Pasta bezjajeczna – naprawdę najlepsza

 

To jest naprawdę najlepsza pasta bezjajeczna. Z jednej strony bardzo dobrze imituje tradycyjną pastę z jajek (jeśli dodasz czarnej soli), z drugiej wchodzi na wyższy poziom. Przede wszystkim nawet jeśli jesz jajka, to warto ją zrobić, bo jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu – nie musisz gotować żadnych jajek. Jedyne co musisz zrobić, to wymieszać ze sobą składniki w blenderze lub w misce (rozgniecione widelcem). Dodatek suszonych pomidorów to więcej umami – można pominąć, ale jeśli masz je w lodówce, dodaj koniecznie. 

 

 

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • pół puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka ulubionego wegańskiego majonezu lub jogurtu
  • 2 łyżki mleka sojowego lub innego roślinnego o neutralnym smaku
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów lub pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki soli kala namak (jajeczny posmak) lub innej soli 

 

Dodatki:

  • posiekana cebulka
  • suszony koperek
  • suszony lubczyk
  • łyżeczka kurkumy lub curry (większość mieszanek curry w proszku jest dość słona, warto o tym pamiętać)

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki poza suszonymi pomidorami rozgnieć widelcem lub potraktuj blenderem-żyrafą. Pasta ma mieć wyczuwalne kawałki tofu i ciecierzycy, nie ma być miksowana na krem. 
  • Dodaj posiekane suszone pomidory lub pastę z suszonych pomidorów i wymieszaj. 
  • Jeżeli nie przepadasz za charakterystycznym jajecznym aromatem, nie potrzebujesz soli kala namak. Możesz użyć innej soli, zwykłej lub aromatyzowanej (np. wędzonej) 
  • Pastę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia. 

Czas przygotowania – poniżej 20 min.  

Koszt porcji: ok. 1,5PLN

6 porcji 

[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”598,600,601,602,603,604,609″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...