Po prostu przepis na gazpacho z malinami

wegański chłodnik z botwinki

Klasyczny hiszpański chłodnik – gazpacho

 

Gazpacho każdy robi trochę po swojemu. To, co jest niezmienne to baza – jest to chłodnik na bazie pomidorów z dość dużą ilością oliwy. A reszta… to już zależy w dużej mierze od nas. Można zrobić żółte gazpacho na bazie żółtych pomidorów, można dodać papryki, ogórka albo… owoców. Owoce świetnie się sprawdzają smakowo, można wykorzystać to na co obecnie jest sezon – czereśnie, arbuz, truskawki. Tu wersja z malinami, które przełamują nieco słodycz pomidorów. 

 

 

Składniki:

4 porcje

  • 3 malinowe pomidory
  • 125g malin (jedno opakowanie)
  • 100g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały ogórek gruntowy lub pół szklarniowego (opcjonalnie)
  • Papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2/3 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki (ok. 100ml) dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

  • Pomidory pokrój na kawałki i wrzuć do miski lub innego naczynia, to samo zrób z papryką. Możesz także dorzucić jednego małego, obranego gruntowego ogórka.
  • Do pokrojonych warzyw dodaj 2/3 łyżeczki soli, wymieszaj żeby były dokładnie zasolone i odstaw na 15 minut do pól godziny.
  • To ma jeden cel – sól sprawi, że skórka pomidorów i papryki zmięknie na tyle, że nie powinno być potrzeby przecierania gazpacho przez sitko. Dużo jednak zależy od mocy i rodzaju blendera.
  • Po upływie tego czasu, jeśli warzywa są umieszczone w misce, przełóż całą zawartość (razem z sokiem, który się wytrącił) do naczynia blendera kielichowego (można partiami) lub zacznij blendować blenderem-żyrafą. Dodaj maliny, czosnek i oliwę, blenduj do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
  • Gazpacho jest gotowe – warto je schłodzić w lodówce, możesz je także przygotować dzień wcześniej. Co prawda chłodnik się rozwarstwi, ale wystarczy go przemieszać łyżką, żeby wrócił do swojej prawidłowej konsystencji.

Więcej wege przepisów:

Sos kurkowy wegański

Sos kurkowy wegański

Przepis na sos z kurek w wersji roślinnejSos kurkowy jak tradycyjny   Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków...

Najlepsze marynowane kurki

Najlepsze marynowane kurki

Przepis na kurki w occie do słoikaNaprawdę to najlepsze marynowane kurki   Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego - te kurki są mocno...

Hiszpański chłodnik gazpacho – poznaj przepis z twistem, czyli z dodatkiem malin

Malinowe gazpacho to idealne orzeźwienie na lato, super dodatek do grilla, albo na piknik. Dobrze schłodzone doskonale nadaje się na upalne dni.