Przepis na wege pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Czosnek niedźwiedzi to skarb. Pojawia się już wczesną wiosną w parkach i lasach, a wokół niego roztacza się delikatny i świeży zapach czosnku. Zazwyczaj rośnie na dużych połaciach, można go zbierać wszędzie, poza obszarami chronionymi. Nie da się go pomylić z niczym innym – wystarczy powąchać. Jeśli traficie podczas wiosennego spaceru, śmiało zabierzcie całą torbę tego niesamowitego zielska. Najlepiej zrobić z niego pyszne pesto, które można spokojnie dość długo przechowywać (zwłaszcza w lodówce). Mało, że jest za darmo i bardzo łatwo się go zbiera, to jeszcze jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. No i ten smak. Nie dawajcie się namawiać, idźcie szukać czosnku do lasu – przy okazji zaliczycie wiosenny spacer.

 

 

Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?

  • od końca marca do końca kwietnia,
  • rośnie w wielu parkach i lasach jako dzika roślina (widać na zdjęciu),
  • częściej spotykany na południu, niż na północy Polski,
  • ma charakterystyczny aromat, nie da się go pomylić z inną rośliną,
  • można go także uprawiać w ogródku,
  • po zakwitnięciu nie nadaje się do zbioru,
  • absolutnie nie wolno zbierać go na terenie rezerwatów,
  • po zebraniu koniecznie dokładnie umyć.

 

 

Składniki na pesto:

  • na 1 słoik
  • 2 garści czosnku niedźwiedziego, umytego
  • 1 garść orzechów lub słonecznika – u mnie nerkowce
  • oliwa lub olej rzepakowy (u mnie rzepakowy) – dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • sól do smaku (wg. gustu)
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe – 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

  • do dobrego blendera wrzucić czosnek niedźwiedzi, najlepiej zacząć od mniejszej ilości,
  • dorzucić też orzechy, oliwę, sól i ewentualnie płatki drożdżowe,
  • zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Dodatkowe wskazówki:

  • czosnek możecie przechowywać świeży w lodówce, najlepiej w foliowym worku typu zip, nawet do dwóch tygodni,
  • samo pesto dzięki solidnej ilości oleju ma dobrą trwałość, ale polecam trzymać w lodówce, nawet kilka tygodni,
  • czosnek można tez mrozić, jak szpinak,
  • na świeżo zachowuje się jak szpinak – idealnie nadaje się do podania na ciepło,
  • pesto możesz traktować jako sos – do kanapek i sałatek, idealnie nadaje się do makaronu,
  • warto przygotować więcej, ponieważ to pesto przechowuje się dobrze, a sezon na czosnek niedźwiedzi jest dość krótki.
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”1259,1256,1252,1254,1251″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa   Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...