Przepis na kurki w occie do słoika

Naprawdę to najlepsze marynowane kurki
Kurki to bardzo delikatne grzyby, więc naprawdę cholernie łatwo je zepsuć. Większość przepisów na marynowane kurki jest z użyciem octu spirytusowego, mało tego – te kurki są mocno wygotowane ze swojego smaku. Jeżeli będziecie gotować kurki 5 minut przed ich zamarynowaniem, to gwarantuje wam, że żadnego smaku w nich nie będzie. Oprócz octu spirytusowego. Dlatego jest to przepis wyjątkowy – kurki są potraktowane tak jak powinny, delikatnie, z wyczuciem. A do marynaty dodajemy ocet jabłkowy lub winny, absolutnie nie spirytusowy. Nie chodzi nam o to, żeby te kurki zamordować. Więc do dzieła.
Składniki:
na 1 nieduży słoik
- ok. 300-400 g ładnych kurek – wybierajcie te małe i średniej wielkości
- Marynata: 1,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego białego, 3- 4 łyżki syropu klonowego, 0,5 łyżeczki soli
- Przyprawy: kilka goździków, kilka plastrów imbiru (można pominąć lub zastąpić 2 ząbkami czosnku), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu (można użyć czarnego), 3-4 kulki jałowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zacznijmy od procesu oczyszczania kurek – najpierw pozbądź się ręcznie kawałków trawy, liści i innych śladów lasu. Przełóż kurki do sporej miski, daj dużo soli – ok. 2 łyżki i zalej je wrzątkiem, zostaw je tak na kilka minut. Łyżką przemieszaj kilka razy kurki, brud z ich powinien się okdleić i zostać na dnie miski. Po takiej kąpieli kurki są nie tylko oczyszczone, ale także podgotowane i gotowe do marynowania.
- Pamiętaj, że kurki bardzo się skurczą, dlatego na nieduży słoik trzeba dość dużej ilości kurek.
- Przygotuj marynatę: wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj
- Przygotuj słoik: pamiętaj, żeby był idealnie czysty, nie zapomnaj także o zakrętce
- Przełóż kurki do słoika, daj przyprawy, zalej marynatą i zakręć
- Jeśli chcesz możesz dokonać pasteryzacji, ale jeśli zalejesz kurki prawie wrzącą marynatą to powinno wystarczyć na kilka tygodni.
Dodatkowe wskazówki:
- Syrop klonowy możesz zastąpić cukrem lub miodem
- W wielu przepisach znajdziesz informację o gotowaniu kurek przez 5 minut – ja tego nie robię, ponieważ cały delikatny smak i charakter kurek zostaje w wodzie po gotowaniu
- Nie używam octu spirytusowego – jest zbyt mocny i kompletnie dewastuje smak delikatnych kurek
- Kurki z tego przepisu są delikatne, mają idealną konsystencję – nie są ani za miękkie, ani za twarde i jednocześnie zachowują swój charakterystyczny smak

Więcej wege przepisów:
Złota zupa kurkowa
Przepis na wegańską zupę kurkowąZupa z kurkami na mleku kokosowym z przyprawą curry Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Jednym z najbadziej klasycznych dań z kurkami jest zupa kurkowa. Tradycyjnie podawana najczęściej ze śmietaną, często...
Sos kurkowy wegański
Przepis na sos z kurek w wersji roślinnejSos kurkowy jak tradycyjny Bazą tego przepisu jest śmietanka z nerkowców, którą przygotujesz samodzielnie w swojej domowej kuchni. A sos kurkowy to sezonowy klasyk, idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, placków...
Wędzone marchewki czyli wege łosoś
Łosoś z marchewki Już słyszę te komentarze wszystkożerców, że jak można tak przemocowo weganizować wszystko, nawet biednego łososia. No nic, nic nie jest bezpieczne, nic nie ucieknie przed wegepropagandą. Dobra - no, to jak już mamy to za sobą, to dodam...
Kurki w occie jabłkowym lub winnym – niezawodny przepis