Sos z tofu czosnkowo-cytrynowy

 

Tofu naprawdę nadaje się do wszystkiego. Jeśli brakuje wam śmietanowych, jogurtowych, kremowych sosów (np. do makaronu), to ten spełni wszystkie wasze oczekiwania. Do tego jest banalnie łatwy do zrobienia, świetnie przechowuje się w lodówce i jest wielozadaniowy. Ten sos po dodaniu wody (żeby rozrzedzić konsystencję) nadaje się do makaronu albo do sałatki. W takiej formie jest świetny jako pasta do kanapek, albo dip. Jest bardzo czosnkowy, wyraźnie cytrynowy i przypomina nieco w smaku krem z fety. A i jeszcze jedno – zawiera w sobie naprawdę dużo pełnowartościowego białka.

 

 

Składniki:

  • tofu naturalne – całe opakowanie
  • sól  – pół łyżeczki lub szczypta (zależy jaki efekt chcesz uzyskać)
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa lub jakikolwiek olej roślinny – 3 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki 
  • mleko roślinne 4- 6 łyżek (zależy jaką chcesz konsytencję)

 

Sposób przygotowania:

  • tofu rozkrusz na drobniejsze kawałki wprost do blendera
  • czosnek lekko przesiekaj
  • dodaj: oliwę lub olej, mleko sojowe
  • wyciśnij sok z połowy cytryny – uważaj na pestki, najlepiej do osobnej miseczki
  • dodaj sól
  • blenduj wszystko az do uzyskania idealnie kremowej konsystencji

Dodatkowe wskazówki:

  • najlepszy będzie rozdrabniacz lub blender kielichowy
  • konsystencja zależy od ciebie – według tego przepisu wychodzi gęsty, co widać na zdjęciach
  • nadaje się do ciepłych dań, takich jak makaron – dodaj wtedy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i po prostu wymieszaj sos z ugotowanym makaronem 
  • idealny jako dip do nachosów 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1319,1320,1321,1322″ columns=”2″ use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów: