Marynowana czerwona cebulka

 

Piklowana cebulka jest doskonałym dodatkiem do innych dań – na kanapki, do sałatki, do tofucznicy, do grilla, na grzankę… A robi się ją bardzo łatwo. To jest przepis z lekkim twistem – zawiera dodatek soku z buraków, który dodatkowo bardzo podkręca kolor. Jest to dodatek opcjonalny, ale robi wrażenie. Jeżeli chcecie niskim kosztem czasu, pracy i pieniędzy dodać swoim posiłkom koloru, to jest właśnie to. No chyba, że nie lubicie cebuli, ale wiecie jak jest – Polska bez cebuli… No nie wiem… A w tej wersji cebulactwo nabiera wyrafinowanego charakteru. No i buraczanego koloru – dwa nasze narodowe warzywa w jednym. Teraz to już nie masz wyjścia.

 

 

Składniki:

  •  2-3 czerwone cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu winnego białego lub jabłkowego
  • 3 łyżki czegoś słodkiego – miód, syrop z agawy, syrop klonowy, cukier lub ksylitol
  • 3 łyżki soku z buraków – opcjonalnie 

 

Przyprawy:

  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy francuskiej
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka goździków 
  • 1 gwiazdka anyżu – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w plastry, dość cienkie, ale bez przesady
  • Wrzuć do słoika przyprawy i sok z buraków (opcjonalny). Ja użyłam soku, który został mi na dnie od kupionych gotowanych buraków – ten sok ma za zadanie dodać koloru, nie jest niezbędnym składnikiem 
  • Podgrzej składniki marynaty
  • Spróbuj smaku marynaty – jeśli będzie za mało słona, za mało kwaśna, lub za mało słodka – popraw balans. Każdy ma nieco inne preferencje w tym względzie
  • Zalej marynatą
  • Po ostygnięciu wstaw słoik do lodówki 
  • Marynowana cebula jest świetnym dodatkiem do kanapek, burgerów, sałatek, do grilla – nie tylko pięknie wygląda i dodaje koloru, ale również jest bardzo smaczna. 
[dsm_masonry_gallery gallery_ids=”923,918,921,920″ columns=”2″ use_horizontal_order=”off” use_zoom_on_hover=”on” columns_tablet=”” columns_phone=”1″ columns_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_masonry_gallery]

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Burrito z tofucznicą

Burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito wegańskieTortilla z tofucznicą   Zawsze mam pod ręką kilka produktów: gotowe tortille, tofu, mleko roślinne, różne warzywa i ostry sos. Z takich właśnie składników powstało to burrito - pyszne, sycące i pełnowartościowe. Uwielbiam takie...