Pomysł na lunch – miska buddy

 

To danie funkcjonuje pod wieloma nazwami – poke bowl, buddha bowl, miska rozmaitości. Zasada jest prosta – w jednej misce łączymy ze sobą różne składniki, bazą jest najczęściej ryż (ale może być cokolwiek), a dodatki dobieramy według konkretnego klucza: świeże warzywa, źródło białka, warzywa smażone lub fermentowane, inne dodatki plus sos. To właśnie sos ma tutaj kluczowe zadanie bo to od niego zależy jaki profil smakowy będzie miało to danie. Bardzo polecam poeksperymentować z różnymi dodatkami. Ostatecznie mamy bardzo zbilansowany i zdrowy posiłek. Jeśli ryż przygotujesz np. dzień wcześniej, to złożenie tego dania do kupy zajmie naprawdę niewiele czasu. Idealnie nadaje się także na lunch zabrany do pracy – wtedy tylko sos trzeba spakować w osobno.

 

 

Składniki:

  • Ugotowany ryż basmati (pół szklanki suchego ryżu na 2 porcje)
  • Kimchi (u mnie różowe z tego przepisu)
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • Chrupiące warzywa: w zależności od preferencji i tego co masz pod ręką

Sos:

  • Jasny sos sojowy – 3 łyżki
  • Pasta gochujang (lub inna umiarkowanie ostra) – 1 łyżka
  • Olej sezamowy – 2 łyżki
  • Koreańska pasta z soi – 1 łyżka (można pominąć)
  • Syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Woda – do uzyskania pożądanej konsystencji –  3-4 łyżki

Przygotowanie:

  • Zacznij od tofu. Wędzone tofu osusz ręcznikiem i pokrój w plastry poprzecznie.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość dowolnego oleju
  • Smaż tofu po kilka minut z każdej strony, dopóki się nie zarumieni.
  • Przygotuj sos: w osobnej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, spróbuj i ewentualnie dopraw według preferencji
  • Złóż danie: do miski nałóż porcję ryżu, obok kimchi lub inne fermentowane warzywa (lub podsmażone na patelni), obok plastry tofu, obok świeże warzywa. 
  • Przed zjedzeniem polej wszystko sosem i jedz jak ci odpowiada – możesz wszystko wymieszać. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1386,1387,1385″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zimowe spring rolls

Zimowe spring rolls

Przepis na wegetariańskie spring rollsSpring rollsy z tofu i z orzechowym sosem   Idealne na imprezową przekąskę, super łatwe (chyba że papier ryżowy postanowi się zbuntować, jak u mnie), całkiem zdrowe i z najlepszym sosem do maczania ever. Spring rollsy to...

Congee czyli kleik ryżowy

Congee czyli kleik ryżowy

Przepis na congeeRyżowy kleik na śniadanie   Postanowilam wreszcie zmierzyć się z congee - czyli kleikiem ryżowym z dodatkami, często jedzonym w Azji na śniadanie. I jestem tym daniem absolutnie zachwycona - delikatna konsystencja, która świetnie kontrastuje z...