Wiosenny talerz – pieczone szparagi, wegański sos z botwinki i puree z ziemniaków z oliwą truflową

Sos z botwinki w wege wersji

 

Sezon na botwinkę warto wykorzystać w pełni. Wszyscy znają chłodnik, czy zupę, ale mało kto wie, że z botwinki wychodzi także rewelacyjny sos. I wcale nie trzeba podawać go do mięsa, bo idealnie pasuje również do ziemniaków. To jest prosty przepis, ale jak widać można go wykorzystać do zbudowania bardzo apetycznego dania pełnego sezonowych produktów. Na talerzu wiosna w pełni – pieczone z oliwą i solą szparagi, podane na puree z ziemniaków doprawionym oliwą truflową i gałką muszkatałową, a to wszystko łączy doskonale w całość bohater tego przepisu, czyli botwinkowy sos w absolutnie cudownym kolorze.

 

 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • Oliwa
  • po szczypcie suszonego: cząbru, rozmarynu, lubczyku (można użyć innych ziół)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • Sól – według preferencji (2-3 szczypty u mnie)
  • 200ml śmietanka roślinna (u mnie owsiana alpro)
  • 1 łyżeczka delikatnego octu lub soku z cytryny (do zbalansowania smaku i koloru)

Przygotowanie:

  • Umytą botwinkę posiekaj, buraczki i łodygi posiekaj najdrobniej (możesz użyć rozdrabniacza)
  • Rozgrzej 2 lyżki oliwy na patelni, dodaj botwinkę
  • Dodaj zioła, sól i czosnek
  • Smaż kilka minut
  • Dolej śmietankę, zmniejsz ogień i duś botwinkę do 10minut
  • Na końcu dodaj odrobinę octu, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku
  • Sos nie jest rozgotowany, botwinka pozostaje lekko chrupiąca
Co zrobić z grillowanych warzyw?

Więcej wege przepisów:

Kolejna inspiracja kulinarna – przepis na dania z botwinki, wszystkie w wersji wegańskiej 

Pomysł na wykorzystanie produktu sezonowego, jakim jest botwinka. Przepisy z botwiny znajdziesz również w innych postach.