
Przepis na wege pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to skarb. Pojawia się już wczesną wiosną w parkach i lasach, a wokół niego roztacza się delikatny i świeży zapach czosnku. Zazwyczaj rośnie na dużych połaciach, można go zbierać wszędzie, poza obszarami chronionymi. Nie da się go pomylić z niczym innym – wystarczy powąchać. Jeśli traficie podczas wiosennego spaceru, śmiało zabierzcie całą torbę tego niesamowitego zielska. Najlepiej zrobić z niego pyszne pesto, które można spokojnie dość długo przechowywać (zwłaszcza w lodówce). Mało, że jest za darmo i bardzo łatwo się go zbiera, to jeszcze jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. No i ten smak. Nie dawajcie się namawiać, idźcie szukać czosnku do lasu – przy okazji zaliczycie wiosenny spacer.
Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?
- od końca marca do końca kwietnia,
- rośnie w wielu parkach i lasach jako dzika roślina (widać na zdjęciu),
- częściej spotykany na południu, niż na północy Polski,
- ma charakterystyczny aromat, nie da się go pomylić z inną rośliną,
- można go także uprawiać w ogródku,
- po zakwitnięciu nie nadaje się do zbioru,
- absolutnie nie wolno zbierać go na terenie rezerwatów,
- po zebraniu koniecznie dokładnie umyć.
Składniki na pesto:
- na 1 słoik
- 2 garści czosnku niedźwiedziego, umytego
- 1 garść orzechów lub słonecznika – u mnie nerkowce
- oliwa lub olej rzepakowy (u mnie rzepakowy) – dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- sól do smaku (wg. gustu)
- opcjonalnie: płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- do dobrego blendera wrzucić czosnek niedźwiedzi, najlepiej zacząć od mniejszej ilości,
- dorzucić też orzechy, oliwę, sól i ewentualnie płatki drożdżowe,
- zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowe wskazówki:
- czosnek możecie przechowywać świeży w lodówce, najlepiej w foliowym worku typu zip, nawet do dwóch tygodni,
- samo pesto dzięki solidnej ilości oleju ma dobrą trwałość, ale polecam trzymać w lodówce, nawet kilka tygodni,
- czosnek można tez mrozić, jak szpinak,
- na świeżo zachowuje się jak szpinak – idealnie nadaje się do podania na ciepło,
- pesto możesz traktować jako sos – do kanapek i sałatek, idealnie nadaje się do makaronu,
- warto przygotować więcej, ponieważ to pesto przechowuje się dobrze, a sezon na czosnek niedźwiedzi jest dość krótki.


Więcej wege przepisów:
Jak przechowywać syrop z sosny?
Jak przechowywać syrop z sosny?Domowy syrop z sosny to prawdziwy skarb natury, który warto mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Ten naturalny specyfik, ceniony za swoje właściwości wspierające odporność i łagodzące dolegliwości dróg oddechowych, wymaga jednak...
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?
Jak przechowywać suszone grzyby w słoikach?Sezon grzybowy to czas, kiedy wielu z nas wyrusza do lasu, by zebrać te leśne skarby. Jednak co zrobić, gdy mamy ich nadmiar? Suszenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji, ale równie ważne jest to, jak przechowywać...
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać suszone grzyby, trafiłeś we właściwe miejsce. Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji grzybów, która pozwala nam cieszyć się leśnymi...