Jak zrobić koreański naleśnik z kimchi – Kimchi jeon pancake przepis

Kimchijeon czyli przepis na koreański placek z kimchi

 

Co zrobić z kimchi? Oprócz zupy albo serwowania na surowo, możesz jeszcze zrobić koreański naleśnik. Ja proponuję wersję wegańską i do tego wysokobiałkową. Tadycyjnie używa się tylko mąki pszennej lub jajek. Ja dorzuciłam jeszcze tofu i wykorzystałam mąkę z ciecierzycy. Całe danie jest wysokobiałkowe i sycące, idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch. Warto podać ze słodko-ostrym sosem do maczania, ale nie jest to konieczne.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Mleko sojowe lub inne roślinne
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kimchi
  • 1 kostka tofu
  • Olej do smażenia
  • Pęczek dymki
  • Sos sojowy

Sos do maczania:

  • słodki sos chili – 1 łyżka
  • sriracha – 1 łyżka
  • olej sezamowy – 1 lyżeczka
  • woda – 1 łyżka
  • Ocet ryżowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Do miski dodaj mąkę z ciecierzycy, pszenną mąkę, płatki drożdżowe (są opcjonalne), szczyptę soli – wymieszaj
  • Dolewaj stopniowo mleko sojowe do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta, ma być bardziej gęste niż naleśnikowe
  • Nie przejmuj się za bardzo grudkami – odstaw na 15 minut
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu pokrojone w bardzo drobną kostkę, dorzuć odsączone z soku kimchi, podsmaż
  • Po kilku minutach dodaj sos sojowy
  • Ciasto wymieszaj jeszcze dokładnie, ewentualne grudki powinny się rozpuścić
  • Wlej ciasto na patelnię, wymieszaj z tofu i kimchi
  • Zmniejsz ogień do średniego lub mniejszego, na górę posyp posiekaną dymkę
  • Smaż pod przykryciem ok. 5-7 minut na średnim lub małym ogniu
  • Jeśli górna warstwa się nie ścieła, albo smaż dłużej pod przykryciem na mniejszym ogniu, albo przewróć z użyciem talerza lub drugiej patelni na drugą stronę i podsmaż również na drugiej stronie
  • Przygotuj sos do maczania: w misce wymieszaj słodki sos chili, srirachę , olej sezamowy, ocet i wodę
  • Sos możesz pominąć, lub zrobić łagodniejszy według swoich preferencji, możesz też po prostu użyć sosu sojowego
Kimchi jeon przepis
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1506,1504″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...