Placki ziemniaczane na śniadanie – czyli wegańskie hash browns

Amerykańskie i brytyjskie popularne śniadanie – hash brown z ziemniaków

 

Kto nie lubi placków ziemniaczanych jest dziwny – don’t change my mind. A wiedzieliście, że można je zjadać na śniadanie? Nie wymyśliłam sobie tego – hash browns czyli amerykańska i brytyjska wersja placków ziemniaczanych jest serwowana na śniadanie. Ale w sumie – czemu nie? Placki nie pytają, placki rozumieją. To może my też powinniśmy rozumieć placki i włączyć je od czasu do czasu do śniadaniowego menu. A wegańska wersja jest bardzo łatwa, jedyny dodatkowy składnik jakiego potrzebujecie to mąka z ciecierzycy.

 

 

Składniki:

2 porcje

  • 2 średniej wielkości ugotowane w mundurkach
  • Pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • Pół szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe niesłodzone)
  • 1 dodatkowa łyżka mąki z ciecierzycy
  • Przyprawy: ok. 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Zacznij od ciasta: wymieszaj widelcem mąkę, mleko i przyprawy.
  • Odłóż na kilka minut, dzięki temu grudki się rozpuszczą.
  • Dodaj pokrojone drobno ziemniaki, możesz je też zetrzeć. Wymieszaj.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Placki dobrze trzymają się kupy i nie rozpadają się na patelni.
  • Ja podałam swoje z prostym sosem czosnkowym.
  • Zjedz je jak lubisz.
Co zrobić z grillowanych warzyw?

Więcej wege przepisów:

Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

Przepis na hummus z dyniąKolorowy dyniowy hummus - lekki jak chmurka   Dynia - królowa jesieni. Pojawia się nieśmiało w sklepach już pod koniec sierpnia, swój szczyt sezonu zalicza w październiku, kusi ogromną liczbą swoich odmian i kolorów. Jak już kupisz...

Przepis na wegańskie placki ziemniaczane – bez jajek, idealnie chrupiące hash brown

Jeżeli jesteś fanem placków to może być idealna propozycja śniadaniowa – placki hash browns