Po prostu przepis na gazpacho z malinami
Klasyczny hiszpański chłodnik – gazpacho
Gazpacho każdy robi trochę po swojemu. To, co jest niezmienne to baza – jest to chłodnik na bazie pomidorów z dość dużą ilością oliwy. A reszta… to już zależy w dużej mierze od nas. Można zrobić żółte gazpacho na bazie żółtych pomidorów, można dodać papryki, ogórka albo… owoców. Owoce świetnie się sprawdzają smakowo, można wykorzystać to na co obecnie jest sezon – czereśnie, arbuz, truskawki. Tu wersja z malinami, które przełamują nieco słodycz pomidorów.
Składniki:
4 porcje
- 3 malinowe pomidory
- 125g malin (jedno opakowanie)
- 100g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- 1 papryka czerwona
- 1 mały ogórek gruntowy lub pół szklarniowego (opcjonalnie)
- Papryczka chili (opcjonalnie)
- 2/3 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki (ok. 100ml) dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na kawałki i wrzuć do miski lub innego naczynia, to samo zrób z papryką. Możesz także dorzucić jednego małego, obranego gruntowego ogórka.
- Do pokrojonych warzyw dodaj 2/3 łyżeczki soli, wymieszaj żeby były dokładnie zasolone i odstaw na 15 minut do pól godziny.
- To ma jeden cel – sól sprawi, że skórka pomidorów i papryki zmięknie na tyle, że nie powinno być potrzeby przecierania gazpacho przez sitko. Dużo jednak zależy od mocy i rodzaju blendera.
- Po upływie tego czasu, jeśli warzywa są umieszczone w misce, przełóż całą zawartość (razem z sokiem, który się wytrącił) do naczynia blendera kielichowego (można partiami) lub zacznij blendować blenderem-żyrafą. Dodaj maliny, czosnek i oliwę, blenduj do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
- Gazpacho jest gotowe – warto je schłodzić w lodówce, możesz je także przygotować dzień wcześniej. Co prawda chłodnik się rozwarstwi, ale wystarczy go przemieszać łyżką, żeby wrócił do swojej prawidłowej konsystencji.
Więcej wege przepisów:
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Chrupki z ciecierzycy
Przepis na chrupiącą ciecierzycęChrupiąca cieciorka przepis "Jak serowe" chrupki z ciecierzycy to jest absolutny hit - zdrowa i pyszna przekąska, idealna do chrupania kiedy tylko masz ochotę. Jeśli brakuje ci chrupek o smaku sera, to ta ciecierzyca idealnie...
Wegańskie placki z cukinii wysokobiałkowe
Przepis na wegańskie wielowarzywne plackiCukiniowe placki z warzywami wysokobiałkowe Kto nie lubi placków? Jeśli jesteś taką osobą to śmiało, wiesz gdzie jest wyjście. Zdecydowana większość jednak placki lubi, a wręcz uwielbia. Standardowo jemy te...
Hiszpański chłodnik gazpacho – poznaj przepis z twistem, czyli z dodatkiem malin
Malinowe gazpacho to idealne orzeźwienie na lato, super dodatek do grilla, albo na piknik. Dobrze schłodzone doskonale nadaje się na upalne dni.