Marynowana czerwona cebulka
Piklowana cebulka jest doskonałym dodatkiem do innych dań – na kanapki, do sałatki, do tofucznicy, do grilla, na grzankę… A robi się ją bardzo łatwo. To jest przepis z lekkim twistem – zawiera dodatek soku z buraków, który dodatkowo bardzo podkręca kolor. Jest to dodatek opcjonalny, ale robi wrażenie. Jeżeli chcecie niskim kosztem czasu, pracy i pieniędzy dodać swoim posiłkom koloru, to jest właśnie to. No chyba, że nie lubicie cebuli, ale wiecie jak jest – Polska bez cebuli… No nie wiem… A w tej wersji cebulactwo nabiera wyrafinowanego charakteru. No i buraczanego koloru – dwa nasze narodowe warzywa w jednym. Teraz to już nie masz wyjścia.
Składniki:
- 2-3 czerwone cebule
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu winnego białego lub jabłkowego
- 3 łyżki czegoś słodkiego – miód, syrop z agawy, syrop klonowy, cukier lub ksylitol
- 3 łyżki soku z buraków – opcjonalnie
Przyprawy:
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy francuskiej
- 2-3 liście laurowe
- kilka goździków
- 1 gwiazdka anyżu – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w plastry, dość cienkie, ale bez przesady
- Wrzuć do słoika przyprawy i sok z buraków (opcjonalny). Ja użyłam soku, który został mi na dnie od kupionych gotowanych buraków – ten sok ma za zadanie dodać koloru, nie jest niezbędnym składnikiem
- Podgrzej składniki marynaty
- Spróbuj smaku marynaty – jeśli będzie za mało słona, za mało kwaśna, lub za mało słodka – popraw balans. Każdy ma nieco inne preferencje w tym względzie
- Zalej marynatą
- Po ostygnięciu wstaw słoik do lodówki
- Marynowana cebula jest świetnym dodatkiem do kanapek, burgerów, sałatek, do grilla – nie tylko pięknie wygląda i dodaje koloru, ale również jest bardzo smaczna.
Więcej wege przepisów:
Dyniowy hummus
Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Przepis na wegańską pastę "jajeczną"Pasta jak jajeczna z ciecierzycy Kanapki to moje ulubione śniadanie i uwielbiam różne pasty kanapkowe, najlepiej żeby były łatwe w zrobieniu, zawierały sporo białka (bo sam chleb jest głównie źródłem węglowodanów) i dobrze...
Burrito z tofucznicą
Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...