Jak zrobić koreański naleśnik z kimchi – Kimchi jeon pancake przepis
Kimchijeon czyli przepis na koreański placek z kimchi
Co zrobić z kimchi? Oprócz zupy albo serwowania na surowo, możesz jeszcze zrobić koreański naleśnik. Ja proponuję wersję wegańską i do tego wysokobiałkową. Tadycyjnie używa się tylko mąki pszennej lub jajek. Ja dorzuciłam jeszcze tofu i wykorzystałam mąkę z ciecierzycy. Całe danie jest wysokobiałkowe i sycące, idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch. Warto podać ze słodko-ostrym sosem do maczania, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
2 porcje
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki pszennej
- Mleko sojowe lub inne roślinne
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 3 łyżki kimchi
- 1 kostka tofu
- Olej do smażenia
- Pęczek dymki
- Sos sojowy
Sos do maczania:
- słodki sos chili – 1 łyżka
- sriracha – 1 łyżka
- olej sezamowy – 1 lyżeczka
- woda – 1 łyżka
- Ocet ryżowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę z ciecierzycy, pszenną mąkę, płatki drożdżowe (są opcjonalne), szczyptę soli – wymieszaj
- Dolewaj stopniowo mleko sojowe do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta, ma być bardziej gęste niż naleśnikowe
- Nie przejmuj się za bardzo grudkami – odstaw na 15 minut
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu pokrojone w bardzo drobną kostkę, dorzuć odsączone z soku kimchi, podsmaż
- Po kilku minutach dodaj sos sojowy
- Ciasto wymieszaj jeszcze dokładnie, ewentualne grudki powinny się rozpuścić
- Wlej ciasto na patelnię, wymieszaj z tofu i kimchi
- Zmniejsz ogień do średniego lub mniejszego, na górę posyp posiekaną dymkę
- Smaż pod przykryciem ok. 5-7 minut na średnim lub małym ogniu
- Jeśli górna warstwa się nie ścieła, albo smaż dłużej pod przykryciem na mniejszym ogniu, albo przewróć z użyciem talerza lub drugiej patelni na drugą stronę i podsmaż również na drugiej stronie
- Przygotuj sos do maczania: w misce wymieszaj słodki sos chili, srirachę , olej sezamowy, ocet i wodę
- Sos możesz pominąć, lub zrobić łagodniejszy według swoich preferencji, możesz też po prostu użyć sosu sojowego
Więcej wege przepisów:
Tofu hasselback
Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie. To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....
Zimowe spring rolls
Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...