Po prostu przepis na gazpacho z malinami

wegański chłodnik z botwinki

Klasyczny hiszpański chłodnik – gazpacho 

 

Jestem ogromną fanką chłodników od zawsze – wcinałam je robione tradycyjnie na nabiale, z dodatkiem gotowanego jajka. Na szczęście obecnie można cieszyć się smakiem ulubionego dania w wersji w pełni roślinnej. Ten chłodnik smakuje tak jak tradycyjny litewski. Warto postarać się znaleźć dobre składniki, jak wegańską śmietanę. Ta dostępna czasami w Lidlu jest absolutnie najlepsza do tego przepisu. Ja dodaję również jogurt dla dodatkowej kwasowości. Nie przejmuj się, jeśli zaraz po przygotowaniu chłodnik będzie miał brzydki kolor i będzie zbyt rzadki – przełożony do lodówki na odpowiednio długi czas (ok. 2h) będzie wyglądał i smakował jak trzeba.

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 3 malinowe pomidory
  • 125g malin (jedno opakowanie)
  • 100g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały ogórek gruntowy lub pół szklarniowego (opcjonalnie)
  • Papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2/3 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki (ok. 100ml) dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

  • Pomidory pokrój na kawałki i wrzuć do miski lub innego naczynia, to samo zrób z papryką. Możesz także dorzucić jednego małego, obranego gruntowego ogórka.
  • Do pokrojonych warzyw dodaj 2/3 łyżeczki soli, wymieszaj żeby były dokładnie zasolone i odstaw na 15 minut do pól godziny.
  • To ma jeden cel – sól sprawi, że skórka pomidorów i papryki zmięknie na tyle, że nie powinno być potrzeby przecierania gazpacho przez sitko. Dużo jednak zależy od mocy i rodzaju blendera.
  • Po upływie tego czasu, jeśli warzywa są umieszczone w misce, przełóż całą zawartość (razem z sokiem, który się wytrącił) do naczynia blendera kielichowego (można partiami) lub zacznij blendować blenderem-żyrafą. Dodaj maliny, czosnek i oliwę, blenduj do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
  • Gazpacho jest gotowe – warto je schłodzić w lodówce, możesz je także przygotować dzień wcześniej. Co prawda chłodnik się rozwarstwi, ale wystarczy go przemieszać łyżką, żeby wrócił do swojej prawidłowej konsystencji.

Więcej wege przepisów:

Rewolucyjna tofeta

Rewolucyjna tofeta

Przepis na absolutnie rewelacyjną roślinną fetę - prosty w przygotowaniuFeta z tofu jak oryginalny grecki ser   Na tym blogu pojawił się już przepis na fetę z tofu. Nadal uważam, że jest całkiem niezły i ma swoje zalety. No ale ta wersja przebija tamtą...

Makaron z botwinką

Makaron z botwinką

Przepis na naprawdę rewelacyjny makaron z botwinką z kabanosami z chiliPomysł na botwinkę   Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto wycisnąć z niej jak najwięcej. Jak już najecie się klasykami jak zupa botwinkowa albo chłodnik, pora wykorzystać to wiosenne...

Hiszpański chłodnik gazpacho – poznaj przepis z twistem, czyli z dodatkiem malin

Malinowe gazpacho to idealne orzeźwienie na lato, super dodatek do grilla, albo na piknik. Dobrze schłodzone doskonale nadaje się na upalne dni.