
Marynowane buraki (z imbirem)
To jest przepis z użyciem gotowanych buraków, które można ostatnio kupić w każdym dyskoncie. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że gotowanie buraków jest naprawdę upierdliwe i czasochłonne, samo ich obieranie to jest droga przez mękę. A buraki dobre i zdrowe są, nasze warzywne dobro narodowe, w jednej linii na podium z cebulą. Możesz też użyć buraków upieczonych w folii – sprawdzą się pewnie nawet lepiej, bo pieczone zawsze lepsze. Czemu więc dodałam imbir? Bo mi został z zamówionego sushi, więc żeby go nie marnować, dorzuciłam do tych buraków. A te czerwone bulwy w połączeniu z imbirem naprawdę zyskują. Więc jak masz, to dodaj, jak nie masz – nie musisz lecieć do sklepu po marynowany imbir. Po prostu pomiń ten składnik.
Składniki:
- ugotowane lub upieczone w folii buraczki – najlepiej 3 mniejsze sztuki (można użyć gotowanych buraków dostępnych w sklepach)
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego białego
- 2 łyżki czegoś słodkiego – może być miód, syrop klonowy, syrop z agawy, zwykły cukier lub słodzik
- 1 łyżeczka soli
Przyprawy:
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy francuskiej
- 2-3 liście laurowe
- kilka goździków
- 1 gwiazdka anyżu – opcjonalnie
- 1 łyżka marynowanego imbiru (jak do sushi) – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Buraczki pokrój w cienkie plastry
- Składniki marynaty wymieszaj i zagotuj
- Do słoika włóż buraki i przyprawy
- Spróbuj smaku marynaty – jeśli będzie za mało słona, za mało kwaśna, lub za mało słodka – popraw balans. Każdy ma nieco inne preferencje w tym względzie
- Zalej marynatą
- Po ostygnięciu wstaw słoik do lodówki
- Buraki są gotowe od następnego dnia, sprawdzają się do sałatek, na kanapki, jako dodatek do lunchu. Można przechowywać tydzień, myślę że do 2 tygodni.






Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...
Congee czyli kleik ryżowy
Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...