
Pasta bezjajeczna – naprawdę najlepsza
To jest naprawdę najlepsza pasta bezjajeczna. Z jednej strony bardzo dobrze imituje tradycyjną pastę z jajek (jeśli dodasz czarnej soli), z drugiej wchodzi na wyższy poziom. Przede wszystkim nawet jeśli jesz jajka, to warto ją zrobić, bo jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu – nie musisz gotować żadnych jajek. Jedyne co musisz zrobić, to wymieszać ze sobą składniki w blenderze lub w misce (rozgniecione widelcem). Dodatek suszonych pomidorów to więcej umami – można pominąć, ale jeśli masz je w lodówce, dodaj koniecznie.
Składniki:
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- pół puszki ciecierzycy
- 1 łyżka ulubionego wegańskiego majonezu lub jogurtu
- 2 łyżki mleka sojowego lub innego roślinnego o neutralnym smaku
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów lub pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- pół łyżeczki soli kala namak (jajeczny posmak) lub innej soli
Dodatki:
- posiekana cebulka
- suszony koperek
- suszony lubczyk
- łyżeczka kurkumy lub curry (większość mieszanek curry w proszku jest dość słona, warto o tym pamiętać)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza suszonymi pomidorami rozgnieć widelcem lub potraktuj blenderem-żyrafą. Pasta ma mieć wyczuwalne kawałki tofu i ciecierzycy, nie ma być miksowana na krem.
- Dodaj posiekane suszone pomidory lub pastę z suszonych pomidorów i wymieszaj.
- Jeżeli nie przepadasz za charakterystycznym jajecznym aromatem, nie potrzebujesz soli kala namak. Możesz użyć innej soli, zwykłej lub aromatyzowanej (np. wędzonej)
- Pastę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia.
Czas przygotowania – poniżej 20 min.
Koszt porcji: ok. 1,5PLN
6 porcji

Więcej wege przepisów:
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...