Przepis na tofu w sosie słodko-kwaśnym

 

Bardzo łatwe tofu z patelni, które będzie świetnym uzupełnieniem do np. sir fry albo po prostu do ryżu i surówki. To jest przepis z azjatyckim vibe, zainspirowany kuchnią koreańską. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki gochugaru, ta wersja jest jedynie lekko ostra. Sos robi tutaj całą robotę – obkleja smakiem tofu od zewnątrz. To jest przepis bez żadnego panierowania i podwójnego smażenia, nie uzsykasz chrupiącego tofu, ale miękkie, o bardzo wyrazistym smaku. Czas przygotowania – raptem 10 minut.

 

 

Składniki:

  • 2 porcje
  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • Sos sojowy jasny – 3 łyżki
  • Woda – 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • Ocet ryżowy lub winny, lub sok z limonki – 1-2 łyżka
  • Coś słodkiego (syrop klonowy, syrop z agawy lub miód) – 1 łyżka
  • Opcjonalnie: papryka ostra lub gochugaru – pół łyżeczki
  • Skrobia ziemniaczana (można zastąpić inną skrobią, np. z tapioki lub kukurydzianą) – pół łyżeczki
  • Olej sezamowy lub arachidowy (można zastąpić neutralnym w smaku olejem rośłinnym) – 1 łyżka
  • Ziarna sezamu (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

  • Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem. Najlepiej zostawić je pod obciążeniem, żeby pozbyć się jak największej ilości wody, jak to możliwe (do 15 minut). Ten etap nie jest konieczny, jeśli nie masz czasu, po prostu osusz tofu dokłądnie papierowym ręcznikiem i lekko ściśnij rękami.
  • Ze składników przygotuj sos, skrobia ziemniaczana sprawi, ze błyskawicznie zgęstnieje on na patelni i przyklei się do tofu.
  • Tofu pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię (musi to być patelnia „non-stick” – teflonowa lub inna), lekko podsmaż, obracając każdy kawałek co jakiś czas.
  • Wlej przygotowany wcześniej sos, od razu mieszaj, pilnując żeby każdy kawałek tofu pokrył się sosem. To trwa dosłownie chwile, około minuty.
  • Gotowe tofu możesz podawać do stir-fry, sałatek, lub po prostu z ryżem i surówką.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1175,1173″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...