
Przepis na wege pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to skarb. Pojawia się już wczesną wiosną w parkach i lasach, a wokół niego roztacza się delikatny i świeży zapach czosnku. Zazwyczaj rośnie na dużych połaciach, można go zbierać wszędzie, poza obszarami chronionymi. Nie da się go pomylić z niczym innym – wystarczy powąchać. Jeśli traficie podczas wiosennego spaceru, śmiało zabierzcie całą torbę tego niesamowitego zielska. Najlepiej zrobić z niego pyszne pesto, które można spokojnie dość długo przechowywać (zwłaszcza w lodówce). Mało, że jest za darmo i bardzo łatwo się go zbiera, to jeszcze jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. No i ten smak. Nie dawajcie się namawiać, idźcie szukać czosnku do lasu – przy okazji zaliczycie wiosenny spacer.
Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?
- od końca marca do końca kwietnia,
- rośnie w wielu parkach i lasach jako dzika roślina (widać na zdjęciu),
- częściej spotykany na południu, niż na północy Polski,
- ma charakterystyczny aromat, nie da się go pomylić z inną rośliną,
- można go także uprawiać w ogródku,
- po zakwitnięciu nie nadaje się do zbioru,
- absolutnie nie wolno zbierać go na terenie rezerwatów,
- po zebraniu koniecznie dokładnie umyć.
Składniki na pesto:
- na 1 słoik
- 2 garści czosnku niedźwiedziego, umytego
- 1 garść orzechów lub słonecznika – u mnie nerkowce
- oliwa lub olej rzepakowy (u mnie rzepakowy) – dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- sól do smaku (wg. gustu)
- opcjonalnie: płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- do dobrego blendera wrzucić czosnek niedźwiedzi, najlepiej zacząć od mniejszej ilości,
- dorzucić też orzechy, oliwę, sól i ewentualnie płatki drożdżowe,
- zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowe wskazówki:
- czosnek możecie przechowywać świeży w lodówce, najlepiej w foliowym worku typu zip, nawet do dwóch tygodni,
- samo pesto dzięki solidnej ilości oleju ma dobrą trwałość, ale polecam trzymać w lodówce, nawet kilka tygodni,
- czosnek można tez mrozić, jak szpinak,
- na świeżo zachowuje się jak szpinak – idealnie nadaje się do podania na ciepło,
- pesto możesz traktować jako sos – do kanapek i sałatek, idealnie nadaje się do makaronu,
- warto przygotować więcej, ponieważ to pesto przechowuje się dobrze, a sezon na czosnek niedźwiedzi jest dość krótki.


Więcej wege przepisów:
Ciasto na Wegańskie Gofry – Jak Zrobić?
Ciasto na Wegańskie Gofry - Jak Zrobić?Wegańskie gofry to pyszna alternatywa dla tradycyjnych gofrów, które można przygotować w prosty sposób. W tym artykule przedstawimy krok po kroku, jak zrobić idealne ciasto na wegańskie gofry, jakie składniki są potrzebne oraz...
Gofry: Wegańskie czy Wegetariańskie?
Gofry: Wegańskie czy Wegetariańskie?Gofry to popularny przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. W zależności od preferencji dietetycznych, można wybierać między wersjami wegańskimi a wegetariańskimi. W tym artykule przyjrzymy się obu opcjom, ich...
Pomysły na Wegańskie Gofry
Pomysły na Wegańskie GofryWegańskie gofry to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Można je przygotować na wiele sposobów, dostosowując składniki do własnych upodobań. Oto kilka pomysłów na ich przygotowanie: 1. Gofry z bananem Dodaj do ciasta do...