Marynowane buraki (z imbirem)

 

To jest przepis z użyciem gotowanych buraków, które można ostatnio kupić w każdym dyskoncie. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że gotowanie buraków jest naprawdę upierdliwe i czasochłonne, samo ich obieranie to jest droga przez mękę. A buraki dobre i zdrowe są, nasze warzywne dobro narodowe, w jednej linii na podium z cebulą. Możesz też użyć buraków upieczonych w folii – sprawdzą się pewnie nawet lepiej, bo pieczone zawsze lepsze. Czemu więc dodałam imbir? Bo mi został z zamówionego sushi, więc żeby go nie marnować, dorzuciłam do tych buraków. A te czerwone bulwy w połączeniu z imbirem naprawdę zyskują. Więc jak masz, to dodaj, jak nie masz – nie musisz lecieć do sklepu po marynowany imbir. Po prostu pomiń ten składnik.

 

 

Składniki:

  •  ugotowane lub upieczone w folii buraczki – najlepiej 3 mniejsze sztuki (można użyć gotowanych buraków dostępnych w sklepach)
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego białego
  • 2 łyżki czegoś słodkiego – może być miód, syrop klonowy, syrop z agawy, zwykły cukier lub słodzik
  • 1 łyżeczka soli 

 

Przyprawy:

  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy francuskiej
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka goździków 
  • 1 gwiazdka anyżu – opcjonalnie
  • 1 łyżka marynowanego imbiru (jak do sushi) – opcjonalnie 

 

Przygotowanie:

  • Buraczki pokrój w cienkie plastry
  • Składniki marynaty wymieszaj i zagotuj
  • Do słoika włóż buraki i przyprawy
  • Spróbuj smaku marynaty – jeśli będzie za mało słona, za mało kwaśna, lub za mało słodka – popraw balans. Każdy ma nieco inne preferencje w tym względzie
  • Zalej marynatą
  • Po ostygnięciu wstaw słoik do lodówki 
  • Buraki są gotowe od następnego dnia, sprawdzają się do sałatek, na kanapki, jako dodatek do lunchu. Można przechowywać tydzień, myślę że do 2 tygodni. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”942,938,941,939,937″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...