Przepis na wege paszteciki z pieczarkami

wegański chłodnik z botwinki

Łatwe paszteciki z ciasta francuskiego

 

Nadszedł grudzień, czyli już czas na pierwsze pomysły na wegańskie święta.
Te paszteciki są super proste i będą gotowe nawet w pół godziny (jeśli dobrze się zorganizujecie). Większość gotowych ciast francuskich przypadkowo ma w pełni wegański skład, więc śmiało można po nie sięgać (ale czytajcie te składy na wszelki wypadek). Oczywiście nie jest to zdrowy produkt, ale czasami każdy musi trochę odpuścić. Te paszteciki są naprawdę pyszne i będą idealnie komponowały się z czystym barszczem. To idealne danie wigilijne „na ostatnią chwilę” – składniki kupisz w najbliższym sklepie i naprawdę nie da się „zepsuć” tego przepisu. 

 

 

Składniki:

8 pasztecików

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (np. prowansalskich, może być lubczyk, cząber, majeranek)
  • sól
  • masło (u mnie wegańskie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego liście, laurowe, ziele angielskie i goździki, zostaw tak na chwilę.
  • W międzyczasie ogarnij pieczarki – najlepiej użyc rozdrabniacza pulsacyjnego i drobno je posiekać. Kilka pokrój w kostkę nożem.
  • Wrzuć pieczarki na patelnię, dodaj trochę soli i smaż je na średniomocnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodaj sos sojowy (jasny lub jasny i ciemny) – ok. 2-3 łyżki (zależy od preferencji), suszone zioła i granulowany czosnek.
  • Smaż całość kolejne ok. 10 minut.
  • Na końcu dodaj 1-2 łyżki masła.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Ciasto francuskie podziel wzdłuż na dwie częśći – takie dwa długie paski
  • Na środek każdego paska nałóż farsz (najlepiej żeby był przestudzony, bo inaczej ciasto zacznie się rozpuszczać), boki ciasta złącz ze sobą – powinien wyjść taki faszerowany długi wałek.
  • Podziel wałek na paszteciki, możesz kroić prosto lub na skos, możesz też na górze zrobić nacięcia.
  • W sumie powinno ci wyjść 8 pasztecików.
  • Możesz je posmarować olejem lub mlekiem sojowym, wtedy się ładnie zarumienią.
  • Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut, na papierze do pieczenia. Gotowe.

Więcej wege przepisów:

Tofu hasselback

Tofu hasselback

Tofu zmieniające życie Pieczeń z tofu, która robi wrażenie Pieczeń z tofu aka tofu hasselback czyli moja wersja tofu zmieniającego życie.  To idealna propozycja dla tych, którym brakuje kawałka mięsa na talerzu, ale też dla tych, którzy nie mogą polubić się z tofu....

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...