Przepis na kurki w occie do słoika

wegański chłodnik z botwinki

Naprawdę to najlepsze marynowane kurki

 

Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego – te kurki są mocno wygotowane ze swojego smaku. Jeżeli będziecie gotować kurki 5 minut przed ich zamarynowaniem, to gwarantuje wam, że żadnego smaku w nich nie będzie. Oprócz octu spirytusowego. Dlatego jest to przepis wyjątkowy – kurki są potraktowane tak jak powinny, delikatnie, z wyczuciem. A do marynaty dodajemy ocet jabłkowy lub winny, absolutnie nie spirytusowy. Nie chodzi nam o to, żeby te kurki zamordować. Więc do dzieła.

 

 

Składniki:

na 1 nieduży słoik

  • ok. 300-400 g ładnych kurek – wybierajcie te małe i średniej wielkości
  • Marynata: 1,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego białego, 3- 4 łyżki syropu klonowego, 0,5 łyżeczki soli
  • Przyprawy: kilka goździków, kilka plastrów imbiru (można pominąć lub zastąpić 2 ząbkami czosnku), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu (można użyć czarnego), 3-4 kulki jałowca (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zacznijmy od procesu oczyszczania kurek – najpierw pozbądź się ręcznie kawałków trawy, liści i innych śladów lasu. Przełóż kurki do sporej miski, daj dużo soli – ok. 2 łyżki i zalej je wrzątkiem, zostaw je tak na kilka minut. Łyżką przemieszaj kilka razy kurki, brud z ich powinien się okdleić i zostać na dnie miski. Po takiej kąpieli kurki są nie tylko oczyszczone, ale także podgotowane i gotowe do marynowania.
  • Pamiętaj, że kurki bardzo się skurczą, dlatego na nieduży słoik trzeba dość dużej ilości kurek.
  • Przygotuj marynatę: wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj
  • Przygotuj słoik: pamiętaj, żeby był idealnie czysty, nie zapomnaj także o zakrętce
  • Przełóż kurki do słoika, daj przyprawy, zalej marynatą i zakręć
  • Jeśli chcesz możesz dokonać pasteryzacji, ale jeśli zalejesz kurki prawie wrzącą marynatą to powinno wystarczyć na kilka tygodni.

 

Dodatkowe wskazówki:

  • Syrop klonowy możesz zastąpić cukrem lub miodem
  • W wielu przepisach znajdziesz informację o gotowaniu kurek przez 5 minut – ja tego nie robię, ponieważ cały delikatny smak i charakter kurek zostaje w wodzie po gotowaniu
  • Nie używam octu spirytusowego – jest zbyt mocny i kompletnie dewastuje smak delikatnych kurek
  • Kurki z tego przepisu są delikatne, mają idealną konsystencję – nie są ani za miękkie, ani za twarde i jednocześnie zachowują swój charakterystyczny smak

Więcej wege przepisów:

Złota zupa kurkowa

Złota zupa kurkowa

Przepis na wegańską zupę kurkowąZupa z kurem na mleku kokosowym z przyprawą curry   Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Jednym z najbadziej klasycznych dań z kurkami jest zupa kurkowa. Tradycyjnie podawana najczęściej ze śmietaną, często na...

Sos kurkowy wegański

Sos kurkowy wegański

Przepis na sos z kurek w wersji roślinnejSos kurkowy jak tradycyjny   Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków...

Kurki w occie jabłkowym lub winnym – niezawodny przepis