecie co jest najbardziej polskim daniem fast-foodowym? Kebab. Wszędzie kebab. Uwielbiany przez wszystkich – „na cienkim, samo mięsko i ostry sos” – chyba najczęściej słyszana fraza w polskiej gastronomii. No ja się tam profilu nie certolę, uprawiam ostrą wegańską i warzywną propagandę, a to znaczy że przyszła kryska na matyska czyli weganizujemy kebab. Naszym mięskiem zostaną boczniaki, tym samym wpisując się w temat #wegenasłowo tego tygodnia. Proszę Państwa, zapinamy pasy, leci kebab – na cienkim, z masą warzyw i dwoma sosami.
Składniki:
Na 2 porcje
- 1 opakowanie boczniaków (250g)
- Świeże warzywa: pomidor, ogórek, czerwone cebula, sałata
- Sos tahini (2 czubate łyżki pasty tahini, 5 łyżek wody, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2-3 ząbki posiekanego czosnku, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól)
- Sos majo-chili (2 łyżki wegańskiego majonezu, 1 łyżka srirachy lub innego chili sosu)
- Tortilla
- Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki dymu w płynie lub 1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta kuminu, szczypta cynamonu (opcjonalnie), szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie), ostra papryka – według preferencji, 1 łyżka wody – do poprawy konsystencji)
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kluczowe są boczniaki – trzeba je usmażyć na chrupko, dlatego wrzuć je na rozgrzany olej na dość mocny ogień i pozwól im się zarumienić, nie mieszaj ich co chwilę. Jak już się skurczą i nieco zarumienią, przyprawy wymieszaj w misce i wlej je na boczniaki, smaż dosłownie jeszcze chwilę.
- Drugą ważną warstwą jest sos tahini – najlepiej ustal ilość wody stopniowo, każda pasta tahini jest trochę inna. Najlepiej wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na gładki sos – nadmiar przechowuj w lodówce kilka dni.
- Drugi sos – po prostu wymieszaj wegański majonez z sosem chili w takich proporcjach, jakie będą ci odpowiadać
- Świeże warzywa – wrzuć co lubisz, u mnie klasyka – pomidory, ogórek, roszponka i cebula.
- Tortillę najlepiej podpiecz w piekarniku na chrupko, ale nie musisz, możesz też po prostu zawinąć wszystko w tortillę.
- Wyłóż w misce wszystkie składniki, polej obficie sosami i zajadaj z chrupką tortillą!
Więcej wege przepisów:
Wegetariański pasztet z boczniaków bez pieczenia
Pasztet z boczniaków a la rilletes Większość przepisów na roślinne pasztety jest bardzo czasochłonna. Najpierw musisz ugotować soczewicę lub inne strączki, do tego najczęściej jeszcze kaszę jaglaną, zazwyczaj trzeba coś dodatkowo podsmażyć na patelni, a...
Wegański kebab z boczniaków
Najłatwiejszy przepis na wege kebab z boczniaków, tylko z prostych i łatwo dostępnych składników