
Przepis na wege pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to skarb. Pojawia się już wczesną wiosną w parkach i lasach, a wokół niego roztacza się delikatny i świeży zapach czosnku. Zazwyczaj rośnie na dużych połaciach, można go zbierać wszędzie, poza obszarami chronionymi. Nie da się go pomylić z niczym innym – wystarczy powąchać. Jeśli traficie podczas wiosennego spaceru, śmiało zabierzcie całą torbę tego niesamowitego zielska. Najlepiej zrobić z niego pyszne pesto, które można spokojnie dość długo przechowywać (zwłaszcza w lodówce). Mało, że jest za darmo i bardzo łatwo się go zbiera, to jeszcze jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. No i ten smak. Nie dawajcie się namawiać, idźcie szukać czosnku do lasu – przy okazji zaliczycie wiosenny spacer.
Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?
- od końca marca do końca kwietnia,
- rośnie w wielu parkach i lasach jako dzika roślina (widać na zdjęciu),
- częściej spotykany na południu, niż na północy Polski,
- ma charakterystyczny aromat, nie da się go pomylić z inną rośliną,
- można go także uprawiać w ogródku,
- po zakwitnięciu nie nadaje się do zbioru,
- absolutnie nie wolno zbierać go na terenie rezerwatów,
- po zebraniu koniecznie dokładnie umyć.
Składniki na pesto:
- na 1 słoik
- 2 garści czosnku niedźwiedziego, umytego
- 1 garść orzechów lub słonecznika – u mnie nerkowce
- oliwa lub olej rzepakowy (u mnie rzepakowy) – dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- sól do smaku (wg. gustu)
- opcjonalnie: płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- do dobrego blendera wrzucić czosnek niedźwiedzi, najlepiej zacząć od mniejszej ilości,
- dorzucić też orzechy, oliwę, sól i ewentualnie płatki drożdżowe,
- zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowe wskazówki:
- czosnek możecie przechowywać świeży w lodówce, najlepiej w foliowym worku typu zip, nawet do dwóch tygodni,
- samo pesto dzięki solidnej ilości oleju ma dobrą trwałość, ale polecam trzymać w lodówce, nawet kilka tygodni,
- czosnek można tez mrozić, jak szpinak,
- na świeżo zachowuje się jak szpinak – idealnie nadaje się do podania na ciepło,
- pesto możesz traktować jako sos – do kanapek i sałatek, idealnie nadaje się do makaronu,
- warto przygotować więcej, ponieważ to pesto przechowuje się dobrze, a sezon na czosnek niedźwiedzi jest dość krótki.







Więcej wege przepisów:
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Wegetariańskie leczo z cukinią i tofu
Przepis na wegańskie leczo z wędzonym tofu Leczo to danie, na które chyba każdy ma swój ulubiony przepis. To jedno z tych klasyków kuchni polskiej, które naprawdę łatwo przygotować w wersji bezmięsnej, do tego jest na to kilka sposobów. Ta wersja będzie moją...
Zupa ogórkowa
Ekspresowa zupa ogórkowaKlasyczna wegańska ogórkowa Ekspresowa zupa ogórkowa, którą zrobicie w ok. 15 minut! Tym przepisem chcę pokazać, że dieta roślinna naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani rezygnowania z tradycyjnych smaków. Wszystkie...